Kimliksiz Türkmenler yardım bekliyor

Kimliksiz Türkmenler yardım bekliyor

Mamak’ta yaşayan 16 kişilik Irak Türkmeni bir aile aylar önce başvuru yapmalarına rağmen hala geçici kimlik alamadıklarını ileri sürerek, özellikle sağlık, eğitim gibi birçok konuda mağdur olduklarını söylüyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak 8 ay önce Türkiye’ye sığınan 16 kişilik Irak Türkmeni Kılı ailesi, Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapmalarına rağmen bir türlü kendilerine geçici kimlik kartı verilmediğini söylüyor. Mamak Kıbrıs Mahallesi’nde yaşayan aile, kimlik kartları olmadığından dolayı devletin sağlık, eğitim imkanından yararlanamadıkları gibi iş de bulamadıklarını kaydediyor. Mültecilere verilen kimlik kartlarından olmadığı için Başkent’te zor günler yaşadıkları ifade eden aile yetkililerden çözüm bekliyor.  

KİMLİKSİZ KİMSE MUHATAP ALMIYOR!

Gazetemize yaşadıkları mağduriyetler hakkında bilgi veren Irak Türkmeni mağdur ailenin reisi Kahtan Kılı (56) “8 aydır Ankara Mamak’ta kalıyoruz. Aylar önce İl Göç İdaresine başvurmamıza rağmen kimliklerimiz verilmedi. Kimliksiz çok mağdur oluyoruz. Eşim ve oğlum hasta olmasına rağmen kimlik olmadığı için onları muayene ettiremiyoruz. Okul çağında olan biri kız olmak üzere 3 tane çocuk var. Okula yazdırmaya gittik kimlikleri olmadığı için ‘alamayız’ dediler. Mamak Kaymakamlığına yardım için gittik orada da kimliğimiz olmadığı için yardım edemeyeceklerini söylediler. Çalışabilecek güçte olan oğullarıma da kimlikleri olmadığı için iş verilmiyor. Bazen geçici işlerde çalışıyorlar. Bazen ise çalıştırdıkları kişiler paralarını vermiyor. Kimliğimiz olmadığı için kimse bizi muhatap almıyor” dedi. 

BİR AN ÖNCE TEDAVİ OLMALARI GEREKİYOR

Kahtan Kılı’nın eşi Emire Muhammed Mahmud ise ciddi ağrılar çektiğini ancak kimliği olmadığından dolayı muayene olamadığını, ilaç alamadığını söyledi. 10 yaşındaki böbrek hastası Ubeyde Kılı de biran önce tedavi olup okula gitmek istediğini kaydetti. Baba Kahtan Kılı, böbrek hastalığının aile kalıtsal olduğunu belirtti.    

HAYATA TUTUNMAK İSTİYORLAR

Mamak Kıbrıs Mahallesi Kıbrıs Caddesi üzerindeki gecekondularda kiracı olarak oturan Kılı ailesi, kimlik sorunlarının biran önce halledilip hayata tutunmak istiyor. Baba Kılı, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Ankara Valisi’nden, Mamak Kaymakamı’ndan yardım istiyoruz. Allah razı olsun Türkiye’de huzur içinde yaşıyoruz ama kimliğimizi de istiyoruz. Kimliğimiz olmayınca sanki burada yaşamıyormuşuz gibi bize davranılıyor. Özellikle ailemizden hasta ve okula gidecek kişilerin kimliğe ihtiyacı var” diye konuştu.  

MUHTAR YARDIM EDİLMESİNİ İSTİYOR

Kıbrıs Köyü Muhtarı İskender Demirkan, Irak Türkmeni ailenin kimliği olmadığından dolayı yaşadıkları mağduriyete şahit olduğunu söyledi. Muhtar Demirkan, bu kişilerin kimliklerine kavuşması için gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını talep etti. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.