Ahmet Sefa DİKTEPE

Ahmet Sefa DİKTEPE

Fethin Yıldönümünde Mahzun Ayasofya

Fethin Yıldönümünde Mahzun Ayasofya

Ayasofya Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethe nişan kıldığı kutsal mabet… Âlemlerin Efendisinin (sav) övgüsüne mazhar olanların kılıç hakkı… Anadolu topraklarında belki de Allah-u Ekber nidasının en anlamlı yankılandığı yer fethin remzi, Ayasofya! 

Ayasofya’nın 1934’te bakanlar kurulu kararıyla resmen müzeye çevrilmesi o günden bugüne birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Müslümanlar hiçbir zaman Ayasofya’daki ezanın susturulmasını ve tekrardan puthane/müzeye çevrilmesini kabul etmedi! O günden bugüne Ayasofya’da tekrar namaz kılabilmek namına birçok nümayiş yapıldı bunların birçoğu da ağır cezalarla sindirilmeye çalışıldı.

Beni her zaman düşündürmüştür… İstiklal Harbi’ni canıyla, kanıyla kazanan bu milletin bağımsızlığının en önemli sembollerinden biri olan ezanı, Ayasofya minarelerinden susturmak hangi aklın ürünüdür? “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” diyerek hiçbir şeyi kalmamış bir milleti sadece bu ruhla uyandıran bir mabedin kapısına ve ruhuna neden zincir vurulur? Namahrem eli değmesin diye uğruna can verdiğimiz, kanımızı akıttığımız mabetlerin içinde Ayasofya bizim için ne ifade etmektedir?

Ayasofya’nın kapalı tutulması Fatih Sultan Mehmed Han’ın ruhunu incittiği kadar Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın da ruhlarını incitmektedir! Bugün o mabedin üzerinde namahrem eller dolaşmakta, putlar tepinmektedir! Ayasofya’ya zincir vurmakla sadece bir cami kapatılmamış aynı zamanda istiklalimiz de prangalanmıştır!  
Bugüne kadar Türk’ün öz yurdunda garip öz vatanında parya kalışı artık dayanılmaz bir hal almıştır. Bu halden kurtuluşun vesikalarından biri de elbette Ayasofya’yı açmak olacaktır. 

Ayasofya’nın kapalı tutulması merhum Necip Fazıl’ın ifadesiyle: 
“Ayasofya’yı kapalı tutmak manada bütün camileri ve cami mefhumunu kapalı tutmaktır! Çünkü onların hepsi birer mekân Ayasofya ise ruh!
Ayasofya'yı kapalı tutmak, Yunanlıya "ben yapamıyorum; sen gel de kendi hesabına aç!" demekten farksızdır.

Ayasofya'yı kapalı tutmak, Birleşmiş Milletler'de Afrika’nın yamyam ülkelerine kadar aleyhimize rey verdirip kendileri müstenkif görünen Batılılara "artık benim hayat hakkım kalmadı!" demektir.

Ayasofya'yı kapalı tutmak, bu toprağın üstündeki 30 milyon ve altındaki 30 milyar Türk'ün semâları tutan lanetine hedef olmaktır.

Ayasofya'yı kapalı tutmak, Allah'a sövmeye, Kur'an-a tükürmeye, Türk tarihini kubura atmaya, Türk iffetini kirletmeye, Türk vatanını esir etmeye denk bir suçtur.” 
İşte Ayasofya’yı kapatmanın, kapalı tutmanın ne manaya geldiği bu kadar açık! Kendimizi ifade imkânı bulduğumuz her kürsüden haykırmaya devam edeceğiz; 
“ZİNCİRLER KIRILSIN AYASOFYA AÇILSIN!”


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR