Kurtuluş Savaşı’nda haberleşme nasıl yapıldı? Atatürk’ün telefon ve telgrafı nerede?

Kurtuluş Savaşı’nda haberleşme nasıl yapıldı? Atatürk’ün telefon ve telgrafı nerede?

Kurtuluş Savaşı yıllarında Atatürk komutanları ile nasıl haberleşiyordu? Milli Mücadele yıllarına ait haberleşme aygıtları neydi? Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan telefon, telgraf ve şifre makinesi nerede? Hangi müzede teşhir ediliyor?

Bilindiği üzere harpte taraflar teknolojinin en yenisini kullanıyor. Teknolojik olarak üstünlük sağlayan taraf genelde savaşlardan galip olarak çıkıyor. Harpte taktiksel stratejilerin yanında muhaberat yani haberleşme de önemli bir yer tutuyor.  

Tarihçilerin kaydettiği bilgilere göre; 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı yıllarında ordunun başında bulunan isim olan Gazi Mustafa Kemal, bir taraftan cephede savaşırken diğer yanda ise İstanbul hükümetinin engellemeleri ile karşı karşıya idi.

Peki gizliliğe büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk haberleşmeyi nasıl sağlıyorduAtatürk’ün telefon ve telgrafı nerede?

Hem İstanbul hükümeti hem de farklı cephelerde düşmana karşı mücadele veren Atatürk, ordu komutanları ile irtibatı nasıl sağlıyordu?

Atatürk komutanları ile nasıl haberleşiyordu sorusunun cevabı şifreli telgraftır.

Malum o zaman internet icat olmamış, teknoloji günümüzdeki kadar gelişmemiş, kontra espiyonaja fazlaca ihtiyaç yoktu.

Fakat ordu içerisindeki emir komutanın işlemesi için, haberleşme olmazsa olmazlardandı. Atatürk teması şifreli telgraflarla kuruyor, makinenin başında bizzat kendisi bulunuyordu.  

Peki Kurtuluş Savaşı'nda haberleşme hangi makilerle yapılıyordu?

Mustafa Kemal Atatürk hem İstanbul hükümeti hem de ordu komutanları ile nasıl haberleşiyordu? Milli Mücadele yıllarına ait haberleşme aygıtları neydi? Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan telefon, telgraf ve şifre makinesi nerede? Hangi müzede teşhir ediliyor?

İşte Kurtuluş Savaşı yıllarında muhaberat biriminde yer alan ve an itibariyle Ankara Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesinde sergilenen, telefon, telgraf, şifre makinesi ile telefon santralı:

k1-004.jpg

 k3-003.jpg

k2-006.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.