Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşçulu sahte altıncıların yöntemlerini açıkladı

Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşçulu sahte altıncıların yöntemlerini açıkladı

Kuyumcular Odası Başkanı, düğün sezonunun açılmasıyla daha sık rastlanılan “sahte altın”ların kaynağını açıkladı: “Zengin giyimli kişiler kuyumcuları dolaşıp, altın bozduruyormuş gibi yaparak, sahte altınları piyasaya sürüyor.”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası (AKSO) Başkanı Hasan H. Çavuşculu, düğün sezonunun açılmasıyla beraber piyasada görülen sahte altınlara karşı vatandaşları uyarak, "Hiçbir kuyumcu sahte altın satmaya tenezzül etmez; sahte altınların çoğu merdiven altı üretim dediğimiz, 5,10 liraya satılan altın görünümdeki imitasyonlardır" dedi. Sahte altınların çoğunlukla kuyumcuları dolandırmak isteyen bir şebeke tarafından dolaşıma sokulduğunu belirten Çavuşculu, "Amaçları kuyumcuları dolandırmak olan bu şebeke, kılığı kıyafeti düzgün, konuşması düzgün erkekleri, kadınları kuyumcuya müşteriymiş gibi gönderip ürettikleri sahte altınları satmaya çalışıyorlar. Tabi olarak kılığı düzgün, konuşması düzgün olunca esnafların bazıları altınları kontrol etmeden nakitte çeviriyorlar. Bu türden bir dolandırıcılık şebekesi ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

"HİÇBİR KUYUMCU SAHTE ALTIN SATMAZ" 

AKSO Başkanı Çavuşculu  "Hiç bir kuyumcu sahte altın satmaya tenezzül etmez. Eline sahte altın geçmesi durumunda da yetkililere polise durumu anında bildirir" dedi. Düğün sezonun açılmasıyla beraber yaşanan sahte altın vakalarının arttığını ancak; bu işin merdiven altı üretimleri satan bijuteri tarzı dükkânlarda yoğunlaştığını belirten Çavuşculu, şöyle konuştu:
"Sahte altınların çoğu merdiven altı üretim dediğimiz, 5,10 liraya satılan altın görünümdeki imitasyonlardır. Artık çeşidine göre çeyrek, yarım, cumhuriyet lirası bilezik, burma gibi altınların aynısı 5 liradan başlayan fiyatlardan buluyorsunuz. Ankara'da Ulus'ta; İstanbul'da Tahtakale'de bu türden sahte altınları rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu türden altınları alanlar ile satanlar için ben genellikle tamahkârla sahtekârın buluşması diyorum. 300 küsur liradan satılan çeyrek altını 10 liraya satan sahtekâr ile daha ucuz olsun diyen tamahkârın buluşmasıdır."

İNSANLAR DÜRÜST DAVRANMALI

Çavuşculu, düğünlerde altın takamayacak durumda olan bazı kişilerin sahte altın aldığını belirterek, "İnsanların durumu yoksa düğün sahibinin yanına gidip durumunu izah etmelidir, malum altın fiyatları yüksek onun için bu türden işlere bulaşacaklarına en doğrusu dürüst davranmalıdır. İnsanların altın alacak durumu olmayabilir. En doğrusu her zaman dürüst davranmaktır" dedi.
 
"KUYUMCULAR ÇOK DAHA DİKKATLİ OLMALI"

Sahte altınların çoğunlukla kuyumcuları dolandırmak isteyen bir şebeke tarafından dolaşıma sokulduğunu belirten Çavuşculu şunları kaydetti:
"Amaçları kuyumcuları dolandırmak olan bu şebeke, kılığı kıyafeti düzgün konuşması düzgün erkekleri, kadınları kuyumcuya müşteriymiş gibi gönderip ürettikleri sahte altınları satmaya çalışıyorlar. Tabi olarak kılığı düzgün, konuşması düzgün olunca esnafların bazıları altınları kontrol etmeden nakitte çeviriyorlar. Bu türden bir dolandırıcılık şebekesi ile karşı karşıyayız. Bu noktada kuyumcular da çok daha dikkatli olmalıdır. Her kişiye aynı şekilde davranmalıdır. Biz işimizi çok daha dikkatli bir şekilde yaparsak bu sorunu da çözmüş oluruz." 

"ÇEYREK ALTIN ALIN"

Çavuşculu, Ekonomide döngünün sağlanabilmesi için piyasaya girdinin sağlanması gerektiğini belirterek, altın almak isteyenlere şu tavsiye de bulundu:
"Durumu olanlar bence gram yerine çeyrek altın alırsa daha avantajlı olacaklardır. Gram altın 250 lira, çeyrek altın 300 küsur lira. İkisi de 3-5 liralık bir farkla nakitte çevrilebiliyorlar. Yani, bu açıdan ikisi de bozduruldukların da arada büyük bir fark oluşmuyor. Bizce en uygunu çeyrek altın almaktır. İnsanlar kar etmek istiyorlarsa çeyrek altın almalıdır" şeklinde konuştu.

YATIRIM ARACI DEĞİL; TASARRUF 

Altının bir yatırım aracı olarak değil bir tasarruf aracı olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Çavuşculu, "Vatandaşlarımıza durumu elveriyorsa maaşları ölçeğinde çeyrek altın, yarım altın, cumhuriyet lirası dediğimiz tam altın almalarını öneriyoruz. Ceplerinde 300 lira varsa gündelik harcamalar içinde bazen üç günde bitiyor. Ama 300 lira ile bir çeyrek altın aldıklarında hem para ceplerinde hem de ileriye dönük bir köşede para biriktirmiş olurlar" diye konuştu.

"ANKARA EMNİYET'İNE MÜTEŞEKKİRİZ"

Sahte kuyumculara karşı Ankara polisince düzenlenen operasyonlar ile sonuç alındığını kaydeden Çavuşculu sözlerini şöyle tamamladı: "Ankara'da son dönemde sahte kuyumcuların açıldığına şahit olduk. Bu türden merdiven altı kuyumculara Ankara Emniyet'i operasyonlar düzenleyerek, bu sahtekârları adalete teslim etti. Operasyonlarından ötürü Ankara Emniyet'ine müteşekkiriz. 

Kuyumcuların itibarı korunmalı

24 Haziran Seçimleri ile Türkiye'nin yeni bir yönetim sistemine kavuştuğunu anımsatan AKSO Başkanı Hasan Çavuşculu, yeni kurulan hükümetten ve ekonomi yönetiminden umutlu olduklarını kaydetti. 
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası'nın 1 ay içinde, kurulacak olan cumhurbaşkanlığı çalışma ofisleri, bağlı kurullar ve yeni oluşturulan bakanlıkları ile temasa geçerek kuyumcularının sıkıntılarını dile getireceklerini belirten Çavuşculu, yeni sistemle devlet ile esnaf arasındaki ilişkilerin daha hızlı işleyeceğini söyledi.
Son dönemde sahte kuyumcular yüzünden gerçek kuyumcuların itibar kaybı yaşadıklarını belirten Çavuşculu, " Biz yine her önüne gelenin kuyumcu açmasının da riskli ve tehlikeli olduğu kadar suiistimale açık bir durum ortaya çıkardığını düşünüyoruz. Bu nedenle de devletin kuyumcuları itibarını koruyacak bir çalışma yapmasını istiyoruz" dedi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.