Kurban pazarında işler yolunda

Kurban pazarında işler yolunda

Sincan kurban pazarındaki Ağrılı hayvan üreticisi Metin Taşdemir, Kurban Bayramı yaklaştıkça işlerinin açıldığını belirterek, “Hayvanlarımızı geri döndürmeyi düşünmüyoruz, hayvanlarımızın hepsini satacağımıza inanıyoruz” dedi. 

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken Sincan Kurban pazarında hareketlilik başladı. Gazetemize konuşan hayvan yetiştiricisi Metin Taşdemir kurban fiyatları hakkında bilgi verdi. Küçükbaş hayvanın 1000 liradan büyükbaşın ise 6 bin 500 liradan başladığı bilgisini verdi. Ayrıca Taşdemir bu yıl pazarın geçmişe oranla daha yavaş hareketlendiğine de dikkat çekti.  

“KÜÇÜKBAŞ 1000 TL’DEN BAŞLIYOR”

Küçükbaş’ın 1000 liradan başladığını belirten Hüseyin Taşdemir, “Şu an koçlar 1000 liradan başlar 1800 liraya kadar devam çıkar. Koç fiyatları diğer koyunlara ve toklulara göre daha pahalı olur. Koyunda kemiksiz et olmaz. Canlı ağırlığının yüzde 50’si kadar et çıkar. Örneğin bir koç 100 kilo geliyorsa bunun yünü, kuyruğu, iç organları düşünce 45-50 kilo arası et alabilirsiniz. Onun dışında şu an uygun olan 1000 liralık kuzunun bir büyüğü toklu denilen kurbanlıklar var. Onlar da en fazla 20 kiloya yakın et çıkar” dedi. Bu yıl keçinin de rağbet gördüğünü belirten Taşdemir, “Bu sene insanlarda keçiye de bir merak var Farklı otları yiyor eti çok daha lezzetli oluyor. Tabi bunun etinin lezzeti de çok farklı oluyor” dedi. 

“4 KİŞİLİK KURBANLIKLAR 6500 TL”

Büyükbaş havyan fiyatları hakkında da bilgi veren Taşdemir, “Ankara’da yem ve ot fiyatları bizim oralara göre pahalı. Burada biraz fırsatçılık yapıyorlar. Bu iş ibadet işi fırsatçılık yapmak ayıptır, günahtır. Büyükbaşlarımız 6500 liradan başlar. En fazla 4 kişi girilir. Canlı 350 kg gelir eti de 150 -160 kilo çıkar en fazla. Bunlar yaylım hayvanı yani gezen hayvan üzerinde leke olmaz üzeri pürüzsüz olur. Besi hayvanında tüy kalmaz. Hayvan soyulmaya başlar. En başta hayvanın derisinden anlarsınız. Yayla hayvanın etini hiçbir hayvan tutmaz. Dağlarda her çeşit otu yedikçe tadı değişir ve lezzetli olur. Alırken yaylım malı almaya dikkat edin. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum Ankara’da yem ve ot fiyatları bizim oralara göre pahalı. Burada biraz fırsatçılık yapıyorlar. Bu iş ibadet işi fırsatçılık yapmak ayıptır, günahtır” diye konuştu. 

 “UYGUN FİYAT VERİLİRSE İYİ FİKİR”

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın pazarlarda kalan hayvanları devlet uygun fiyata alması önerisi hakkında sorumuzu yanıtlayan Taşdemir, “Bizim istediğimiz fiyata alınmadığı için o fiyatlar bize uymuyor. Fikir güzel bir fikir karşılıklı memnuniyet sağlanır fiyatta anlaşılırsa bizde geri götürmek zorunda kalmayız” diye konuştu. İşlerin de geçmiş yıllara göre bu yıl yavaş hareketlendiğini söyleyen Taşdemir, “ 2015’de gelmiştim ben o zaman satışlar daha iyiydi şuan biraz daha düşük. Vatandaşlar da artık fiyatlara pahalı demiyor. Onlar da masrafları görüyor anlıyor. Genel olarak zaten bir ekonomik zorluk var biz onları onlar da bizleri anlıyor” dedi. 

“ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORUZ”

Metin Taşdemir adlı bir besici ise zor şartlarda çalıştıklarını belirterek, “Ağrı’dan geldik. Bu şartlar altında burada para kazanmaya çalışıyoruz. Verdiğimiz emeklerin ve hayvanların sürekli bir maddi karşılığı var. Maalesef şu an müşterilerimiz bunu pek anlamıyor. Buraya gelerek fiyatı kırmaya çalışıyorlar. Üzüldüğümüz nokta halimizden anlaşılmaması” diye konuştu. 

“İNŞALLAH HEPSİNİ SATACAĞIZ”

Büyükbaş hayvanlarını geri döndürmeyi düşünmediklerini belirten Taşdemir, “ Geçen sene daha fazla çadırımız vardı. Şu an çadırların sayısı baya bir düştü. Eskiden müşteri direkt içeri girerdi. Bu sene zorla içeriye alıyoruz. Ama inşallah bayram yaklaştıkça pazar dolmaya başladı iyi olacak gibi geliyor. Geri döndürmeyi hiç düşünmüyorum. Allah’ın izniyle ya satılacak ya satılacak. Eğer geri döndürürsem bu hayvan yanar. Ayrıca orada da öldüm pahasına gider. O yüzden burada hepsini bitirmeyi düşünüyoruz” ifadeleri yer verdi. 

“BELEDİYE DENETİMLERİ ARTIRMALI”

Çadırlardan sorumlu Paşa Demir ise Sincan Belediyesi’nin denetimleri artırmasına dikkat çekerek, “ Dişi hayvan ve kurbanlık zamanına gelmemiş hayvanlar konusunda Sincan Belediyesi mutlaka denetimleri artırmalıdır. Burada kurban adabına uymayan hayvanlar görüyoruz vatandaşlardan bilen de oluyor bilmeyen de ve bu hayvanları alabilirler. O yüzden denetimler artmalıdır” çağrısında bulundu. 


Erkal Erdoğan / / HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.