‘Mahir Eller’ projesiyle, Suriyelilere iş fırsatı...

‘Mahir Eller’ projesiyle, Suriyelilere iş fırsatı...

TOBB öncülüğündeki ‘Mahir Eller’ projesiyle, mesleğinin ehli Suriyelilere iş fırsatı... Peki, Mahir Eller Projesi nedir? Kaç Suriyeliye iş verildi? Türk vatandaşları da yararlanabilecek mi? Ayrıntılar haberimizde...

TOBB öncülüğündeki ‘Mahir Eller’ projesiyle, mesleğinin ehli Suriyeliler için büyük fırsat...

Türk vatandaşların da yararlanabileceği projeyle mesleki becerileri yüksek 3 bin kişi farklı işlerde istihdam edilebilecek, 30 bin kişiye de sertifika verilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları (TEPAV) ortaklığı ve Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen ‘Mahir Eller’ projesi geçtiğimiz gün TOBB kulelerinde tanıtıldı.

Tanıtıma TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger katıldı. 

Projeye göre geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki yeterlilikleri belgelendirilerek istihdamları sağlanacak. İlk etapta 20 bin kişinin yetkinliğinin belgelendirilmesi 3 bin kişinin de istihdamı hedefleniyor. Mahir kelimesinin anlamı ise, Arapça’da becerikli, usta, ehliyetli anlamına geliyor. 

“MESLEKİ YETERLİLİKLERİ BELGELENECEK”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada projenin istihdamın yanında pek çok getirisi olduğunu belirtti. Başkan Hisarcıklıoğlu, “Bu projeye öncelikle ‘Geçici Koruma Altındaki Suriyeli’ kardeşlerimizin en yoğun bulunduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin, Şanlıurfa illerindeki Odalarımızın iş birliği ile başladık. Bu proje sayesinde ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler ve vatandaşlarımız sahip oldukları meslekleri belgelendirebilecek. Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara bunu kanıtlama imkânı sunuyoruz. Bu proje sayesinde 30 bin kişinin mesleki yetkinliklerini, becerilerini belirleyeceğiz.  Bunların arasından 20 bin kişi mesleki belgelendirme sınavına girecek. 3 bin kişi ise işle buluşacak” dedi.   

“BİZ DE ZORLANDIK AMA BUGÜN İHRACAT YAPIYORUZ”

Türkiye’ye 2013 yılında gelen Suriyeli Badr Eddin Alnasani Mersin’de dermokozmetik üretimi yapıyor. Gazetemize konuşan Alnasani, kendisi gibi Suriye’den gelen mültecilere her zaman çalışmaları gerektiğini tavsiye ediyor. Alnasani, “Türkiye’ye 2013 yılında geldim. Suriye’de yaptığımız dermokozmetik üretimi işini Mersin Sanayi Bölgesi’nde de yapmaya başladık. Bu bizim aile işimizdi 25 yıl boyunca yapıyorduk. Türklerle Suriyeliler arasında çok büyük bir fark yok. En büyük farkımız yalnızca dildir. İlk geldiğimiz yıllarda onun yüzünden çok zorlandık. Şuan bizim fabrikamızda 70 kişi üretim yapıyoruz. Mersin’den Dünyanın pek çok ülkesine bugün ihracat yapıyoruz. Artık dünyada Türk şirketi olarak tanınıyoruz. Türkler de var Suriyeliler de var. Türkiye çok büyük bir ülke bizim gibi buraya gelen kardeşlerimiz evlerini bıraktılar eşyalarını bıraktılar sıfırdan başlamak çok zor bir durum. Suriye’den gelenler Türk ekonomisine hâkim olmalı. Biz de ilk geldiğimizde çok zorlandık. Kardeşlerimize tavsiyem bu projeye katılsınlar iş sahibi olsunlar. Bu proje onların işlerini belgeleyecek, çalışma izinlerini almış olacaklar. Türkiye’nin sistemine daha iyi uyum sağlayacaklar” diye konuştu. 

MAHİR ELLER PROJESİ NEDİR?

AB tarafından finanse edilen 15 milyon Avroluk bütçeli ‘’Mahir Eller Projesi”nin amacı geçici koruma altındaki Suriyeliler ile Türk vatandaşlarının istihdamını sağlamak. Bu istihdamı sağlarken de mesleki becerilerini belgelendirerek kayıt altına almak.

Türkiye’nin 12 ilinin ticaret ve sanayi odaları tarafından 2 yıl boyunca yürütülecek projede yüzde 65’i Suriyeliler yüzde 35’i ise Türk vatandaşlarından oluşan toplam 30 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelenecek. Ayrıca istihdam edilecek kişilerden bazıları A1 seviyesinde Türkçe dil kurslarından da faydalanabilecek. 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.