Mavi yumurtanın farkı nedir? Mavi yumurtanın faydaları nelerdir?

Mavi yumurtanın farkı nedir? Mavi yumurtanın faydaları nelerdir?

Mavi yumurtanın farkı nedir? Mavi yumurtanın faydaları nelerdir? Mavi yumurtanın faydası konusunda uzmanlar ikiye bölündü. Kimi, “Tamamen ticari amaçlı, diğer yumurtalarla aynı derken” kimi de faydalarını saymakla bitiremiyor. 

Mavi yumurtanın farkı nedir? Mavi yumurtanın faydaları nelerdir?

Mavi yumurtanın faydası konusunda uzmanlar ikiye bölündü. Kimi, “Tamamen ticari amaçlı, diğer yumurtalarla aynı derken” kimi de faydalarını saymakla bitiremiyor. 

Beyaz, kahverengi yumurtanın ardından şimdilerde de mavi yumurta adından çokça söz ettirmeye başladı. Ancak bu yumurtanın besin değerleri konusunda iki görüş hakim. Uzmanların bir kısmına göre mavi yumurtanın diğerlerine göre hiçbir farkı yok. Sadece Ameraucana cinsli tavuğun geninden kaynaklanan bir renk farkı. Bir diğer görüş ise yumurtanın farklı besin değerlerinden dolayı başta Alzhimer olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor. 

TİCARİ AMAÇLI REKLAMI YAPILIYOR

Mavi yumurtaların diğerlerine göre hiçbir farklı besin değeri içermediğini belirten uzmanların ortak görüşü bunun ticari bir amaçla gündeme getirildiği. Çarşı pazarda diğer yumurtalara göre 2-3 kat değerine satıldığını söyleyen uzmanlar, “Ameraucana cinsi tavuk genindeki yapıdan dolayı mavi yumurtluyor. Nasıl ki Ligorin beyaz, Lohman brown kahverengi yumurta yapıyorsan Ameraucana cinsi tavukları da mavi yapıyor. Bu tamamen tavukların geniyle alakalı. Besin değerleri de tamamen aynı. Kolesterölünün azlığı, daha yüksek protein içerdiği, A, B, D ve E vitaminlerinden zengin dünyanın en yüksek besin değerini taşıyor gibi ifadeler zamanında kahverengi ve beyaz yumurtaların piyasaya sürülüşü ile aynı cümleler. Tamamen ticaridir. Yumurtanın en sağlıklısı doğada gezen doğal besinlerle beslenen köy tavuğunun yumurtasıdır. Bunun renkle bir alakası yoktur” diyor. 

YÜKSEK BESİN DEĞERİ TAŞIDIĞINI SÖYLEYENLER VAR

Konuyla ilgili farklı bir görüşe sahip olan uzmanlar, mavi yumurtanın besin değerlerinin daha yüksek olduğunu iddia ediyor. Düzenli kullanımında başta Alzhemir gibi hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olacağı söyleniyor. Onun dışında yüksek demirin kansızlığa, yüksek besin değerleri sayesinde kalp dostu olduğuna, yüksek tansiyona iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca meme kanserine, göz sağlığına, kasların güçlenmesine iyi geldiği söyleniyor. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.