Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Misafir Umduğu Yere Değil Kayıtlı Olduğu Yere Yerleşmeli

Misafir Umduğu Yere Değil Kayıtlı Olduğu Yere Yerleşmeli

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya alkışlanacak bir karar alarak kentte kaydı olmayan Suriyelilerin 20 Ağustos’a kadar kayıtlı oldukları illere gitmesi için süre verince bir grup kıyameti koparmaya çalıştı. 
***
Doğru ve yerinde olan karar sonrası başladı algı operasyonları! “Suriyeliler kovuluyor”, “Suriyelilerin defolup gitmesi isteniyor” gibi pek çok yalan uyduruldu. Geçmişte kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimize “katil” suçlamasında bulunan, terör örgütü PKK lehine açıklamalar yapan ismi lazım değil bir STK öncülüğünde İstanbul’da tepki yürüyüşleri düzenlendi!
***
Oysaki Vali Yerlikaya dünyanın en kalabalık metropol şehirlerinden biri olan İstanbul’da düzensiz göçle mücadele için bu kararı almıştı. Altını çizmek gerekir ki her Suriyeli kardeşimizin kentten gitmesi istenmiyordu, sadece yaşadığı kentte kaydı olmayan kişilerin kayıtlı oldukları yerde yaşaması bekleniyordu. Bunun neresinde kovma kovulma var!
***
Türk olsun, Suriyeli olsun ya da milliyeti fark etmez kimsenin bu ülkenin huzurunu ya da düzenini bozmaya hakkı yok. Siz 1 litrelik kaba 2 litre suyu doldurabilir misiniz? Tabi ki hayır. Kentten köye dönüşü sağlamak için devlet destekli onlarca proje yapılıyor, insanlar köylerine dönsün hem üretim yapsın hem de kentlerde nüfus yoğunluğu azalsın diye. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2017'de 6 milyon 49 bin 393 olan köy ve beldelerde ikamet eden nüfus, 2018'de 6 milyon 337 bin 385'e yükselmiş durumda.  
***
Hal böyle iken ağzına kadar dolmuş taşmış İstanbul’da yaşamanın ısrarı nedir hem de kayıtlı bile değilken inanın anlamıyorum! Sayın muhacir kardeşlerim olayı kişisel algılamayın size kimse gidin demiyor, sadece ülkenin düzenini bozmadan kayıtlı olduğunuz yerde sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşayın çağrısını yapıyor. Onun için alınan bu kararın herkesin faydasına olacağını bilin. Kaydı olmadığı halde kurallara uymayıp fevri davranan, düzeni bozma girişiminde bulunan kişilerin bu ensar kardeşlerinizi üzdüğünüzü de bilin. Yasaları, kuralları hiçe sayarak huzurun olmayacağı aşikar. Gelin misafirliğiniz boyunca omuz omuza verip kardeşlik ipini sağlamlaştıralım. 
***
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bu konuda bence tam yerinde bir karara imza atmıştır. Bu kararın başta Ankara olmak üzere diğer kentlerimizde de uygulanması gerekmektedir. Devletimiz, Suriyeli ya da Afgan kardeşlerimize hangi ili ve ilçeyi uygun gördüyse onlar oraya yerleşmeli ve orada hayatlarını sürdürmelidir. Bir atasözümüzün dediği gibi ‘Misafir umduğu değil bulduğunu yemelidir.’ Kendini misafir olarak gören kardeşlerimiz ise devletin kararına saygı göstermelidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR