KDV tedirginliği

KDV tedirginliği

ANODER İkinci Başkanı Mustafa Macar, 2. el otomobil ticaretindeki KDV uyuşmazlığını düzenleyen kanunun oto alım-satımı yapan esnafı zor durumda bırakabileceğini öne sürdü. Macar, esnafların mağdur olmaması için kanuna ek madde eklenmesi talebinde bulundu.

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) İkinci Başkanı Mustafa Macar geçtiğimiz gün yürürlüğe ve giren ikinci el otomobil ticaretindeki KDV uyuşmazlığını düzenleyen kanunun galerici esnafını zor durumda bırakabileceğini söyledi. Macar, “Galerici esnafımızın KDV sorununa çözüm getirmek için alınan kararın bu şekilde uygulanması esnafımızı zor durumda bırakabilir. Alınan kararda; vergi mükellefi olanlardan faturalı olarak % 18 KDV ile alınan binek otoları, satar iken de % 18 oranında KDV ile satışının yapılacağı hükmü getirilmiştir. Acilen bir düzenleme yapılarak kanuna ek madde eklenmelidir” dedi.

KDV ORANI ARAÇ SATILIRKEN DE UYGULANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 9’uncu Otomotiv Kongresi'nde müjdesini verdiği ikinci el otomobil ticaretindeki KDV uyuşmazlığı sorununun çözümüne ilişkin geçtiğimiz hafta düzenleme yapıldı. Mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti yapan mükelleflerce satın alınan araçlarda uygulanan KDV oranı, araç satılırken de geçerli olacak.

GALERİCİ ESNAFINI ZOR DURUMDA BIRAKABİLİR

Alınan bu kararın oto alım satımı yapan esnafı zor durumda bırakabileceğini söyleyen  ANODER 2’nci Başkanı Mustafa Macar, "Galerici esnafımızın KDV Sorununa çözüm getirmek için alınan kararın bu şekilde uygulanması esnafımızı zor durumda bırakabilir. Alınan kararda; vergi mükellefi olanlardan faturalı olarak % 18 KDV ile alınan binek otoları, satar iken de % 18 oranında KDV ile satışının yapılacağı hükmü getirilmiştir”

SATIŞTA DA ESNAF ÖDEYECEK

“Ancak KDV kanununun indirilemeyecek KDV ile ilgili 30/b maddesinde değişiklik yapılmasına yönelik bir hüküm olmadığından, bu hali ile esnafımız eskiden olduğu gibi faturalı olarak yine gerek %18 ve gerekse %1 KDV’li araçların alış KDV’lerini indirim konusu yapamayıp, satar iken %1 ve % 18 KDV’leri kendileri ödemek durumundadırlar. Konunun böyle olduğu Maliye Bakanlığı’nın ilgili bürokratları ile de görüşülerek teyit edilmiştir” dedi.

KANUNA EK MADDE EKLENMELİ

Macar, çıkarılan kanuna acil olarak bazı maddelerin eklenmesi çağrısında bulunarak, “KDV Kanununun 30/b maddesi ne aşağıda belirtildiği şekilde bir cümle eklenmesi ile sorun kökünden çözümlenmiş olacaktır. Böylece faturalı olarak hem %1 ve hem de %18 KDV ile aldığımız araçların KDV’lerini indirebilecek sadece olması gerektiği gibi alış-satış arasındaki KDV’ler i ödeyeceğiz. Hazine Ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanımızdan da acilen bu konunun düzeltilmesi için gerekli talimatların verilmesi hususunu arz ediyoruz” diye konuştu.

SATIŞLAR ERTELENSİN YA DA İNDİRİM KONUSU YAPILMASIN

Macar, kanuna eklenmesini istedikleri ek madde hakkında şunları söyledi: “İkinci el Motorlu Kara Taşıtı Ticareti ile iştigal edenler ve faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi esnafımıza önerimiz: Vergisel açıdan zor durumda kalmamak için KDV kanununda değişiklik yapılana kadar % 18 KDV ile aldıkları araçların satışlarını ya ertelesinler veya eski sistemde olduğu gibi KDV’lerini indirim konusu yapmasınlar.”

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.