Kuraklık riski ortadan kalktı

Kuraklık riski ortadan kalktı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlarla birlikte, ülke genelinde beklenen kuraklık riskinin ortadan kalktığını açıkladı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geride bıraktığımız Mayıs ayındaki yağış miktarının önceki yılların ortalamasının yüzde 79,7, geçen yıl yağışlarından da yüzde 47,4 üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Mayıs ayı yağışları ile ülke genelinde beklenen kuraklık riski ortadan kalktı" dedi. 
Bayraktar iklim değişikliğinin etkisiyle yağış düzeninin  bozulduğunu bildirerek, "Doğal afetler çiftçinin peşini bırakmıyor. Ocak ayından bu yana başta dolu olmak üzere, don, sel, fırtına afetleri ürünlere zarar vermiştir. Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde bir yağış görüldü." dedi.

Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, Mayıs ayında ülke genelinde yağışlı bir havanın hakim olduğunu belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde yağış görüldüğünü söyleyen Bayraktar, "Mayıs ayı uzun yıllar yağış ortalaması 49,3 milimetredir. Bu yılki Mayıs ayı yağış ortalaması 88,6 mm olarak gerçekleşti. Geçen yılki Mayıs ayı yağışı 60,1 mm idi. Mayıs ayı yağışı, önceki yılların ortalamasının yüzde 79,7, geçen yıl yağışlarından da yüzde 47,4 üzerinde gerçekleşti." diye konuştu.

"BORÇLAR ERTELENSİN"

Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle yağış düzeninin bozulduğunu bildirerek, "Doğal afetler çiftçinin peşini bırakmıyor. Ocak ayından bu yana başta dolu olmak üzere, don, sel, fırtına afetleri ürünlere zarar vermiştir. Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde bir yağış görüldü." dedi.  Ocak ayından bu yana başta dolu olmak üzere, don, sel, fırtına vb. afetlerin ürünlere zarar verdiğini söyleyen Bayraktar, "Bu yıl yaşanan afetler nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerekiyor" dedi.

"FAİZİ SİLİNSİN; ZAMAN YAYILSIN" 

Afet yaşayan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılması gerektiğini anımsatan Bayraktar, "Üreticilerimiz yaşadıkları afetlerden dolayı yeterli gelir elde etmekten mahrum kalıyor. Bu durumdaki çiftçilerimizin üretime devam edebilmeleri için zararlarının karşılanması ve yeni finansman olanağı sağlanması zorunluluğu bulunuyor" diye konuştu. Çiftçinin ertlenen borçunu tek sefer ödemesinin mümkün olmadığını belirten Bayraktar, "Bu durumdaki  çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır" dedi.

"AFETZEDLER ACİL DESTEK YAPILSIN"

Üreticilerin sosyal güvenlik prim borçları yapılandırıldığını hatırlatan Bayraktar, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında afet yaşayan çiftçinin bu aylara ait sosyal güvenlik prim borçları ve elektrik ile sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedi. Afet mağduru üreticiye Başbakanlık Afet Fonu ve valilikler tarafından acil maddi destek yapılmasını vurgulayan Bayraktar, "Tarımda bir an önce verim sigortasına geçilmeli, sigorta primleri makul düzeylere çekilmelidir. Çiftçimizin yeni sezona rahat girebilmesi ve üretimini sürdürebilmesi için gübre, tohum, ilaç gibi girdi yardımı verilmelidir." diye konuştu.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.