Erkal Erdogan

Erkal Erdogan

Önce sormak sonra dinlemek

Önce sormak sonra dinlemek

Gazeteciye yakışan önce sormak sonra dinlemektir. Evet, her meslek gibi gazetecilikte değişmekte ve çağa ayak uydurmaktadır. Ancak bu ayak uydurma süresince gazetecilik, temel esaslarını bir kenara bırakmamalı mesleğin temelleri üzerine çağın gerekliliklerini inşa etmelidir. 

Kulaktan Dolma İle Olmaz

Artık sosyal medya hayatımızın belki de tam merkezinde. Herkesin elinde son derece gelişmiş telefonlar bulunuyor ve haber olarak düşündüğü olayları fotoğraf yahut video şeklinde gazetelere, televizyonlara gönderiyor. Ancak bu mesleğin eğitimini almamış ya da bu mesleği icra etmemiş kişiler yaşanan olayın haber değeri konusunda yanılıyor. Sıkıntı tam da burada başlıyor. Meslektaşlarımız sosyal medyada gördükleri olayları haberleştirip bunu yayınlıyorlar. Çoğu haber doğru olabilir ancak bazıları kulaktan dolma bilgilere dayılı. Üstüne üstlük haberi yazan bunu sormadan araştırmadan olduğu gibi yayınlarsa işte bu gazeteciliğe aykırı oluyor. Peki? Konunun taraflarından bilgi almak her tarafı dinlemek sormak araştırmak güvenilirlik bu esaslar nerede kaldı? Bu esaslar maalesef bir kenara itiliyor. 

Bir Cerrahın Ameliyat Dikkati Gibi Olmalı 

Çağın gerekliliklerine uyum sağlamak böyle olmaz. Bizler mesleğimizin gereği olarak kamu yararını gözetirken bu esasları bir kenara bırakırsak mağduriyetlere neden olabiliriz. Mesleğimiz icabı yaptığımız işlerin hepsi iyi ve doğru olmak zorunda. ‘Aman canım bir ikide kötü olsun’ diyebileceğimiz bir iş yapmıyoruz. Doğrudan insanların hayatlarına dokunan bir meslektir bu. Doktor nasıl ki bir cerrahi operasyonda adım adım her aşamayı hatasız götürmek zorundaysa bizlerde bunu yapmak zorundayız.

Dünya Sigara Bırakma Günü

Geçtiğimiz Perşembe günü Dünya Sigara Bırakma Günü’ydü. Umut ederim ki bu tarih sigara içenler için bir milat olmuş ve bırakmalarına vesile olmuştur. Dünyada en çok tüketilen bağımlık maddelerin birisi de tütün ürünleri. Bu tüketim ise çok büyük bir ticareti beraberinde getiriyor. Dünyada ki devletlerin en büyük vergi gelir kaynaklarından birisi de tütün ürünlerinden alınan vergiler. Zehir, bağımlıklık, ve maddi gelir bu kadar büyük olunca tabi kötü niyetliler de yerinde durmak bilmiyor. Hele birde iyi yetiştirilmemiş ailelerden bu konuda boşlukla yetişmiş çocuklar toplumda var ise en büyük hedef onlar oluyor. Sokaklarda daha ilkokul çağında çocuklar bu illetin eline düşmüş şekilde görülüyor. Bu acınası ve düşünülecek bir durum. Ailelere sigaradan uzak durma konusunda eğitimlerin verilmesi çocuklar için çok önemli.


252 Bin Çocuk İçiyor 
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu, maalesef Kuzey Kore'nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu, orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk. Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise oğlanlarda yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR