Kritik NATO zirvesi başladı

Kritik NATO zirvesi başladı

Son dakika haberine göre Belçika'da gerçekleştirilen ve NATO'nun 2030 vizyonunun ele alınacağı bunun yanı sıra Türkiye için de kritik konuların görüşüleceği zirve başladı.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve toplantısı Brüksel'deki birlik karargahında başladı. 

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katılıyor.

PROGRAMI STOLTENBERG AÇTI

NATO'nun Belçika'da gerçekleştirilen kritik zirvesi başladı. Türkiye için de önemli konuların ele alınacağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili ilişkiler ve özellikle ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin büyük öneme sahip olduğu zirve, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in konuşmasıyla başladı. 

Stoltenrebg'in konuşması şu şekilde:

Sizlerle burada yüz yüze görüşmekten dolayı ne kadar mutlu olduğumu bildirmek istiyorum. Kritik bir dönem içerisindeyiz. Küresel barış, istikrar ve terör saldırıları ile küresel iklim değişiklikleri karşısında hiç bir ülke tek başına ayakta kalamayacağı herkes tarafından biliniyor. Biz Avrupa ve NATO olarak birlikte omuz omuzayız. Dünyanın en güçlü 30 ülkesi, ordusu ve 1 milyar kişilik bir nüfusu temsil ediyoruz. Dünyanın ekonomik gücünün yarısı, askeri gücünden yarıdan fazlasını temsil ediyoruz. Birlikte olduğumuzda her türlü tehdidi bertaraf edebiliriz. Bugün transatlantik anlaşmasında yeni bir sayfa açıyoruz. NATO ajandasını geleceğe taşımayı hedefliyoruz.

gn.jpg

ZİRVENİN KRİTİK GÜNDEMİ

Zirvenin gündeminde ittifakın gelecek 10 yıllık yol haritasının belirlenmesi, NATO'nun stratejik konseptinin güncellenmesi, Çin'in yükselişi, son yıllarda gerileyen Rusya ile ilişkilerin durumu ve Ukrayna, siber tehditler, terörle mücadele, yıkıcı teknolojiler, iklim değişikliğinin güvenliğe etkileri ve Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılma kararı sonrası durum gibi konular bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan seçilmesinden sonra ilk kez katıldığı NATO Zirvesi'nde transatlantik ilişkileri de ele alınacak.

BİDEN İLE İLK TEMAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden zirvenin başlamasından hemen önce, oturumun gerçekleştirildiği salonda bir araya geldi. Ayaküstü gerçekleştirilen ilk görüşmede olumlu bir havanın estiği görüldü.

as0d0asd.jpg

BİLDİRİ YAYINLANACAK

Zirvenin bitiminde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenleyerek bilgi verecek. Ayrıca zirve bildirisinin de toplantı bitiminde yayımlanması bekleniyor.

Zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.