Mehmet Akif Ersoy’un en samimi arkadaşı kimdi?

Mehmet Akif Ersoy’un en samimi arkadaşı kimdi?

Mehmet Akif Ersoy’un dostları hangi çevredendi? Akif, yaşadığı dönemde en çok kimlerle vakit geçirdi? İşte İstiklal Şairi Mehmet Akif'in en samimi arkadaşı:

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vaktini daha çok kimlerle geçirirdi? Akif’in dostları hangi çevredendi? Akif, yaşadığı dönemde en çok kimlerle vakit geçirdi? Mehmet Akif Ersoy’un en samimi arkadaşı kimdi? Akif kimlerle dostluk kurdu?

İşte cevabı:

Osmanlı Devleti’nin son döneminde İstanbul Fatih’te dünyaya gelen Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bulunduğu semt medrese yoğunluklu bir bölge olduğu için ilk eğitimini medrese merkezli mekteplerde aldı. İlk hocası babasıydı. Bir hayli hareketli, heyecanlı ve duygusal bir mizaca sahip olan Akif, son derece inançlı  ve dindar bir çevrede yetişti.

Babasının ısrarı ile mülkiye mektebine başladı. Babasını kaybettikten sonra mülkiye mektebini bırakarak yatılı  olarak baytarlık sonra da ziraat mektebine girdi. İyi derecede Farsça, Arapça ve Fransızca biliyordu. Akif sanki doğuştan şairdi ve sanatçı bir kimliğe sahipti.

Peki Mehmet Akif’in en yakın arkadaşları kimlerdi? Akif kimlerle dostluk kurdu? Akif’in dost ve arkadaşlarını sizler için derledik.

akif-2-son.jpgHiç şüphesiz Akif’in dostları da kendisi gibiydi.

Onlar da tıpkı Akif gibi aynı meslek ve meşreptendi.

En tepeden başlayacak olursak; Akif’i koruyup, kollayan en önemli isim Sadrazam Said Halim Paşa’ydı. Said Halim Paşa bir çok yabancı dil bilen, çok iyi  eğitim görmüş, sanata büyük ilgi duyan, çok önemli bir devlet adamıydı. Her iki şahsiyeti bir araya getiren en önemli argüman ise musiki idi.

Üsküdarlı Ressam Hoca Ali Rıza da Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşıydı. Said Halim Paşa da resme çok önem verdiğinden usta ressam Hoca Ali Rıza her iki ismin de ortak arkadaşı konumundaydı. Mehmet Akif’in can dostu, Buhari mütercimi Ahmet Naim Baban da, Mehmet Akif’i koruyup kollayan isimlerden biriydi.

Mehmet Akif Ersoy’un milletvekilliği döneminde yani Ankara’da bulunduğu yıllarda en yakın milletvekili arkadaşı ise Hasan Basri Çantay idi.

Yine milletvekillerinden Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey, Akif’in yakın dostlarındandı.

Baytar Şefik, Akif’in her türlü ihtiyaç ve sıkıntısında yanında olan yol arkadaşlarındandı.  

Şair Mithat Cemal Kuntay, Akif Ersoy ile sık sık bir araya gelen arkadaşlardandı.

Süleyman Nazif, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai, Cenab Şahabeddin, sık sık Mehmet Akif Ersoy ile bir araya gelen sanatçı dostlardı.

Akif Ersoy’a en zor zamanlarında yardımcı olan isimlerden birisi de Said Halim Paşa’nın kardeşi, Abbas Halim Paşa’dır.  
 

akif.jpg

 

**** Mehmet Akif’in özel eşyaları ile Kur'anı nerede haberi için TIKLAYIN

**** Mehmet Akif, İstiklal Marşını nasıl yazdı haberi için TIKLAYIN 

**** Milli Mücadele hangi silahlarla yapıldı haberi için TIKLAYIN

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.