MEB İngilizce eğitiminde yeni bir sayfa açtı

MEB İngilizce eğitiminde yeni bir sayfa açtı

MEB, yeni eğitim öğretim yılı itibariyle yabancı dil eğitiminde başarıyı yakalamak, öğrencilere İngilizceyi sevdirerek öğretmek için seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulamaya başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılında yabancı dil eğitiminde başarı yakalamak için yeni bir sayfa açtı. İlkokul 2’nci sınıftan itibaren yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin dil öğrenme ve telaffuzda yaşadıkları sıkıntıların ve eleştirilerin önüne geçmek için harekete geçildi. İçinde bulunduğumuz 2019-20 eğitim öğretim yılından itibaren 2-12. sınıflarda uygulanmak üzere yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanmaya başlandı.

SEVİYE VE OKUL TÜRÜNE GÖRE DİL EĞİTİMİ 

MEB 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer alan bilgilere göre yeni eğitim öğretim yılından itibaren öğrencilere verilen yabancı dil eğitiminde kalitenin yakalanması için İngilizce öğretimi özetle şu şekilde olacak: 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla 2. sınıflardan başlayarak kademeli olarak 2-12. sınıflarda uygulanmak üzere yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Yeni uygulamayla, 2-4. sınıflarda "Oyun Tabanlı Öğrenme" yaklaşımı benimsenirken, 5-8. sınıflarda "Farklılaştırılmış Eğitim" modeli uygulamaya konulacak. Bu modelde öğrencilerin hazır bulunma seviyelerine göre, bireysel öğrenme gereksinimleri ön plana alınacak. 9-12. sınıflarda ise lise türüne göre "Özel Amaçlı İngilizce" modeliyle ilgili İngilizce becerileri öncelikli olarak geliştirilecek.

TEK TİP ÖĞRETİM PROGRAMINDAN VAZGEÇİLECEK 

Yabancı dil konusundaki öğretim programlarının ülke sathında tek tip olarak uygulanmasından vazgeçilecek. Okul ve program türlerine göre yabancı dil beceri ve ihtiyaçları yapılandırılacak. 

DİL BECERİLERİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ KULLANILACAK 

Okul ve program türlerine göre farklı dil becerilerinin ön plana çıkarıldığı öğretim yöntemleri kullanılacak. Örneğin, turizm ve otelcilik meslek liseleri programında dinleme ve konuşma becerilerine ağırlık verilirken, sosyal bilimler liselerinde okuduğunu anlama ve sunum becerileri önem kazanacak.

yabanci-dil-egitiminde-basari,-yabanci-dil-egitimi,-dil-ogrenme,-ingilizce,-meb-2023-egitim-vizyonu,-oyun-tabanli-ogrenme,,.jpg

Yabancı dil öğretmenlerinin lisansüstü ve sertifika düzeylerindeki hizmet içi eğitim çalışmalarına uluslararası ve ulusal düzeydeki kaynakların kullanımıyla özel bir önem verilirken, deneyimli öğretmenlerin birikimleri kurumsal bir yapı içinde değerlendirilecek. 

HER YAŞ VE GRUBA GÖRE FARKLI EĞİTİM 

Tüm dijital içerikler öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma dil becerilerinin bütüncül olarak geliştirildiği temalar bağlamında tasarlanacak. 4. sınıflarda video oyunları, şarkılar, interaktif etkinlikler, interaktif oyunlar ve hikâyeler yer alacaktır. 5-8. sınıflarda her bir öğrencinin bireysel gereksinimine cevap verecek şekilde seviyelendirilmiş çevrim içi hikâye kitaplarına, yazma etkinlikleri, kelime çalışmaları vb. çalışmaları yapmalarına imkân veren öğrenme kaynakları sağlanacak. 9-12. sınıflarda öğrencilerin devam ettikleri okul türünün öncelikleri uyarınca konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliştirecek içerikler hazırlanacak.

MOBİL TEKNOLOJİLER DESTEKLENECEK

İngilizce öğrenimi çevrimiçi ve mobil teknolojilerle desteklenecek, erken çocukluk için etkileşimli, oyun temelli öğretim materyalleri ve teknikleri kullanılacak. Yabancı dil eğitiminde öğrenci merkezli bir yaklaşım ortaya konularak, öğrencilerin bilişsel düzeylerine uygun metodolojiler ele alınacak. Ayrıca TRT ile iş birliği yapılarak çizgi film animasyon gibi konularda alt yazılı ve doğrudan yabancı dilde üretilmiş özgün prodüksiyonlar hazırlanacak.

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.