Mesnevi Okumaları yoğun ilgi görüyor

Mesnevi Okumaları yoğun ilgi görüyor

Mesnevi Okumaları etkinliğinde konuşan  TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, '‘Gençlerin bu etkinliğe sahip çıkması ayrı bir güzellik. Bizi mutlu ediyor’’ dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) kuruluşunun 40’ıncı yılı dolayısıyla büyük ilgi gören Mesnevi okumaları tekrar başladı. Katılımın serbest olduğu etkinlik her Pazartesi TYB Genç Kahve’de yapılacak. 8 Ekim Pazartesi günü başlatılan etkinlik, 2000 yılında yine TYB tarafından başlatılmış, 18 yıl sürdükten sonra 24 Nisan 2017 tarihinde Ankara Palas’ta düzenlenen kapanış töreni ile tamamlanmıştı.

1950’Lİ YILLARA KADAR KESİNTİYE UĞRADI

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 40’ıncı yılı dolayısıyla büyük ilgi gören Mesnevi okumaları tekrar başladı.

Mevlâna’nın eseri olan Mesnevî yüzyıllardır okunuyor. Mevlevihanelerde, camilerde, bazı tekkelerde asırlarca sürekli okunan Mesnevî, Anadolu halkının feyz aldığı büyük eserlerden birisi. Tekkeler kapatıldıktan sonra, 1950’lere kadar Mesnevî okumaları kesintiye uğradı. O yıllarda eski mesnevîhanlardan hayatta kalanlar özel olarak Mesnevî okutmaya devam ettiler.

18 YILDIR OKUNUYOR

Bu nesilden sonra Mesnevî sürekli okunan bir metin olmaktan çıktı. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından başlatılan Mesnevî Okumaları 18 yıl sürdükten sonra 24 Nisan 2017 tarihinde Ankara Palas’ta düzenlenen kapanış töreni ile tamamlandı. Bu yıl ise İlahiyat, Dil Tarih ve Edebiyat fakültelerinin seçkin hocaları yetkin Farsçalarıyla esas metni TYB’de bulunan Genç Kahve’de okuyarak dinleyicilere açıklıyor. Beş yıldan fazla Mesnevî dersi veren hocalara TYB tarafından “Mesnevîhan” beratı verildiği de biliniyor.

ÇAĞLARI AŞAN BİR ŞAHSİYET

8 Ekim 2018 tarihinde TYB Mehmet Akif Divanında başlayan ilk ders öncesinde bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Hz. Mevlana’nın çağları aşıp kendi zamanından sonra da günümüze kadar bizlerin bilme ve merak duygusunu gideren, besleyen şahsiyetlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

TALEP VAR

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de Mevlâna ve ölümsüz eseri Mesnevî üzerine çalışmalar yapmış akademisyenler tarafından sürdürülen derslerimizin ilki 2000 yılında başlamış ve 18 yıl sürdükten sonra 24 Nisan 2017 tarihinde Ankara Palas’ta düzenlenen kapanış töreni ile tamamlamıştık. Arkadaşlarımızdan, Mesnevi meraklılarından gelen ısrarlı talepleri hocalarımızla değerlendirdik ve TYB’de Mesnevi okumalarını yeniden başlatıyoruz. Bu dönemde de dönüşümlü olarak Mesnevi okumaları yapacak olan değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum, şükranları sunuyorum.”

MESNEVİ BİRLİKTE YAPILAN BİR YOLCULUKTUR

Programda konuşan Prof. Dr. Zülfikar Güngör’de TYB’nin Mevlana ve Mesnevi'yi anlama yolculuğunda bu ikinci dönemin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Güngör, Mesnevi yolculuğu tek başına yapılmayan, birlikte yapılan bir yolculuktur. Mesnevi, işin ehlinden dinlenecek bir kitaptır. Mesnevi konusunda ciddi okuma ve araştırma yapmak isteyenlere Tahirül Mevlevi’nin Mesnevi Şerhini tavsiye ediyorum diye konuştu.

MESNEVİ BİTMEZ TÜKENMEZ BİR HAZİNE

TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada, Mesnevinin bitmez tükenmez bir hazine olduğunu, yüzyıllardır bu hazineden herkes gücü yettiği kadar payını aldığını söyledi. Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Yazarlar Birliği’nin temel metin okuma faaliyetleri 1990’lı yılların sonunda Mehmet Akif Ersoy’un  Safahatı, Necip Fazıl'ın Çilesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan bazı metinlerin okunmasıyla başladı. Mesnevi okumalarını da düşündük. Nazif Öztük TYB’nin Genel Başkanıydı ve onun döneminde Mesnevi okumalarını başlattık ve 18 yıl sürdü. O zaman derslere katılan hocaların bir kısmı şimdi zamanla bu derslerden ayrıldılar ama yerine yeni hocalarımız geldi ve 18 yıl sonra da Mesneviyi tamamlamış olduk. Hocaları değişti dinleyicileri değişti ama Mesnevi dersleri devam etti. Evet, devamlılık var bu işte, işte o devamlılığa yeni bir sayfa ekliyoruz.”

“GENÇLERİN SAHİP ÇIKMASI AYRI BİR GÜZELLİK”

Yeni dönemde yapılacak derslerle ilgili bilgi veren Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önceki yıllarda olduğu gibi, Mesnevi hocalarımız burada asıl metinden okuyarak, açıklayarak sizlere ulaştırmaya çalışacaklar ve herkes Mevlana’nın sözü gereğince aklı miktarınca anlayacak. Programa gençlerimizin sahip çıkması ayrı bir güzellik, gençlerin mesneviyle tanışması Mevlana’yı tanıtmaları büyük değerlerimizi bilmesi bakımından da büyük önem taşıyor.”


Yeni dönemde her Pazartesi, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Zülfikar Güngör Dr. Ü. Yakup Şafak, Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu ve Dr. Fahrettin Coşkuner dönüşümlü olarak Mesnevi okumalarına devam edecekler.

Peki Mesnevi okumalarının yapıldığı yapıldığı Genç Kahve Nerede?

TYB'nin kafesi olarak da bilinen Genç Kahve, Kızılay'da Sümer 1 Sokak No:11'de TYB'nin etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.


Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.