Şule Erciyas

Şule Erciyas

Mümin ve Namaz

Mümin ve Namaz

Namaz kılmak Müslümanların alametifarikaları yani en belirgin özelliklerindendir. Namaz için müminin miracı denilmektedir. Biz insanları namaz ile birlikte Allah’a yakınlaştırır. Biz Allah’a layık kul olabilmek için namazlarımızı kılmak zorundayız. Bilinir ki namazsız bir mümin düşünülemez. 

Bilinmelidir ki insanların imandan sonra ilk sorguya çekileceği şey namazdır. Namaz sorguya çekileceğimiz amellerden olup kılmadığımız takdirde de bizleri cehennem çukuruna da götürebilir, Allah bizleri muhafaza buyursun. 

Namaz ibadeti bizlere farz kılındığı gibi bizlerden öncekilere de farz kılınmıştır. Kuran-ı Kerim’in birçok ayetinde bununla ilgili amirler bulunmaktadır. Mesela Hz Musa’ya namaz kıl diye emredildiğinden “Allah-u Teâlâ’nın İsrail oğullarından namaz kılma sözü aldığından Hz İbrahim soyundan geleceklerin namazda devamlı olmaları için dua ettiğinden Hz İsmail’in haklına namazı emrettiğinden.” 

Lokman(a.s)’ın oğluna namazı tavsiye ettiğinden Hz İsa’nın Allah bana yaşadığım sürece namazı emretti dediğinden söz edilmektedir. Bizler namazın bizden öncekilerinde farklı şekilde olsa namaz emrolunduğunu Kuran-ı Kerimden okuyoruz. 

Müminlerin namaz kılmazsa hallerinin çok kötü olacağını Allah-u Teâlâ bizlere Kuran-ı Kerim’de bildirmiştir. Nitekim Kuran-ı Kerim’de: “Cennetlerde olanlar birbirlerine suçlular hakkında sorular sorarlar ve dönüp onlara şöyle derler. Sizi şu cehenneme ne soktu? Onlar Şöyle cevap verirler.”

Biz namaz kılanlardan değildik, yoksula yedirmezdik, batıla dalanlarla birlikte bizde dalardık. Ceza gününde yalanlıyorduk, nihayet bize ölüm gelip çattı artık şefaatçilerin şefaati onlara fayda vermez. 

Bu ayet bizlere namaz kılmamanın büyük günah olduğunu haber veriyor. Biz inşallah namazlarımızı dosdoğru kılıp Allah’ın emirlerine uymalıyız. Allah’ın emir ve yasaklarına uymalıyız, namazlarımızı huşu içerisinde kılmalıyız, meşru mazeretler sebebi ile zamanında eda edemediğimiz namazlarımızı geciktirmeden bir an önce kaza etmeli tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Allah’ım namazlarımızı dosdoğru kıldığı kullarından eylesin. Selam ve Dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR