Muhammed Gömük

Muhammed Gömük

2019’un ‘En’leri

2019’un ‘En’leri

Günahıyla sevabıyla bir yılı daha geride bırakırken herkes kendi meşrebince bir değerlendirme yapıyor. Bu değerlendirmeler, bir nevî nefis muhasebesi sayılacağından hayırlıdır elbet. Hayırlardan geri kalmamak için ben de kendimce bir değerlendirme yapayım.
2019’un en güzel haberi, yerli otomobilimizin 27 Aralık günü saat 14:53’de görücüye çıkması oldu. Fetbazların kusur arayıp bulamadığı, hazımsızların kulp takıp vızvızlanamadığı bu şahane otomobiller öylesine candan, akıllı, dinamik, enerjik, bombastik, teknolojik idi ki gönüllerimiz şen oldu, yüzümüzde gülücükler açtı. 
Görücü demişken 2019’un en şanssız damadını anmadan geçmek olmaz. Damat Zekeriya Karataş, saçlı sakallı, tuttuğu taşın suyunu çıkaran, aslan gibi adam… Lakin Soma’daki nikah töreninin ardından evlilik cüzdanını açıp baktığında kayınbabası Muzaffer Yılmaz’la evlendirildiğini görüp hayatının şokunu yaşadı. Bilmem farkında mıdır, kaynanasına da hafiften bir gözdağı vermiş oldu. Bak kızını aldım, kocanı da alıyorum, kendine mukayyet ol gibisinden…
Almak demişken de yılın en güzel dışalım kalemini söyleyeyim, bilmem katılır mısınız..! 2019’daki en güzel ithalatımız S 400 füzelerini Rusya’dan almamız oldu. Yedi düvel nasıl da bozuk teyp gibi ötmüştü. İyi ki de aldık. Gerçekten dosta güven, düşmana korku veriyoruz. 
Konu dış ticaretten açıldığına göre yılın en güzel ihracatını söylemeden geçmek olmaz. Yine bana göre yılın en güzel ihracatı, İzmirli bir firmanın ABD dâhil yirmi altı ülkeye sattığı kişisel verileri maskeleyen siber güvenlik çözümleri. Teknik alanda ilerlemek çok ama çok önemli. 
2019’un en gülünç siyasi gelişmesi neydi? Çoğunuz düşünmeden cevap vermiştir. 2019’un en gülünç siyasi gelişmesi, başarısızlıklarıyla stratejik bataklığa saplanan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu falan fişman partisiydi. Hakikaten neydi o partinin adı, şaka gibi ama unutmuşum.
2019’un en büyük siyasetçisi kimdi dersiniz? Trump mu, Putin mi, Merkel mi..? Hiçbiri! 2019’un en büyük siyasetçisi elbette Recep Tayyip Erdoğan’dır. ABD, Suriye’nin doğusuna giremezsin dedi ama O girdi. ABD, Doğu Akdeniz’de atraksiyona girme dedi ama O girdi. ABD, S 400 alma, alırsan bedeli fena olur dedi ama O aldı. Yerli ve yabancı bütün siyasi figürler kavak ağacı gibi esen her rüzgârda yalpalarken Reisimiz Recep Tayyip Erdoğan dimdik ayakta durdu.
Yılın en kötü spor adamını da Davutoğlu’nun hemen peşi sıra yazmak isterim. 2019’un en başarısız spor adamı hiç kuşkusuz Fatih Terim olmuştur. Avrupa’da başarılarıyla tanıdığımız ve sevdiğimiz Galatasaray’ı averaj takımı yaptı. Üstelik süper ligde de işler hiç iyi gitmiyor. Daha vahimi şu ki Fatih Terim’i eleştirmek yasakmış gibi bir hava estiriliyor. 
2019’un en güzel spor olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Spor, illa altın madalya takmak değildir. Spor, yaşamın coşkusuna nefes alıp vererek katılmak demektir. Olaya bu açıdan baktığım için paralimpik spor oyunlarına ayrı bir önem veriyorum. 2019’da genç yüzücümüz Sümeyye Boyacı, Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası finalinde az bir farkla birinciliği kaçırıp dünya ikincisi oldu. Yüzme, muhtemelen sporda en başarısız olduğumuz alandır. Hiç unutmam, çocukluğumda Derya Büyükuncu adında bir milli yüzücümüz vardı. Sondan birincilikle ikincilik arasında gider gelirdi ama her müsabakaya da o katılırdı. Şimdi ne yapıyor ki acaba!
2019’un en çirkin spor olayı ise Marmaris’te düzenlenen Uluslararası Aquamasters Yüzme Yarışları'nda Tolga Öcal adlı kırk yaşındaki yüzücünün kendisiyle aynı klasmanda yarışan Seyfi Diker adlı on üç yaşındaki çocuk yüzücü yarışı kazanmak üzereyken Ukraynalı sarışın yüzücü Iryna Bolshakova yarışı kazansın diye çocuk yüzücüye omuz atıp düşürmesidir. İzlerken çok öfkelendiğim ve bir türlü unutamadığım bu rezaleti tartışmasız yılın en çirkin spor olayı ilan ediyorum.
Yılın en önemli spor olayını da mutlaka yazmak lazım. A Milli Futbol Takımımızın 2020 Avrupa Şampiyonasına katılmayı elde etmesini tek geçiyorum. Uzun yıllar, acaba futbol oynamayı unuttuk mu diye düşünüyorduk. Şenol Güneş’in takımın başına geçmesiyle şahlanan milli takımımız elemeleri geçmekle kalmadı, kendi puan rekorunu da kırdı.
2019’un en gülünç siyasi gelişmesini yazdım ama en gülünç, en alaturka olayını yazmadım. Sizce nedir? Bir fikriniz yoksa muhtemelen bana katılacaksınız. 2019’un en gülünç olayı yaklaşık otuz bin hukukçunun katıldığı Arabuluculuk Sınavı sonunda soru ve cevapların yayınlanmayarak katılımcılardan ve kamuoyundan gizlenmesidir. En baba devlet sırlarının saklandığı Kozmik Odasının bile yol geçen hanına döndüğü, elini kolunu sallayanın girdiği bir ülkede hukukçuların katıldığı bir sınavın soru ve cevaplarının gizlenmeye çalışılması gülünç hatta gülünç ötesi değil midir?
Yılın en kaotik ülkesini hiç düşündünüz mü? Yine ben yardımcı olayım. Medeniyetin beşiği diye bizlere takdim edilen Fransa’da yıl boyunca sokak hareketleri ve devlet terörü bitmek bilmedi. Macron diktatörlüğüne bayrak açan Zenciler Şanzelize’de, Kuzey Afrikalılar Eyfel’in önünde, Türkler de Louvre’un çevresinde bol bol zafer pozu verdiler. Şu anda bile Paris sokaklarında soykırımcı Fransız polisleriyle sarı yelekli özgürlük kahramanları arasında köşe kapmaca oynanmakta. İnanmayan gitsin baksın.
Fransa demişken az kalsın yılın en büyük yalanını yazmayı unutuyordum. CIA ajanı DAİŞ lideri El-Bağdadi’nin ABD operasyonuyla öldürüldüğü dünya kamuoyuna duyuruldu. Kanıt var mı, yok! Hem ABD niye kendi adamını öldürsün ki! Tabi bu olay CIA ajanı Usame Bin Ladin’in öldürülme tiyatrosu kadar değilse de bence 2019’un en büyük yalanı.
Fransa demişken de yılın en cani terör hadisesini zikretmeden geçmek olmaz. Hristiyan bir terörist, 15 Mart'ta Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında saldırdı, elli bir Müslüman katledildi, kırk dokuz Müslüman yaralandı. 
Son olarak da yılın şaklabanını yazmak istiyorum: 16 Yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg! Neymiş e fendim, sıfır emisyonlu yelkenlisiyle Birleşmiş Milletler İklim Zirvesine katılmak için Avrupa’dan okyanusa açılmışmış da kalabalığa karşı sinirli ve duygusal bir konuşma yapmışmış da, çok önemli bir noktaya parmak basmışmış da… Ölme eşeğim ölme! Greta’nın PKK destekçisi ülkesinde yaşayanlar Müslüman coğrafyada terörist Hristiyan ülkelerin bombalarıyla vahşice katledilen, soykırıma uğratılan Müslüman çocukların feryadını duyuyor mu acaba? Dünyada iklimin dengesini Greta denen şaklabanın ülkesi gibi endüstri ülkeleri mi bozuyor yoksa sessiz çığlıklarıyla kan ağlayan mazlumlar mı? 
Benim 2019 yılına ilişkin hazırlayıp sizlere sunduğum karne böyle. Zayıfıyla beş pekiyisiyle bu karne bizim ve umarım gelecek yıl bu zamanlarda daha başarılı bir karne hakkında konuşuyor oluruz. Yeni yılın tüm insanlığa hayırlar getirmesi dileğiyle…

Muhammed GÖMÜK
Tay-Der Başkanı
21/12/2019

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR