Şule Erciyas

Şule Erciyas

Dostluk ve Kardeşlik        

Dostluk ve Kardeşlik        

Mümin insanların kardeşliğini ve dostluğunu anlamak için evvela Peygamber Efendimizin kardeşliğini göze almak gerekmektedir. İslam ile birlikte kardeşliğin ve dostluğun önemi artmış, kardeş hakları bir araya getirilmiştir. 

Yaşantımızda anne ve babadan aynı doğuyorsun büyüdüğün zaman kardeşlerini bile tanımaz, saygı göstermez hale geliyorsun. İnsanların bu tutumu ve davranışları çekilmez saygı gösterilmez bir hal alıyor. Yaşantımızda olacaklar artık yalnız yaşlanılmaya başlanıyor. Kardeş kardeşi görmez, insanlar birbirini istemez hale geliyor. 

Eğer Peygamber Efendimizin dönemine bakılsa bizlere öğrettiği en güzel örneklerden birisi de kardeşliktir. Bu kardeşlik ise, dilleri, renkleri, ırkları, hüzünleri, idealleri, sevinçleri, umutları bir olanları birbirine sımsıkı kenetleyen iman kardeşliğidir.

 Bu kardeşlikte birlik ve beraberliği onur ve haysiyeti zedeleyen meşrep, cehalet ve asabiyete asla yer yoktur. Bu kardeşlik hiçbir zaman değişmeyen ötekileşmeyen hiçbir kötü şeyleri içinde barındırmayan kardeşliktir. 
Peygamber Efendimiz, “Müminler kardeştir” buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in zamanında birçok kardeşlik barışını gerçekleştirmiştir. Bunların biri de Medine’deki Ensar ve Muhacir kardeşliğidir. Peygamber Efendimiz birçok kabileyi bir araya getirip birbirleriyle iyi ve güzel geçinmelerini tavsiye etmiştir. 

Ayet-i kerimede de, “Allah’a ve Resulüne itaat edin, birbirinizle çekişmeyin sonra içinize bir korku düşer de heybet ve kuvvetiniz elden gider. Sabırlı olun! Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Suresi 46 ayet)

 Peygamber Efendimiz Müminlerin birbirine olan bağlılığını birbirine kenetlenerek inşa edilmiş binanın duvarları gibidir. Bizler iman bağı ile birbirine kenetlenelim. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ in kardeşliği gibi bir kardeş olalım, Peygamberimizin Hz Ebu Bekir ile olan kardeşliği gibi olalım birlik ve beraberliğimizi hiç bir zaman bozmayalım. Gönlümüzde Kuran aklımızda Allah olsun. Allah’ın rahmeti ve Bereketi bütün Müslüman kardeşlerimizin üzerine olsun.

Hayırlı Cumalar Selam ve Dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR