MÜSİAD'dan AA'ya iki ödül

MÜSİAD'dan AA'ya iki ödül

MÜSİAD Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. AA Başmuhabiri Murat Birinci 'Yılın Ekonomi Röportajı', Kıdemli Foto Muhabiri Salih Zeki Fazlıoğlu ise 'Yılın Ekonomi Fotoğrafı' ödülünün sahibi oldu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Ekonomik, sosyal hatta siyasal maliyeti bulunan bir olay ve olgu olan enflasyon, Merkez Bankası’nın inisiyatifine bırakılamayacak kadar ciddi ve maliyetli bir sorun." dedi.

Abdurrahman Kaan, MÜSİAD'ın 18'incisini düzenlediği Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2017’nin son çeyreğinde yüzde 7,3, yılın tamamında ise yüzde 7,4 büyüdüğünü ve bu performansıyla G-20 ülkeleri içerisinde birinci sırada yer aldığını söyledi.

Sanayi sektörünün katma değerinin 2017 genelinde yüzde 9,2 artış kaydetmesinin, Türkiye ekonomisinde sanayinin çarklarının hızlı bir şekilde dönmeye devam ettiğini gösterdiğini belirten Kaan, 2018'in ilk çeyreğini 53,6 puan ortalamasıyla kapatan MÜSİAD SAMEKS'in bu döneme ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ettiğini dile getirdi.

Kaan, Türkiye’nin küresel ölçekte güvenli ve gelişmiş bir ülke olma iddiasını sürdürmesi için, milli teknoloji kazanma ve teknolojiye dayalı sanayileşme konusunda yeni bir sıçrama yapması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınma ve küresel rekabet gücü için üretim yeteneğini, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ve teknolojik düzeyi daha üst seviyelere taşıyacak bir yapısal dönüşüm gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden Kaan, "Ancak bu dönüşümü, ülkemizin öz kaynaklarıyla gerçekleştirmek durumundayız. Çünkü, orta gelir tuzağından çıkış, yalnızca milli bir sanayileşme hareketini, seferberlik anlayışıyla başlatmakla mümkün olacaktır." diye konuştu.

Genç nüfusun, üretim aşamalarına doğru biçimde dahil olması ve ülke ekonomisine katkı sunabilmesi bakımından mesleki eğitimin hayati önemde olduğuna dikkati çeken Kaan, sanayiciler olarak nitelikli iş gücünü sağlamakta zorlandıklarını aktardı.

"Ekonomimiz anlık sarsıntılara karşı dirençli"
Geçen yıl ve şu anda kurda çok ciddi dalgalanmalar gözlendiğini anlatan Kaan, yıl genelinde Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının yaklaşık yüzde 8 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kaan, 2018 yılında da dönemsel olarak dövizdeki dalgalanmanın devam ettiğinin görüldüğünü aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, firmalara 'Hangi para biriminden gelirin varsa, o para biriminden borçlan' çağrımızı tekrarlıyoruz. Bütün bu gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğine de hep birlikte şahit olduk. Ekonomimizin anlık sarsıntılara karşı dirençli olduğuna ve kırılganlıkların azaldığına işaret eden bu durumun önümüzdeki dönemde de süreceğini düşünüyoruz. Dövizde yaşadığımız dalgalanmaların sadece küresel kaynaklı olmadığı ve yalnızca ülkemizin mali altyapısından da kaynaklanmadığı açıkça ortadadır. Aynı zamanda manipülatif bir hareketle de karşı karşıyayız. Türkiye ekonomisi, konjonktürel dalgalanmalar ile sarsılacak bir yapıda değildir."

Abdurrahman Kaan, ekonomik, sosyal hatta siyasal maliyeti bulunan bir olay ve olgu olan enflasyonun, Merkez Bankası’nın inisiyatifine bırakılamayacak kadar ciddi ve maliyetli bir sorun olduğunu ifade etti.

Enflasyonla mücadelenin Merkez Bankası’nın yönetiminde para politikası ağırlıklı olarak yürütüldüğüne değinen Kaan, "Enflasyon, sadece para politikaları ile çözülemez. Bu, çok boyutlu bir ekonomik hastalıktır. Bu hastalığı yenmenin yolu, toplam talebi daraltıcı politikalar değildir. Çözüm, talebi karşılayacak üretime dönük politikalar ile üretici-nihai satıcı arasındaki zincirin, adil bir yapıya kavuşturulmasından geçmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Döviz kurunun yükselmesinin önemli nedenlerinden birisinin, insanların paralarının değerini koruma isteği olduğunu anlatan Kaan, "Paranın değer kaybının nedeni, enflasyondur. Enflasyon kontrol altına alınabilirse, TL'nin alım gücü, dolayısıyla da değeri korunmuş olur. Çözüm, bir an evvel enflasyonu kontrol altına almaktır." diye konuştu.

"2018 ihracat için rekor yılı olacak"
Bu yıla ait ilk verilerin ihracat hacmindeki genişlemenin sürdüğüne ve bu dönemin Türkiye ekonomisi için yeni bir rekor yılı olacağına işaret ettiğini bildiren Kaan, orta ve uzun vadede güçlü büyüme performansının sürmesi için ihracatın mutlaka artırılması ve dış talebin büyümeye katkısının kalıcı bir şekilde pozitife dönmesi gerektiğini belirtti.

Kaan, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ni Türkiye ekonomisinin 2017'de yakaladığı yüksek büyümeyi 2018 yılında da sürdürmesi adına çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini dile getirdi.

Yerli ve milli üretimin üzerinde ciddi anlamda durulması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Kaan, şöyle devam etti:

"Yerli ve milli üretimin sadece üretimden ziyade, stratejik bir durum haline gelmiş olması, bu konunun ülkemiz üzerindeki önemini bizlere göstermektedir. Suriye'de, ülkemizin güvenliğini tehdit edecek seviyeye ulaşan terörist grupların eylemlerini bitirmeye yönelik olarak başarıyla yürütülen Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı'nı, büyük ölçüde yerli ve milli teçhizatlarla gerçekleştirdik. Bu, savunma sanayisinde kaydedilen gelişmeyi ve ülkemizin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından son derece gurur verici bir atılımdır.

AA'ya iki ödül
MÜSİAD 18. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nde 11 kategoride ödül verildi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Editörlüğü Başmuhabiri Murat Birinci, Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref ile gerçekleştirdiği söyleşiyle "Yılın Ekonomi Röportajı" ödülünün sahibi oldu. AA Kıdemli Foto Muhabiri Salih Zeki Fazlıoğlu ise "Yılın Ekonomi Fotoğrafı" ödülüne layık görüldü.

"Yılın Ekonomi Haberi" kategorisinde "Kanal’a Düşmeyin" haberiyle Star gazetesinden Erdinç Akkoyunlu, "Yılın Reel Sektör Haberi" kategorisinde "Atomu Parçaladı, Bürokrasiye Takıldı" haberiyle Sabah gazetesinden İbrahim Acar, "Yılın Ekonomi Araştırma Haberi" kategorisinde "İstanbul’un Vagonları Mevzuatı Geçemedi" haberiyle Yeni Şafak gazetesinden Murat Palavar ödül aldı.

Habertürk gazetesinden Cüneyt Başaran "Yılın Ekonomi Yazarı" ödülüne layık görülürken, "Yılın Ekonomi Yayını" Platin Dergisi, "Yılın Dijital Ekonomi Yayını" dunya.com, "Yılın Ekonomi Programı" ise TRT Haber’de yayımlanan Ekonomi 7/24 seçildi.

"Jüri Özel Ödülü" Sabah ve Takvim gazeteleri ekonomi yazarı Faruk Erdem'e, "MÜSİAD Yönetim Kurulu Özel Ödülü" ise TRT World’e verildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.