Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Bu seçim sistemiyle gidilmez

Bu seçim sistemiyle gidilmez

Yerel seçimler geride kaldı; ama tartışması hala sürüyor. 

Özellikle geride bıraktığımız bu seçimlere ilişkin “usulsüzlük” ve “şaibe” iddiaları kafalarda soru işareti bırakmış durumda. 

Bu nedenledir ki seçim sistemi tartışılır hale gelmeye başladı. Bir haftadır yaşananlara baktığımızda tartışmalara açılması gayet de normal. Geçmiş seçimlerde yaşananlara da baktığımızda bu sistemin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Çünkü bakıyoruz ki geçersiz oyların yeniden sayılmasının ardından hatırı sayılır şekilde geçerli oylar çıkıyor. Tutanaklarda  çok sayıda maddi hatalar yapılıyor. Seçimi kaybeden tarafların itirazı ile sandıkların yeniden sayılması ile kazanan değişebiliyor! 

Kurallar belli iken bu “basit” hataların yapılmasına akıl sır ermiyor. Demek ki seçim sisteminde büyük bir sıkıntının ya da eksik noktaların olduğu aşikar. Onun için bu seçim sisteminin masaya yatırılması ve daha sağlıklı bir sistemin getirilmesi zaruri hale gelmiş durumda. 

Ya da seçimde görev alan kişilerin iyice eğitilmesi ve oy kullanacak kişilere oy kullanmadan önce sandık yanında kısa bir bilgi verilmesi şart. 

Aksi halde bu tartışmalar her seçim sonrası gündemdeki yerini korur. Her şey açık ve net iken artık sorunun kaynağını bulmanın sırası. 

Eğer biz bugün seçim sistemini tartışmaya açmışsak yetkililerin bunu kayıtsız kalmayarak gözden geçirmesi gerekiyor.  Bir sonraki seçime her ne kadar 4 buçuk yıl kal da kimsenin aklında şüphe kalmayacak yeni ve güvenilir bir seçim sisteminin oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. 

****
BELEDİYE BAŞKANLARINA TAVSİYELERİM

Milletin iradesi ile sandıktan çıkarak görevine başlayan yeni belediye başkanlarını kutluyorum. Belediye başkanlarına önerilerim şudur;

1-Kendisine oy veren vermeyen herkese eşit hizmet edilmeli, ayrım gözetmemeli, 

2- Adaletli olmalı,

3, Milletin parası asla çarçur edilmeyerek sadece hizmet için harcanmalı. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı korunmalı,

4- Kibir abidesi değil de halka beraber olmalı,

5- Bayrağına, devletine milletine asla ihanet içerisinde olmamalı, 

6-Şeffaf ve hesap verebilir olmalı, 

7- Göreve getirdiği kişileri de denetlemeli, 

8- Beş sene sonra seçimin yenileceğini asla unutmamalı. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR