Kurban kesilirken nelere dikkat edilir?

Kurban kesilirken nelere dikkat edilir?

Kurban kesilirken nelere dikkat edilir? TKF Başkanı Fazlı Yalçındağ kurbanlık kesimini bilen birinin yapması gerektiğini söyleyerek, “Kurbanlığa bir gece önceden yiyecek içecek bir şey vermeyin. Kesimde profesyonel destek alın” uyarısında bulundu.

Kurban kesilirken nelere dikkat edilir?

Türkiye Kasaplar Federasyonu (TKF) Başkanı Fazlı Yalçındağ kurban kesimi öncesi vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yalçındağ, vatandaşların kesim sırasında profesyonel destek almalarının şart olduğunu belirtti. Yalçındağ, “Kurbanlığa bir gece önceden yiyecek içecek bir şey vermeyin. Kesimde profesyonel destek alın. Et soğumadan buzdolabına koymayın ve kıyma çektirirken kasaplardan çektirmeye özen gösterin. Yıldan yıla kömürlüklerden çıkan kıyma makinelerine dikkat edin” dedi.    

PROFESYONEL DESTEK ŞART

Yalçındağ, büyükbaş hayvan kesecek vatandaşların mutlaka profesyonel destek almaları gerektiğini belirterek, küçükbaş hayvanda kurban kesimini bilen birinin yeterli olacağını söyledi. Kurban kesilirken dini vecibelerin yerine getirilerek hayvana eziyet edilmemesi gerektiğini söyleyen Yalçındağ, "Kurbanlık kesimi için keskin bir bıçağa ve bilen bir ele, kişiye ihtiyaç var. Eğer elinden gelmiyorsa bilen bir kişiye yaptırması lazım. Büyükbaş hayvan içinse özel olarak yapılmış yerler ve mezbahalardan yararlanmak gerekir. Büyükbaş hayvanları kontrol etmek, kesmek zor ve kazalara sebebiyet verdiği için kesim için ayrılan yerlerde kestirmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

YİYECEK İÇECEK VERİLMEMELİ

Yalçındağ, kesim işlemi yapılmadan önce yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı, “Bayram akşamından kesim anına kadar hayvana kesinlikle yiyecek içecek bir şey vermiyoruz. Dolu mideyle hayvanı yatırmak ve kesmeye çalışmak hayvana ayrı bir eziyet verecektir. Nasıl ameliyat olacak hasta aç bırakılıp diyete alınıyorsa, kurbanlık için de bu uygulanmalıdır.”

ET SOĞUMADAN BUZDOLABINA KOYMAYIN

Yalçındağ, kurban etini muhafaza ederken özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizerek, en büyük yanlışlığın, vücut ısısını kaybetmeyen etlerin buzdolabına konulması olduğunu söyledi. Yalçındağ, “Et soğuduktan sonra paketlenip buzdolabına konulmalı. Aksi takdirde et kendi sıcaklığı ile kendi kendini bozacaktır. Buna dikkat edilmeli”

KIYMA ÇEKTİRİRKEN DİKKAT EDİN

Kesilen etleri kuşbaşı ve kıyma yaptırırken de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yalçındağ, “Kurban etlerimizi muhakkak işin ehli kişilere parçalattırmalıyız. Yıldan yıla kömürlüğünden kıyma makinesi çıkararak bu işi yapmaya çalışan kişilere vatandaşlarımız itibar etmesin. Makinenin temiz olup olmadığı ayrı bir konu birde kıyma çekilecek etin bilmeyen bir göz tarafından kontrol edilmeden çekilmesi ayrı bir konu. Ufak bir kesim kirliliğini etin tamamına bulaştırmış olursunuz. Et yıkanarak temizlenmez” diye uyarılarda bulundu.

950 BİN BÜYÜKBAŞ 3 MİLYON KÜÇÜKBAŞ

Kurban Bayramı'nda yaklaşık 950 bin büyükbaş ve 3 milyon küçükbaş kesileceğini tahmin ettiklerini belirten Yalçındağ, etleri dolaba koyarken kullanılacak ölçüde parçalara ayırıp konulmasını tavsiye etti. Yalçındağ, “Buzdolabına büyük parça et koyup, dondurularak kullanılacağı zaman çıkartılıp bir kısmının alınıp bir kısmının geri dolaba konulması yapılan diğer bir hatadır. Tek kullanımlık parçalara ayrılarak et buzdolabında saklanılmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/ GAZETEİLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.