Şule Erciyas

Şule Erciyas

Kuran Ahlakı

Kuran Ahlakı

Ahlak toplumun genelini oluşturan bölgeden bölgeye farklılık gösteren davranış ve hareketlerin bütünüdür. Yaşadığımız toplumda uygulamaya çalıştığımız ve herkes kendi adına bir şey yaparak bunu en iyi şekilde davranışlarına yansıtan ve bunu ahlak olarak nitelemeliyiz. Güzel ahlak insanları kırmamak güzel davranışlar sergilemek küçüklere saygı duymak, büyükleri sevmek, hiçbir kişi için kötü düşünmemek ahlak davranışları sergilemektir. 

İslam ahlakının en belirgin yönleri hiçbir çıkar kaygısı olmadan sırf Allah rızasını gözetmek kendisi Allah’ı görmese de her an Allah’ın onu gördüğünün bilincinde olmak ve ona göre davranmaktır. İslam’da ahlak ve iman arasındaki sıkı bir ilişki vardır. Allah Teala Rabbimiz Allah’tır, deyip de dosdoğru olanları cennet ile müjdelemiştir. 
Peygamber Efendimiz, (S.A.V) “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli ahlak bakımından en güzel olanıdır” buyurarak iman ve ahlak bütünlüğüne vurgu yapmıştır. İnsanlar bilinçli ve bilgili olmak zorunda iyi ve kötüyü birbirinden ayırt etmek, doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmek için ahlakımızı güzelleştirip insanları sevip eleştirmeden herkes kendine düşen görevini yerine getirip sorumlulukların bilincine varan insan güzel ahlaka sahip olacaktır. 
Ahlak sahibi insanlar başına zor imtihanla karşılaşsa bile bundan en iyi şekilde çıkmanın ve doğruyu bulmanın yolları arar isyan ve şükürsüzlük etmez, ibadetlerimizde Allah’a yakınlaşma en iyi şekilde kul olabilme ve Ahlakımızı geliştirmek bizlere fayda vermektedir. Çocuklarımıza da küçük yaşta verilen eğitim ve terbiyenin kalıcı olduğu bilinmektedir. Bizlerde çocuklarımıza en iyi şekilde ahlakı öğretmekle sorumluyuz. 

İnsanları seven, saygı duyan, toplum kötülük ve ahlaksızlıktan uzak durur. Peygamber Efendimiz (S.A.V) nere de olursan ol Allah’a karşı sorumluluğun bilincinde ol, kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin insanlara da güzel ahlaka uygun biçim de davran. Bizlerde kendi çevremizin iyiliği için davranış ve düzenimize dikkat edelim, elimizden geldiği kadarı ile insanları sevelim sadece bunu yaparken Allah’ın rızasına tabi olduğumuzu unutmayalım. Selam ve Dua ile. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR