Şule Erciyas

Şule Erciyas

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Muharrem ayı savaşların ve kavgaların yasaklandığı hürmetli aylardan biridir. Bu aylar biz müminlere önemli şeyler ifade etmektedir.  Bu hürmetli aylar Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharrem aylarıdır. Bu aylarda savaş yapmak yasaktır. 

İnsanlar bu aylara Peygamber Efendimizin döneminde ve birçok Peygamberler döneminde önem verilmiştir. Birçok tarihi olaylara şahit olan muharrem ayıdır. Bu aylarda Es hurul, hurum (haram) ayları da denilmektedir. Hz Peygamber Efendimiz (S.A.V) aşure gününde oruç tutmuş, Sahab-i ikrama ve ailesine oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ramazan orucundan başka en faziletli oruç Allah’ın şereflendirdiği Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlarından sonra en faziletli namaz ise gece kılınan namazdır, buyurmuştur. Bizler de bu yılki Muharrem ayına gelmiş bulunuyoruz. Hicri yılbaşımızdan Muharrem ayı bu yılda 1 Muharrem 1441 yılı yani bu yıl 31 Ağustosa denk gelmiştir. 

Yani Aşure günü ise 9 Eylül 2019 Pazartesi günüdür. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Muharrem ayının 10.11.12 günü Müslümanlara oruçlu geçirmelerini tavsiye etmiştir. Muharrem ayı birçok hadisleri içinde bulundurur. İbrahim (A.S)‘ın ateşten kurtarılması bu güne rastlamaktadır. Hz Nuh’un gemisi tufandan kurtulması, Eyyub (A.S) yakalandığı ağır hastalıktan kurtulması, Hz Musa’nın kavmi ile kızıl denizi geçmesi Peygamber Efendimizin torunu Hz Hüseyin’in şehit edilmesi Kerbela olayları Muharrem ayları içerisinde gerçekleşmiştir. 

Biz insanlar bu aylara önem vermeliyiz. Birlik ve beraberliğimizi Müslümanlık bağlarımızı Allah’a olan yakınlığımızı her ayda olduğu gibi bu ayda da göstermeliyiz. Geçmişte önemli olayları içinde barındıran bu özel ay bizlere inşallah hayırlı olması için dua edelim. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Efendimizin buyurduğu gibi hareket edelim. Dünya telaşlarımızın içinde bu aylarda önem verelim. Birlik ve beraber olmak dileği ile Selam ve Dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR