Kurban Bayramı öncesi bıçakçılar dolup taşmaya başladı

Kurban Bayramı öncesi bıçakçılar dolup taşmaya başladı

Bıçağını biletmek isteyenlerin her bayram olduğu gibi bu bayram da ilk adresi Ulus Sobacılar Çarşısı oldu. 

Ulus Sobacılar Çarşısı’nda Kurban Bayramı öncesi çark sesleri duyuluyor. Başkentliler biletmek istedikleri bıçak, satır ve baltalarını çarşıdaki bıçakçılara getirmeye başladı. Bıçakçı esnafı, bıçak başı 3-5 liradan bileme yapıyor. Gerek kesimde gerek de parçalama da kurban bıçaklarının çok önemli olduğunu belirten bıçak ustaları, “Bayram’da sorun yaşamak istemeyenler bıçaklarını işin ustalarına biletmelidir. Bu zamanlarda önüne gelen bıçak bileyicisi oluyor. Bu tiplere kanmayın. Kötü bıçakla hem kendinizi hem de hayvanı yaralarsınız” diye konuştu. 

BİLEME ÜCRETLERİ 3-5 LİRA ARASI 

Bayram öncesi bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar Sobacılar Çarşısı’na geldi. Çarşı esnafı ise bıçağın boyutuna göre fiyatlandırma yaptı. Gazetemize konuşan bıçak ustaları bileme ücretleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Kurban yalnızca bir bıçakla halledilmez. Etin her bölgesine ayrı bıçak kullanılmalıdır. Kemikler içinse baltalar kullanmak gerekir. Şu an et arası diye tabir ettiğimiz küçük bıçakları 2 liradan biliyoruz. Onun bir büyüğü doğrama bıçakları 3 liradan bileniyor. Başlangıç bıçağı olan kesimde kullanılan bıçaklar ise 4 lira fiyat veriyoruz. İşlemlerin en sonunda kemiklerin kırılması için kullanılan el baltalarının bilemeleri de büyük oldukları için 5 liradan yapılıyor. 

“BU BAYRAM BİRAZ DÜŞÜK”

Sobacılar Çarşısı esnafı geçen bayrama göre bu bayram işlerin biraz düşük olduğuna dikkat çekerek, işlerin düşmesini şöyle açıkladı: “Geçtiğimiz yıllara göre bu sene işler biraz daha az. Bayram yaklaştıkça sayı artar ama tatilin 9 gün olmasından dolayı çoğu vatandaş, kurbanını memleketinde kesiyor. Ayrıca bayram tatilinin uzun sürmesinden ötürü tatile giden vatandaşların sayısı da artıyor.”

“ÖNÜNE GELEN BU İŞİ YAPIYOR”

Bıçakların da onu bileyenlerin de kalitesinin düştüğünden dert yanan bıçak ustaları, “Bıçak kalitesi de düştü. Bıçak bileme ustalarının da kalitesi düştü. Eskiden bıçak satışlarımız olurdu. Demirde dövme bıçaklar çok değerliydi. Çeliğin kalitesi yıllar geçmesine rağmen kendini bırakmazdı. Şimdi böyle bıçaklar bilenlerin elinde var. Piyasadaki bıçakların çoğunlukla ucuz ve ithal mallar. Onlar da bir iki defa biledikten sonra kullanılmaz hale geliyor. Bıçak bileme ustasının kalitesine gelince. Bu zamanlarda eline bıçağı, makineyi alan bileme ustasıyım diye sokağa çıkıyor. Marketler, manavlar bıçakçıyız diye yazılar asıyor. Maalesef bu mesleğin de kalitesi giderek düşüyor. Gerçek ustaların üzerleri örtülüp köşelerde kalıyor” diye konuştu. 

“YILLARDIR BURAYA GELİYORUM”

Bıçaklarını Sobacılar Çarşısı’na getiren bir müşteri de yıllardır aynı ustaya geldiğini söyleyerek, “Ben şehir dışına gitsem de gitmesem de her bayram öncesi buraya gelirim. Benim ustam bellidir onun elinden başkasına güvenmem. Bugüne dek hiçbir sorun yaşamadım. İnsanların böyle ustaları olmalı. Kurbanda bıçak çok önemli eğer iyi kesen bir bıçağınız yoksa kendinize zarar verebilirsiniz ”dedi. Fiyatlar konusunda da değerlendirmede bulunan müşteriler memnun olduklarını dile getirdi. 

ds-001.gif
Erkal Erdoğan // HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.