Kurbanlık hayvan alırken dişlere dikkat edin

Kurbanlık hayvan alırken dişlere dikkat edin

Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat etmeliyim? Diş atmak ne demek? Kurbanlık dananın yaşı nasıl anlaşılır? Veteriner Hekim Dr. Mustafa Uludağ kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat etmeliyim? Diş atmak ne demek? Kurbanlık hayvanın yaşı nasıl anlaşılır? 

Veteriner Hekim Dr. Mustafa Uludağ kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri gazetemize anlattı. Uludağ, vatandaşların kurbanlık alırken hayvan pazarlarında bulunan veteriner hekimlere muhakkak danışmaları gerektiğinin altını çizerek, “Hayvanın geviş getirmesine ve gözlerine dikkat edilmeli. Derisi çekilip bırakıldığında hemen eski haline dönmeli. Hayvanın boyun damarlarında kalınlaşma olup olmadığına bakılmalı. En önemlisi de süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerinin almış olması” dedi. 

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Dr. Mustafa Uludağ kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili gazetemize konuştu. Uludağ vatandaşların kurbanlık alırken hayvan pazarlarında bulunan veteriner hekimlere muhakkak danışmaları gerektiğinin altını çizerek, veteriner hekim bulamayan vatandaşlara da sağlıklı hayvan alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar hakkında ipucu verdi.

GEVİŞ GETİRMESİNE VE GÖZLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Uludağ, “Vatandaşlar öncelikle hayvanların geviş getirmesine bakmalı. Hayvanın geviş getirmesi sağlığının göstergesidir. Hayvanı ayağa kaldırdığınızda dümdüz durması gereklidir. Hayvan sağlıklı bir görünüşte olması gerekirken, hayvanın gözlerinin beyaz bölgesinde kızarma, sararma ya da kanama bulunmamalıdır. Eğer alacakları hayvan bu görünüşe uymuyorsa veteriner hekime danışarak hayvan satın alınmalıdır” dedi.

“DERİ ÇEKİLİP BIRAKILDIĞINDA ESKİ HALİNE DÖNMELİ”

Dikkat edilecek bir diğer hususun ise hayvanın derisi olduğunu belirten Uludağ, hayvanın derisinin el ile çekilip bırakıldığında eski haline hemen dönmesi gerektiğini vurguladı. “Eğer deri çektiğimiz gibi kalıyor veya çok geç düzeliyorsa hayvanda su kaybına bağlı bir hastalık vardır. Kurban ederken dikkat etmek gerekir” diyen Uludağ, “Vatandaşlar hayvanı muhakkak yürütsünler, ayaklarında herhangi bir sorun var mı baksınlar. Sağlıklı hayvan duruşundan ve yürüyüşünden belli olur” diye konuştu.

“HAYVANA YEMEK ARTIKLARI VERİLMEMELİ”

Kurbanlıkları satın alan vatandaşlara hayvanın kesileceği güne kadar yerlerinin değiştirilememesi uyarısında bulunan Uludağ şu ifadeleri kullandı, “Hayvanı eğer satın aldıktan sonra hayvan pazarından kendi besleyecekleri yere götüren vatandaşlar muhakkak hayvanı satan kişinin yeminden alıp o yemle beslemeli. Hayvana hiçbir şekilde evdeki yemek artıkları, ekmekler vs. verilmemelidir. O süre zarfında hayvanın kilo alması mümkün değildir. Bu yüzden hayvanın işkembesini bozmayan saman, ot gibi gıdalar verilmelidir. Hayvana ev gıdaları verip işkembesini bozan hatta hayvanın ölümüne neden olan vakalarla karşılaşmaktayız. En uygunu ise hayvanı kesileceği güne kadar alındığı yerden başka bir yere götürmemektir”

kurbanlık dana süt dişleri ile ilgili görsel sonucu

2 YAŞ GÖSTERGESİ SÜT DİŞLERİ

Büyükbaş hayvanın kurbanlık olabilmesi için 2 yaşında, küçükbaş hayvanın ise 6 aylık olması gerektiğini belirten Uludağ, “Küçükbaş hayvan en az 6 aylık olacak fakat büyüklük bakımından annesi ile aynı olmalıdır. 2 yaşın göstergesi ise alt çene de ortada bulunan 2 tane süt dişin çıkıp onların yerine kalıcı dişlerin çıkmasıdır. Süt dişleri diş etlerine yapıştığı yerde çok incedir. Yukarısı kalın altı ince olur. Ama kalıcı dişlerin yukarısı nasılsa diş etlerine doğruda aynı olur. Kalın ve sağlam olur. Birde süt dişlerinin üstünde çizgiler olmaz. Kalıcı dişlerde çizgiler olur. Hayvandan az çok anlayan bu bilgilerden hayvanın 2 yaşını geçip geçmediğini anlayabilir” dedi.

diş atmış kurbanlık ile ilgili görsel sonucu

AMATÖR KİŞİLERE HAYVAN KESTİRİLMEMELİ

Uludağ kesim öncesi ve sonrasından dikkat edilecek noktalar hakkında da açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti, “Kesim zamanında profesyonel kesimcilerle çalışılmalı. Amatör kişilere hayvan kestirilmemeli. Burada öncelik insan sağlığındadır. Her yıl kurban bayramında hastaneler amatör kasaplar yüzünden dolup taşmaktadır. Aynı zamanda bu amatörler hayvana da acı çektirmektedir. Aynı zamanda hayvanı strese sokarak etinin lezzetine zarar vermektedir. Stresle birlikte adrenaline bağlı et de lezzet kaybı meydana gelmektedir”

“KEDİ VE KÖPEĞE DAHİ VERİLMEMELİDİR”

“Hayvanın akciğer ve karaciğerinde kist varsa kedi ve köpeğe dahi yedirilmemeli ve toprağa gömülmelidir. Hayvanın boyun damarlarına dikkat edilmelidir. Boyun damarları kalınlaşmışsa veteriner hekime gösterilmelidir. Birde Pasaporttaki kulak küpesi numarasıyla hayvanın kulak küpesi numarası aynı olmalıdır. Et ise kesildikten hemen sonra tüketilebilir. Sağlık sorunu oluşturmaz. Et 24 saat buzdolabında dinlendirilmeli daha sonra buzluğa konulmalıdır.”

KANININ 5 DAKİKA İÇİNDE PIHTILAŞMASI LAZIM 

“Hayvan kesildikten ortalama 5 dakika içerisinde kanının pıhtılaşması lazımdır. Eğer kanı pıhtılaşmıyorsa hayvan kesinlik ile veteriner hekime gösterilmelidir. Bunların yanı sıra hayvanın iç organlarından biri olması gerekenden çok büyük ise kesinlikle el sürmeden veteriner hekime danışılmalıdır. Aynı şekilde akciğer ve karaciğer üzerinde tüberküloz belirtileri olabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir” 

DOĞURGANLIK ÖZELLİĞİNİ YİTİRDİYSE KURBAN EDİLEBİLİR

Dişi kurbanlıkların gebe kalma özelliği yoksa satın alınarak kurban edilebileceğini söyleyen Uludağ şu ifadeleri kullandı, “Dişi hayvan satımı yasaklandı fakat hayvanın gebe kalma özelliği yoksa ve bu veteriner hekim raporu ile kanıtlanmışsa o hayvanın satılabilir ve kurbanlık edilebilir olması lazım. Ya da hayvanın ırkı gelişmesine ve çoğalmasına müsait değilse satılabilir. Ama doğurganlık özelliği varsa, ırkı sağlamsa ve satılıyorsa vatandaşlar bu hayvanlara talip olmasın” 

kurban-kupe-numarasi-001.jpg

ankara-kurban-kesim-alanlari-satis-yerleri-001.jpg

Emrah ÖZCAN/İLKSAYFA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.