Şule Erciyas

Şule Erciyas

Kurban Allah'a yakın olma

Kurban Allah'a yakın olma

  Kurban bizlere büyük lütuf ve ihsan günlerinden olan Cenabı Allah’ın emir buyurduğu coşku ve heyecanla karşılaşılan mübarek günlerden birisidir. Kurban Hz İbrahim ve oğlu Hz İsmail’e dayanan Allah’ın imtihan ile sığındığı ve bu imtihanı hakkı ile geçip Cenabı Allah’ın onlara kurban indirmesi ile başlayan, Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile devam eden Müslümanlar üzerindeki ibadetlerdir. Hz Peygamber cahiliye döneminde Kurban hükmü olmadığı için Mekke’de kurban kesmemiştir. Ancak cahiliye insanları Kurbanları putların önünde keser adakta bulunurlardı. Peygamber Efendimizden gelen İslam dini bu tarz olayların olmasına cahiliye adetlerinin sona ermesini sağlamıştır. Hz Peygamber Medine’ye hicretin 2 senesinde kurban bayramını ihya etmiştir.

Peygamber Efendimiz Kurban bayramı hutbesinde yüce Allah Kurban günlerini Müslümanlar için bayram ilan ettiğini ve kendisinden bunu kabul etmekle görevli olduğunu belirtti. Bayram günlerini oruç değil yeme içme ve Allah’ı zikretme günleri olduğunu niteledi. Bayramda çeşitli Kurbanların kesilmesi yoksulların doyurulması, sevindirilmesi yönünde ashabını şu ifadelerle teşvik etti; Âdemoğlu Kurban günü Allah katında Kurban kesmekten daha sevimli bir amel işlemez Kurban kıyamet günü boynuzları kılları ve tırnakları ile sevap olarak gelir Kurban henüz kanı yere düşmeden Allah tarafından kabul edilir. Bu sebep ile Kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun bu iş size zor gelmesin buyurmuştur. Peygamber Efendimiz Kurban kesmenin takva ile olacağını salih ve samimi bir şekilde yerine getirilmesini emretmiştir.

Kurbanın ibadet boyutu kadar toplumsal fonksiyonu da önem arz eder. Allah için kesilen Kurban ibadetinde tüketimi itibarı ile muhtaç insanların doyurulması gibi amaçlar gözlenir. Kurban İbadeti insanlar ile kaynaşma, zengin fakir ayrımı yapılmadan yardımlaşma paylaşım ve netice itibarı ile fakirleri bayram günlerinde sevince ortak ederek, birlik ve beraberlik içerisinde huzurlu bir bayram geçirilmesi gerekir. Yoksullara yardım etmek gönülleri hoş etmek Allah’ın emirlerini yerine getirmek daha birçok faydası olan Allah’ın rızasına mazhar olabilmek için hep birlikte el ele verelim. Bu bayramda yakınlarımızı ziyaret edelim küs olduklarımızla barışalım, bu dünyada geçici olarak kaldığımızı unutmayalım. Kurban yüce yaratıcımıza yakınlaşmaktır. Ona en yakın olma zamanımızdır. Kurban mükerrebundan olma çabasıdır, Kurban takva da Allah’a ulaştırır. Nitekim yüce Rabbimiz hacı Kurbanlarından söz ederken Allah’ı yüceltme ve ona şükretme vesilesi olduğunu belirttikten sonra şöyle buyurmuştur; O Kurbanların ne etleri nede kanları Allah’a ulaşacaktır, fakat ona sizin takvanız ulaşacaktır. Hayırlı bayramlar Allah tüm yapılan ibadetlerimizi kabul etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR