Kaman cevizi hasadı başladı: Sahtekarlara dikkat

Kaman cevizi hasadı başladı: Sahtekarlara dikkat

Kaman cevizinde hasat yeni başlarken, kimi sahtekarların ‘Kaman Cevizi’ diye piyasaya başka başka cevizler sürdüğü belirtiliyor. Peki hakiki gerçek Kaman cevizini nasıl anlarız? 2019 Kaman Ceviz Festivali ne zaman? Sizler için derledik:

Kırşehir'in dünyaca ünlü Kaman cevizinde hasat yeni başlarken, kimi sahtekarların ‘Kaman cevizi’ diye piyasaya başka başka cevizler sürdüğü belirtiliyor. 

Türkiye’de ceviz denildi mi ilk akla gelen yer olan Kırşehir Kaman’da ceviz hasadı başladı. 

İran’dan, Ukrayna’dan ithal cevizler “Kaman cevizi” diye satılabiliyor. Yine Kaman dışından başka illerden getirilen cevizler de ‘Kaman cevizi’ diye satılmaya çalışılıyor.

c1-001.jpg

SAHTEKARLARA UYARI: BİNDİĞİNİZ DALI KESİYORSUNUZ

Yetkililer bu konuda hem vatandaşı hem de sahtekarları uyarıyor: “Yapmayın. Başka cevizleri Kaman cevizi diye satan Kamanlılar bindiğiniz dalı kesiyorsunuz.” 

Kaman Ceviz Bahçeleri Koordinatörü Arif Göçmen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Dışarıdan sapanca yalovadan ukranya ve irandan gelen cevizleri satan kamanlılar bindiğiniz ağacı kesiyorsunuz.Bana isim isim açıklatmayın resimlerinizi teşhir etmeyim" uyarısında bulundu. 

c2-003.jpg

Peki hakiki gerçek Kaman cevizini nasıl anlarız? Kaman cevizi fiyatları ne? 

Malum don olayları ceviz ağaçlarını da olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda peşpeşe yaşanan don vakalarından Kaman’daki ceviz ağaçları da etkilenmiş, verim düşmüştü. 

Kaman cevizinin az olması neticesinde piyasada Kaman cevizi adıyla yurt dışından ithal edilen ürünler satılmaya başlanmıştı. 

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, bu konuda vatandaşları uyararak "Bizim burda, Kaman'da bile Kaman cevizi adı altında Ukrayna ve Gürcistan'dan getirilen yabancı cevizler satıldı. Özellikle yol üzerinde birçok kişi ceviz satıyor. Vatandaşlar bildikleri yerlerden, sertifikası olan üreticilerden alışveriş yapsınlar" demişti.  

c4-002.jpg

Bu yıl ise don olayının pek yaşanmadığı Kaman'da ceviz veriminin yüksek olduğu ifade ediliyor. 

Kaman cevizinin en büyük özelliği ince kabuklu olması. 

Kaman cevizinin bir diğer önemli özelliği de lezzeti. 

Kaman cevizinin ilçede bilinen, ceviz bahçeleri olan üreticilerden alınması tavsiye ediliyor. 

Ceviz alırken bu hususlara da dikkat edilmeli. 

ce-2.jpg

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, Kaman’da başlayan ceviz hasadıyla ilgili bilgi verirken, ceviz hasadının eylül ayı ortalarından itibaren başladığını, yaklaşık bir ay süreceğini, bu yıl önceki senelere göre cevizin yüksek olduğunu söylüyor. 

Kaman cevizi fiyatları da kuru cevizin kilosunu 30 lira, yeşil kabuklu yaş cevizin kilosunu ise 20 liradan satılmaya başlandı.

2019 Kaman ceviz festivali ne zaman?

Bu arada, ceviziyle ünlü Kaman'da her yıl Ceviz Festivali düzenleniyor. Kaman Belediyesi'nin organize ettiği ceviz festivalinin bu yıl 28.'si düzenlenecek. 2019 Kaman Ceviz Festivali'nin tarihi ise 5-6 Ekim olarak belirlendi. 

ce-1.jpg


Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.