KOBİ’ler için fırsat: Afrika

KOBİ’ler için fırsat: Afrika

'Türkiye-Afrika Yatırım ve Potansiyel İşbirlikleri' başlıklı toplantıda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Afrika'nın, Türk sanayicisi ve KOBİ'leri açısından çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) düzenlediği Türkiye-Afrika Yatırım ve Potansiyel İşbirlikleri Toplantısında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk sanayicileri için Afrika'nın bir fırsatlar kıtası olduğunu belirterek, Türk girişimcilerinin Afrika ülkeleri ile olan ticaretini her zaman kazan kazan mantığı ile yürüttüğünü söyledi. Özdebir, "Bugün içinden geçmekte olduğumuz bu türbülans döneminde Türk sanayicisi, KOBİ'leri açısından Afrika çok önemli bir fırsattır." dedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Son 15 yılda Afrika'nın Türkiye ticaretinin yeni rotası olduğunu ifade ederek, "Türk iş adamlarının ve iş kadınlarının, tarım teknolojileri alanında Afrika ülkelerinde yapacağı çok şeyler olduğu kanaatindeyim" dedi. Kıtada her yatırımcıya göre iş bulunduğunu belirten Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Dinçer ise, Türk iş adamlarının Afrika'ya en az bir kez gitmeleri önerisinde bulundu. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak da, kıtadaki 41 ülkede Türk büyükelçiliği bulunduğunu ifade ederek, hedefin Afrika ülkeleri ile iş birliğini artırmak, ticari ilişkileri yoğunlaştırmak olduğunu kaydetti. Toplantıda Tanzanya Büyükelçisi Elizabeth Kiondo, Güney Afrika Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Zambia Büyükelçisi Joseph Chilengi, Uganda Büyükelçiliği Başkatibi Joseph Barigye ve Kenya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nathaniel Taama da birer sunum yaptı.

Emperyalizmin 21'inci yüzyılda şekil değiştirdiğini ifade eden Özdebir, "Türk girişimcileri olarak, emperyalizm ve sömürgecilik kıskacından ancak 20'nci yüzyılda kurtulmayı başarmış olan Afrika ülkeleri ile olan ticaretimize, hep kazan kazan mantığı ile yaklaşmaktayız" diye konuştu. 

"AFRİKA TİCARETİMİZİN YENİ ROTASI"

Özdebir, Türk sanayicileri için Afrika'nın ekonomik olarak bir fırsatlar kıtası olduğunu, 1998'de kabul edilen Afrika Eylem Planı ile Türkiye'nin Afrika'ya yönelik ilgisi arttığını, ticaret hacminin arttırılması için de teşviklerin temin edilerek, yeni tedbirlerin uygulanmaya başladığını anımsattı. Son 15 yılda Afrika'nın Türk ticaretinin yeni rotası olduğunu belirten Özdebir, "2005 yılı 'Afrika Yılı' ilan edilmiş, yeni büyükelçilikler ve ticaret müşavirlikleri açılmıştır. 2002'de Afrika'daki 12 ülkede büyükelçiliğimiz varken bugün 40'ın üzerine çıkmış, ticaret müşaviri sayımız 25'i geçmiştir" diye konuştu.

TİCARET HACMİ 6 KAT ARTTI 

Ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerdeki gelişme sayesinde Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ticaret hacminin 16 yılda 6 kat artarak 20 milyar doları aştığına dikkati çeken Özdebir, "2023 hedefi 50 milyar dolardır. 2017 yılı itibari ile Afrika kıtasında Türk müteahhitlerin inşaat faaliyetleri 6 milyar doları geçmiştir. Son on yılda yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyüyen Afrika ülkeleri, potansiyel olarak inanılmaz boyutlardadır" şeklinde konuştu. 

"KOBİ'LERİ AÇISINDAN AFRİKA ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye iç pazarının büyük olmasından dolayı pek çok firmanın iç talep daralmadıkça dış pazarlara ilgi göstermediğini ve bunun önemli bir sorun olduğunu ifade eden Özdebir, "Bugün içinden geçmekte olduğumuz bu türbülans döneminde Türk sanayicisi, KOBİ'leri açısından Afrika çok önemli bir fırsattır, tüm firmalarımızın sonuna kadar bu fırsatları takip etmesi gerekmektedir." dedi.

"KITADA HERKESE GÖRE İŞ VAR"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Dinçer de iş adamlarına Afrika'ya en az bir kez gitmeleri önerisinde bulunarak, "Afrika ile son yıllarda ticari faaliyetlerimiz son derece arttı. Türkiyeli iş adamları Afrika'da çok büyük işler yapıyorlar. Afrika ülkeleri Osmanlı'dan beri ilişkilerimizin iyi olduğu ülkeler. Kıtada herkese göre iş var." değerlendirmesinde bulundu. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak da Türkiye'nin Afrika'ya özel önem verdiğini belirtti. Sarıtoprak, kıtadaki 41 ülkede Türk büyükelçiliği bulunduğunu ifade ederek, "Afrika'daki ülke sayısının 54 olduğu düşünüldüğünde 41 büyükelçilik açmak önemli bir başarıdır. Hedef, Afrika ülkeleri ile iş birliğini artırmak, ticari ilişkileri yoğunlaştırmaktır." dedi. Toplantı Afrikalı diplomatların gerçekleştirdiği sunumlar ile tamamlandı.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.