Masum çocuklar halen savaşın etkisindeler

Masum çocuklar halen savaşın etkisindeler

Telafer’den gelen Türkmen çocuklar Gazi Üniversitesi’nde gönüllü öğrencilerin de desteğiyle resim yapmayı öğreniyor.

Telafer’den gelen Türkmen çocuklar Gazi Üniversitesi’nde gönüllü öğrencilerin de desteğiyle resim yapmayı öğreniyor. Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Meltem Demirci Katırancı kendisinin de bir Kerkük Türkmen’i olduğunu belirterek, “İnsan geldiği yeri unutmamalı bende yaptığım çalışmalarla vefa borcumu ödemeye çalışıyorum ve kurstan da olumlu sonuçları alıyoruz” dedi. Kursun yanı sıra çocuklara milli değerleri öğrettiklerini de belirten Katırcancı, “Atatürk’ü ve Milli Bayramlarımızı öğretiyoruz” dedi. 

7 YILDIR TÜRKMENLERE İLGİ

whatsapp-image-2018-04-11-at-10.25.42.jpeg

Kendisinin de Kerküklü bir Türkmen olduğunu ve bölgenin ve Türkiye’ye gelenlerin sıkıntılarını bildiğini belirten Katırancı, “Yeni yaptığımız bir çalışma değil 7 yıldır Türkmen çocuklarla ilgilendik ve her sene bir çalışma yaptık. Kendimde Kerkük Türkmen’i olduğum için bana sürekli haberler gelir ve yaşadıkları sıkıntıları biliyorum. Okulumuzda öğrencilerden oluşan Türk Sanatı Topluluğu grubu ile de Türkmenlere nasıl yardım edebiliriz bunun için düşünmeye ve çalışmaya başladık. İlk yıllarda yaptığımız resim çalışmalarını sergide maddi kaynağa dönüştürerek elden edilen geliri üniversitede okuyan Türkmen gençlere verdik. Daha sonra savaştan daha çok etkilendiklerini düşündüğümüz küçük yaş grubu üzerine sürekli bir çalışma başlatmayı düşündük ve resim kursuda bu fikirle ortaya çıktı “dedi. 

ATATÜRK’Ü ve BAYRAMLARI TANITTIK

dsc_0452.jpg

Türkiye’yi daha iyi anlamaları ve iyi uyum sağlamaları için milli değerleri öğrettiklerini belirten Katırancı, “Daha sonraları yaş grubunu küçülterek sıkıntılarına bakalım diye düşündük. Sonraki yıllarda küçük çocukları aldık ve Anıtkabir’e götürdük. Atatürk’ü biliyorlar mı ona baktık ve anlattık. Ulusal bayramlarımızı anlatarak onları buraya daha iyi uyum sağlamalarını düşündük. Daha sonra Haymana’da bir köy okuluna onları götürdük oradaki öğrencilerle tanıştılar öğretmenlerden ders aldılar” diye konuştu. 

VEFA BORCUM

Kendisinin de Kerkük’ten geldiğini ve orayı unutmadığını söyleyen Katırcancı, “Aslında vefa borcunu ödemeye çalışıyorum vicdanen rahatlıyorum. Onları unutmadığımı göstermek istiyorum ve sayede de herkesin doğup büyüdüğü yeri orada yaşamasa da çalışmasa da unutmaması gerektiğini oraya katkıda bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bizim yaptığımız bu yalnızca eğitmek değil öğretmekte var. Türkmenler benim oralı olmama ilk başta inanmıyorlar konuşmamı bekliyorlar konuşunca inanıyorlar. Fakat inanmakta güçlük çekmelerinin asıl nedeni onların gördüğü Türkmen tipi ezilmiş, yardıma muhtaç yani yardım eden bir Türkmen tanımamışlar” diye konuştu. 

HALEN SAVAŞIN ETKİSİNDELER

dsc_0437.jpg

Çocukların savaş bölgesinden uzakta olmalarına karşın halen izlerini taşıdığını söyleyen Katırancı, “Savaşlardan o kadar etkilenmişler ki Anıtkabir’de müzenin içerisinde gezerken arkadan gelen savaş seslerine anında tepki veriyorlar. Dokunsanız ağlayacak hal geliyorlar ve hemen ‘Bu gerçek mi?’ ‘Geliyor mu?’ diyerek tepki veriyorlar. Ne kadar da burada yaşamaya başlasalar da savaşın izlerini pek atlatamamışlar halen içlerinde yaşıyorlar Telafer bölgesinden çıkıp gelmişler ve geldikleri yerlerden çok etkilenmişler. Çocuğunun annesi ya da babası yok yahut aileleri hiç hayatta değil akrabaları, komşuları almış getirmişler” ifadelerine yer verdi. 

YAŞADIKLARINI ÇİZİYORLAR

Kurs gören çocuklardan yaşadıklarını, gördüklerini ve gezdiği yerleri çizmelerini istediklerini söyleyen Katırancı, “Kısa süreli çalışmalar oluyordu fakat bu sene farklı bir şey yapmak istedik ve Eylül ayında başladığımız bir resim kursu düşündük. Yaşadıklarını, onlara etki eden her şeyi çizmelerini istedik daha sonra gezilere müzelere götürdük ve gördüklerini çizmelerini istedik. Aralarında bir küçük kızımız var ki yaptığı çalışmalarla bizleri çok şaşırtıyor. 23 Nisan’ın anlamına yakışır şekilde de 24 Nisan günü okulumuzda yaptıkları resimlerden bir sergi hazırlıyoruz” bilgisini verdi. 

KURSUN ÖZGÜVENLERİNE FAYDASI OLDU

Yaptıkları çalışmaların olumlu dönüşleri olduğunu ve bundan da memnun olduğunu belirterek, “Kursumuzda 13 çocuk var 1 buçuk yıldır Ankara’da yaşıyorlar ve konuşmaları tam anlamıyla düzeldi. Gitmiş oldukları okullarından öğretmenleri bizlere olumlu dönüş yaptılar. Özgüvenleri arttı kendilerini daha iyi hissediyorlar diyerek çalışmamızın olumlu sonuçları olduğunu ve her ne yapıyorsak buna aynı şekilde devam etmemizi söylediler” diye konuştu.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.