'Asker veremiyoruz' diye Mehmetçik'e ekmek yaptılar

'Asker veremiyoruz' diye Mehmetçik'e ekmek yaptılar

Ülkelerinde yaşanan iç karışıklık ve çatışmalardan kaçarak Bursa'ya yerleşen Afgan Türkmeni bir aile, Barış Pınarı Harekatı'na katılan Mehmetçik'e göndermek üzere komşularının da desteğiyle sütlü tandır ekmeği pişirdi.

Afganistan'da yıllardır süren iç karışıklık ve çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye'ye sığınan Türkmen aile, Barış Pınarı Harekatı'na destek vermek amacıyla Mehmetçik'e sütlü tandır ekmeği pişirdi.

Türkiye'ye 2015 yılında göç eden 43 yaşındaki Habibullah Hemrah ve ailesi, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı kırsal Ormankadı Mahallesi'ne yerleşti.

Fabrika kurarak mobilya sektöründe faaliyet gösteren Hemrah ile ailesi, gençliğinde Afganistan ve Pakistan arasında birkaç kez göç etmelerine neden olan çatışmalı ortamdan uzak yaşamlarını sürdürüyor.

Barış Pınarı Harekatı'na karınca kararınca destek olmak isteyen aile, ekmek pişirmeye karar verdi. Komşularının da desteğiyle iki gün boyunca Afgan Türkmenlerine özgü sütlü tandır ekmeği hazırlayan Hemrah ailesi, bunları sınır hattına götürecek.

Habibullah Hemrah, ekmek pişirme fikrinin annesi Cemile Hemrah'tan çıktığını söyledi.

Annesinin, şehit haberlerinden çok etkilendiğini anlatan Hemrah, şöyle devam etti:

"İki gün önce annem yanıma geldi. Barış Pınarı Harekatı'nı televizyondan izlemiş ve iki şehidimiz olduğunu görmüş. 'Oğlum, biz madem asker veremiyoruz, üzülüyorum, sütlü tandır ekmeği yapalım, elimizden gelen bu. Bunu askerlerimize yollayalım yesinler' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Gittim çarşıdan 5-6 çuval, ellişer kilogramlık un getirdim ve evin kadınları ekmek yapmaya başladı. İki gün içinde yaklaşık 500 kadar ekmek yapıldı, daha da yapacağız ve bine yakın ekmek çıkacak inşallah. Her ekmeğimiz 500 gram kadar geliyor."

"Keşke daha fazlasını yapabilsek"

Hemrah, geçen yıl da Zeytin Dalı Harekatı'nda görev yapan askerlere ekmek yapıp Hatay'a götürdüklerini aktardı.

Ekmekleri, mahalle muhtarı ile sınır bölgesine götürüp askeri yetkililere teslim edeceğini belirten Hemrah, "Bizim elimizden gelen bu, asker veremiyoruz. Henüz vatandaşlığımız yok ama zamanı gelince o da olur inşallah. Bu sebeple annem, yengem ve hanımlar toplandılar, ekmek yapmaya devam ediyorlar." dedi.

Hemrah, 8-9 yaşlarındayken Afganistan'da savaşın başladığını hatırlatarak, şimdi Suriyeli mazlumların çektiği acıların benzerini yaşadıklarına dikkati çekti.

Hemrah, Türkiye'nin kendilerine kol kanat gerdiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm devlet yetkililerine teşekkür eden Hemrah, "Türkiye'nin, mazlumların yanında olduğunu biliyoruz. Türkiye'de herkesin huzurlu ve güvenli şekilde yaşamaya devam edebilmesi için Barış Pınarı Harekatı'nın gerekliliğinin farkındayız. Bundan dolayı Mehmetçik'e elimizden geldiğince destek olmak istedik. Keşke daha fazlasını yapabilsek. İmkanımız olsaydı Mehmetçik'le omuz omuza teröre karşı mücadele etmek isterdik." değerlendirmesinde bulundu.

"Televizyonda gördük, yüreğimiz yandı"

Cemile Hemrah da sütlü tandır ekmeğinin atalarından kalma bir lezzet olduğu bilgisini verdi.

Şehit haberlerine üzüldüğünü anlatan Hemrah, "Televizyonda gördük, yüreğimiz yandı. Onun için biz de ekmek yapıp yardım edelim dedik." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.