Körfezde savaş kokusu var

Körfezde savaş kokusu var

ABD ile İran arasında savaş çanlarını çaldıran yüksek tansiyon, karşılıklı restlerle boyut kazanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran’la yaşanan gerginlikle ilgili açıklama yaptı. Gazetecilerin ABD’nin İran’la savaşa mı gideceğine yönelik sorusuna Trump, “Umarım olmaz” dedi.   

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’den de İran’la yaşanan gerginlikle ilgili açıklama geldi. Demokrat partinin en etkili isimleri arasında yer alan Pelosi, Trump yönetiminin İran’la savaşa gitmek için Kongre’nin onayına sahip olmadığını söyledi.  

Pelosi, Cumhuriyetçilerin ilerleyen saatlerde Kongre’nin sekiz önde gelen üyesine İran’la ilgili bir gizli brifing sunacağını da duyurdu. Bu arada ABD Başkanı Donald Trump üst düzey danışmanlarına Amerika’nın İran ile savaş girmesini istemediğini söylediği öğrenildi. Trump’ın ABD’nin bölgedeki çıkarlarının korunmasını istediği kaydedildi. Wasihngton’dan bu açıklamalar gelirken bölgede hareketlilik var. İran körfezinde görev yapan ABD’ye ait iki destroyer tipi savaş gemisinin İran kara sularına çok yakın bir noktadan oldukça yavaş bir şekilde geçtiği ve İran deniz gücünün de gemileri takip ettiği bildirildi. Bu hamlenin karşılıklı bir sinir savaşı yoklaması olduğu belirtiliyor.  

Öte yandan gerginliğin dğier kanadı İran da Washington’a yönelik tehditlerinin dozunu artırıyor. İran’ın yurt dışı askeri örgütlenmelerinden sorumlu ‘gölge komutanı’  Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak’taki milis kuvvetlerine “bir vekalet savaşına hazır olun” dediği bildirildi. The Guardian’a konuşan istihbarat yetkililerine göre Süleymani üç hafta önce bölgedeki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte Tahran’la bağları olan üç Iraklı militan örgüt ile görüştü. Öğrenilene göre ABD’nin artan baskısı sonucunda İran, bölgedeki müttefiklerini hareket geçirme kararı aldı. Görüşmeler sonrası Irak, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik temaslar yoğunlaştı. Görüşmeler Irak’ın bir çatışmaya sahne olabileceği endişesine sebep oldu. Süleymani’nin milis gruplara verdiği bu talimat ABD’nin Irak’taki “acil durum görevlisi olmayan” devlet personelini geri çekme ve askeri üslerdeki güvenlik önlemlerini arttırma kararlarında rol oynadı. İran Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Muhammed Salah Jokar da ABD’nin ülkesi ile savaşa göze alamayacağını savunarak “Bizim kısa menzilli füzelerimiz bile ABD’ savaş gemilerini vurabilir” diyerek gözdağı verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.