Kurbanlıklarda sahtekarlık: Kapaksız, diş atmamış mala sahte diş takıyorlar

Kurbanlıklarda sahtekarlık: Kapaksız, diş atmamış mala sahte diş takıyorlar

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, kurbanlıklarda diş sahtekarlığına karşı vatandaşları uyardı. Henüz diş atmamış yani kapaksız malların dişi düşmüş, kapak atmış gibi gösterilerek satılmaya çalışıldığı saptandı aman dikkat.

Henüz diş atmamış yani kapaksız malların dişi düşmüş, kapak atmış gibi gösterilerek satılmaya çalışıldığı saptandı aman dikkat.

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi kurban seçerken  nelere dikkat edilmesi gerektiğini gazetemize anlattı. Tanrıverdi, son günlerde kalıcı dişi çıkmayan hayvanların kurbanlık olarak satılmaya çalışıldığını söyleyerek,“Kalıcı dişi daha çıkmayan kurbanlıklara maalesef plastik diş benzeri bir malzeme takılıyor. Buna çok dikkat edilmeli. Bakanlık bunu tespit etti ve yapanlar hakkında soruşturma açtı” dedi.

“PASAPORTLARINI MUHAKKAK SORUN”

Tanrıverdi,  kurban alımı ve kesimi sırasında sosyal mesafeye uyulması gerektiğini hatırlatarak, “Temizlik, maske ve sosyal mesafe konusunda dikkatli olmalıyız. Pazarlık yaparken el sıkışmayalım. Hayvan seçimi yaparken sağlıklı hayvanları tercih edelim. Şüphe duyduğunuz hayvanları muhakkak veteriner hekimlere kontrol ettirelim ve sağlık raporları ile hayvanların pasaportlarını muhakkak soralım. Hayvanın kulak küpesine de dikkat edelim.” 

20200722_130605.jpg

TÜBERKÜLOZ VE SARILIĞA DİKKAT

“Dişi hayvanı kesim sırasında gebeliğinden şüphe duyuyorsanız muhakkak bir veteriner hekime muayene yaptıralım. Şehir dışından gelen hayvanların nakil raporlarını, yurt içi sağlık raporlarını, dezenfektan belgelerini isteyelim. Kesim esnasında sağlıklı görülse bile tüberküloz ve sarılık çıkabilmektedir. Bu yüzden veteriner hekime karkas ve iç organ muayenesini yaptıralım” şeklinde konuştu.

PLASTİK DİŞ TAKILIYOR

Kurban alırken hayvanlarda kalıcı dişin önemine değinen Tanrıverdi, bu konuda yapılan sahtekarlıklar hakkında da bilgi verdi. Tanrıverdi, “Kalıcı dişi çıkmayan kurbanlıklarda maalasef plastik benzeri bir malzeme takılıyor. Buna çok dikkat edilmeli. Bakanlık tarafından bu tespit edildi ve bunu yapanlar hakkında soruşma açıldı” diye vatandaşları uyardı.

KIYMA ÇEKTİRİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Etin bir kısmını kıyma olarak saklayacak vatandaşlara da uyarılarda bulunan Tanrıverdi, kıymayı merdiven altı yerlerde değil kasaplarda çektirilmesi gerektiğini söyledi. “Kırtasiyeden tutun da tamir atölyelerine kadar çekim yapıyorlar” diyen Tanrıverdi, “Sağlığınız için lütfen buralardan çekim yaptırmayın, kasaplardan yaptırın”

ANKAPARK KURBAN KESİM ALANI OLSUN

Son olarak sözlerine Ankara’ya yakışır büyük bir kesim alanının olmadığını ekleyen Tanrıverdi, Büyükşehir  Belediyesi tarafından Başkent’te yakışır bir kesim alanı yapılması gerektiğini söyledi. Kesim alanının yapılması halinde çevre ve halk sağlığını tehdit eden görüntülerden uzak kalınacağını söyleyen Tanrıverdi, “Ankapark’ta böyle bir tesis rahatlıkla yapılabilir. Böylece Ankara halkı sağlıklı kurban kesimi tesisine kavuşmuş olur” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu arada, Kurbanlık küpe numarası yaşı gösterir mi? Sığırların kapak atması gerekir mi? Kapaklı sığırın 2 yaşında olması gerekir mi? Kapak atma, diş çıkarma, kapaklı mal nedir? Diyanet'in 2020 2 yaş ve kapak atma görüşü ne? 2020 küpe sorgu nerden yapılır? 

İlgili haber için TIKLAYIN

 

Emrah Özcan/İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.