Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM

Kültürün ekonomiye etkisi 1

Kültürün ekonomiye etkisi 1

 Coğrafi konum ve nüfusun ekonomiye olan etkilerini inceledik. Bugün yine ekonomiyi etkileyen faktörleri incelemeye devam edeceğiz. Bu hafta ekonomi ve kültür arasında ki ilişkiye giriş yapacağız. 
          Kültürün temelinde aslında doğa ve insan ilişkileri yatmaktadır. Yani doğanın insanla ve insanın insanla olan ilişkileri kültürün temel taşıdır. Doğal olan şey, insan müdahalesi olmadan var olan şeylerdir. İnsan birey ve toplum olarak doğaya ve doğada var olan şeylere müdahale ederek, oradaki varlıkları sosyal değer haline getirmekle kültüre ulaşır. Daha açık bir ifade ile insanlar doğada ki maddeleri işleyerek ve değiştirerek maddi kültürü, diğer yandan da bizzat kendini yani insanı yoğurarak ve sosyalleştirerek manevi kültürü inşa eder.
         Buradan yorum yaparak şöyle bir çıkarım yapılabilir; ekonomiyi oluşturan ekonomik faaliyetler, teknikler ve üretim vasıtaları bütün yönleri ile gerçek bir kültür faaliyetleridir.
        Asırlar boyunca elde edilmiş, birikmiş milli ve insani tecrübenin ışığı altında, doğanın işlenip geliştirilmesi, canlı veya cansız tüm doğanın insanın hizmetine alınması ve bu uğraşların zamanla güçlü bir eğitim ile desteklenip organize edilmesi gösteriyor ki, ekonomi bütün yönleri ile tam bir kültür faaliyetidir. 
      Bu hafta böyle bir kısa giriş yapmış olalım. Haftaya daha ayrıntılı bir şekilde konuyu tekrar ele alacağız. 
Selametle… 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR