Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Kim hayvan?

Kim hayvan?

Önceki akşam yarım ünlü birinin papağana yaptığı eziyeti hepimiz ya izledik ya da haberler vasıtasıyla öğrendik. İki tane kamera gören medya maymunu kendi gücünün yettiği küçücük hayvanın ümüğünü sıkmaktan imtina etmiyor. Bu şahıs için gereken cezanın verilmesi için kamuoyunda bir bilinç oluşması şart. Ayrıca o şahsa verilecek cezanın daha sonra hayvanlara yapılacak olan şiddettin engellenmesinde veya daha sonra hayvana şiddet sonucu verilecek cezalarda emsal oluşturması hususunda hak ettiği cezayı almasını umarım.

Ayrıca dünyada sadece içgüdüleriyle hareket eden ve yalnızca karnı acıktığında öldüren ya da canı acıtıldığında karşılık veren mahluklardan bahsettiğimizi unutmayalım. Özellikle de esaret altındaki hayvanların sahipleri tarafından şiddete maruz kalması da pek acı. Çünkü o hayvan isteyerek senin yanında kalmıyor ve sahibi de o hayvana eziyet ediyor. 

Biz Müslümanlar için pek çok kez hayvanlara karşı olan tutumlarımızın iyi olması hususunda uyarılar bulunmaktadır. Müslüman, canlılara karşı merhametle davranırsa Allah (c.c) da ona merhametle muamele eder. Peygamberimizin (s.a.s) şu sözlerine kulak verelim. Buyuruyor ki: “Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler.” (Ebu Davud, Edeb, 66 / Tirmizi, Birr, 16)

Allah EN'ÂM-38. Ayette bizlere şöyle buyuruyor: Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. Biz Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonunda hepsi

Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. 

Tabi bunun yanında inşaların yazdığı bazı maddeler var:

1.       Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. 

-- Eğer bütün hayvanlar eşit hakka sahipse Londra’da sahibinin evinde şişmanlıktan yürüyemeyen kedi ile Afrika’daki aslanlar, Boynuzları için katledilen gergedanlar ya da dişleri için soyları tükenmek üzere olan filler arasında fark olmaması lazım. Ama aslanları zevk için avlayanlar bunu pek de umursamıyor.

2.       Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. İnsan, hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır. 

-- İnsan oğlu neslini tükettiği hayvanların hakkını ne zaman ödeyecek?

3.       Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. 

-- Falanca ülkenin sirki şehrimize geldiği zaman bir hayli zevkle hayvanların doğasında olmayan gösterileri zorla yaptıklarını ellerimiz acıyana kadar alkışlayarak seyrediyoruz. Hayvanlar o hareketleri öğrenene kadar kaç gün eziyet gördü hiç düşündük mü?

4.       Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

--Şimdilerde evcil olarak gördüğümüz çoğu hayvan kendi doğal hayatında yaşamaktaydı. Örneğin o medya maymunun eziyet ettiği papağan, son yüzyılda insanlar kafeslere tıkıştırmadan önce gayet de özgürce doğal hayatını idam ettiriyordu.

5.       Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 

-- Kaç tür hayvanın nesli tükendi ve tükenmeye devam ediyor? Sadece evlerimizde beslediğimiz köpekler, kediler ve kuşları bile ele alacak olursak insanlık olarak sınıfta kalırız.

6.       İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır. 

-- Örneğin Ankara sokaklarında sahipleri tarafından terk edilmiş kaç tane hayvan vardır? 

7.       Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. -- Ecdadımızın artık kullanılamayacak kadar yaşlı hayvanlara gösterdiği hürmetin onda birini bile göstermekten aciz olduğumuzu düşündünüz mü?

8.       Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

-- Kobay farelerin, tavşanların hakları nicedir? “Kıytırık” hayvan hakkı savunucuları evlerinde besledikleri köpek, kedi gibi hayvanlara gösterdikleri hassasiyeti bu hayvanlara da gösteriyor mu? Ya da kullandıkları makyaj malzemelerinin ilk nerede test edildiğini bilmiyor mu?

9.       Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır. 

-- Hayvanlara mükemmel bakıldığına şahsen şahit olsam dahi bir hayvanın asıl yaşam alanının doğal yaşam alanları olduğunu savunurum. Lakin nispeten diğer durumlarla mukayese edildiğinde hayvanlara şefkatle yaklaşan insanlar olduğunu görmek umut verici.

10.    Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır. 

-- Kendi ülkelerinden ve doğal yaşam alanlarından koparılan hayvanların hayvanat bahçeleri ve sirklerde düştükleri durum başlı başına sorun teşkil ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR