Mustafa Varank: Tünel açma makinesi üreten 8 ülkeden biriyiz

Mustafa Varank: Tünel açma makinesi üreten 8 ülkeden biriyiz

E-Berk'in TÜBİTAKprojesi kapsamında ürettiği yeni tünel açma makinesi banttan indirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dünyada bu üretimi yapan 8 ülkeden birisiyiz. İstihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız” dedi.

E-Berk AŞ'nin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM banttan indirildi. Açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Varank, Türkiye’nin tünel açma makinesi üreten 8 ülkeden birisi olduğunu belirterek, “Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler. Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek E-Berk’e pek çok desteğimiz bulunuyor” dedi.

ERGENE HAVZASI PROJESİNDE KULLANILACAK

E-Berk'in Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında gerçekleştirilen tünel açma makinesi banttan indirme törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Derval katıldı. E-Berk'in TÜBİTAK TEYBED 1501 projesi kapsamında ürettiği yeni tünel açma makinesi, Türkiye için önemi büyük olan Ergene Havzası projesinin bitirilmesinde kullanılacak.

zemin-denge-basincli-tunel-acma-makinesi,-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank,-e-berk-as,-tubitak,-e-berk-yonetim-kurulu-baskani-ozgur-savas-ozudogru,.jpg

4 ÇALIŞANDAN 400 ÇALIŞANA

Programın açılış konuşmasını yapan E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkürlerini ileterek şu açıklamalarda bulundu, “100 metrekarelik bir atölyeden başlayan bir hikayemiz var. 4 çalışanımız vardı. Orada başladık bugün 80 bin metrekare alanda 400’ün üzerinde çalışanımızla Türk sanayisine hizmet vermekten gurur duyuyoruz.”

zemin-denge-basincli-tunel-acma-makinesi,-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank,-e-berk-as,-tubitak,-e-berk-yonetim-kurulu-baskani-ozgur-savas-ozudogru,,,,.jpg

ÜRETİLEN ÜÇÜNCÜ MAKİNE

“Üçüncü makinemiz. Bu makinenin de görevi Ergene olacak. Firmamız hedeflerini hep büyük tuttu. Fabirkamızda 20 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdik. Yaklaşık 20 milyon dolarlık ihracat kapasitemiz, 80 milyon dolarlık yurt içine satış yapabilme kapasitemiz var. Bugün 4 kıtada 30 ülkeye ihracatyapıyoruz. Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat katma değeri 1,4 dolarken, bizim ihraç ettiğimiz ürünlerde bu tutar 18 ila 25 dolar arasında değişiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

zemin-denge-basincli-tunel-acma-makinesi,-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank,-e-berk-as,-tubitak,-e-berk-yonetim-kurulu-baskani-ozgur-savas-ozudogru,,.jpg

RAKİPLERİN HEPSİ GELİŞMİŞ ÜLKELER 

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "köstebek" olarakta adlandırılan tünel açma makinelerinin çok önemli olduğunu belirterek, "Dünyada 'bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.' diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler. Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteğimiz bulunuyor. E-Berk de sunduğumuz desteklerden en iyi şekilde faydalandı. Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teşviklerimizle firmanın yaklaşık 80 milyon liralık yatırımını destekledik. Firmanın 2 projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanırken, KOSGEB de kendilerini yalnız bırakmadı” dedi.

zemin-denge-basincli-tunel-acma-makinesi,-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank,-e-berk-as,-tubitak,-e-berk-yonetim-kurulu-baskani-ozgur-savas-ozudogru,,,.jpg

YERLİ ÜRETİMİN ÖNÜNÜN AÇILMASI GEREKİYOR

Varank, "Yerli üretimin özellikle kamu ihalelerinde önünün açılması gerekiyor. Bu konuda sıkıntılar var. Ben de dertliyim. Şu anda yürürlükte yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulanmasıyla ilgili bir mevzuatımız var ama bazen idareler bunun arkasından dolanacak şekilde uygulamalar yapabiliyorlar. Biz bu konunun üzerine gitmekte kararlıyız. Yerli ürünlere uygulanacak fiyat avantajında iyi bir sistem oluşturmak ve yerli ürünlerin bu avantajdan faydalanması yolunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Program sonrası bakan varank ve beraberindeki heyet tünel açma makinesinin üretim bandından indirilmesi dolayısıyla kurdele keserek açılışı gerçekleştirdiler.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.