Kölelikten sultanlığa yükselen Türk hükümdarı Baybars kimdir?

Kölelikten sultanlığa yükselen Türk hükümdarı Baybars kimdir?

Kölelikten sultanlığa yükselen ünlü Türk hükümdarı kimdir? Baybars, hangi dönemde yaşadı, hangi seferleri yaptı, kimlerle mücadele etti, tahta nasıl geçti?

Sultan Baybars’ın ilginç hayat hikayesini sizler için derledik…  

Kölelikten sultanlığa yükselen Türk hükümdarı kimdir? Baybars kimdir, hangi dönemde yaşadı, hangi seferleri yaptı, kimlerle mücadele etti, tahta nasıl geçti?

İşte cevabı:

Sultan Baybars, 1223 yılında Kıpçak ilinde doğdu. Kıpçak Türklerinden olan Baybars, Altın Ordu Hakanı ve Cengiz’in torunu Berke Han’ın damatlarındandır. Baybars kendisinden sonra tahta oturacak oğluna da Berke adını vermiştir. 

KÖLELİKTEN KOMUTANLIĞA

Baybars köle olarak geldiği Kahire’de, bir süre sonra Eyyubilerin hassa ordusuna alınmıştır. Zeka ve yeteneği ile kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Baybars; Ayn-Calud’da Haçlılarda yapılan savaşta, öncü birliklerine kumanda ediyordu. Sultan Kutuz ona, vadettiği Halep valiliğini vermediği gibi, şöhretinden ve kendi yerine sultan seçilmesinden endişe ederek öldürtmek bile istemiştir.

Baybars, Kutuz’un bu girişimini boşa çıkarmış ve ölen Kutuz olmuştur. Bundan sonra sultan seçilen Baybars, hükümdarlığının birinci yılında (1261’de), Moğollar tarafından öldürülmüş olan Abbasi halifesinin yerine aynı aileden başka birini getirerek, Mısır Abbasi Hilafetini kurmuştur.

baybarks-001.jpg

TÜRKMEN BEYLERİNİ DESTEKLEDİ

1260’ta tahta geçip, 1277’ye kadar hüküm süren Sultan Baybars zamanında Mısır Türk Devleti en kudretli devrine ulaşmıştır.

Cesur bir asker olan Baybars, kudretli bir hükümdar ve iyi bir idareci olduğunu göstermiştir.

Franklarla, Ermenilerle, Moğollarla yaptığı savaşları kazanan Baybars, İsmaillilerle de mücadele etmiştir. Anadolu’da Moğollara karşı direnişe geçen Türkmen beyliklerini destekleyip ordusunun başında Kayseri’ye kadar ilerlemiştir.

Ermenilerin başkenti Sis şehrini zapt ettikten sonra (1274), kendi merkezinden daha fazla uzaklaşmamak için tekrar Şam’a dönmüştür.

HAÇLILARI PÜSKÜRTTÜ

Altın Ordu ve Bizans ile de siyasi münasebetler kuran Baybars, Haziran 1277’de hastalanarak, 54 yaşında iken ölmüştür.

Orta çağ tarihinin en büyük ve örnek hükümdarlarından biri olarak tarihi kayıtlara adını yazdıran Sultan Baybars, devlet teşkilatında büyük bir reform yapmış, Haçlıların seferlerini akim bırakarak topraklarından söküp atmıştır.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.