Muttaki insan kime denir? Takva nedir? Cennet ehli sadece muttaki insanlardan mı oluşur?

Muttaki insan kime denir? Takva nedir? Cennet ehli sadece muttaki insanlardan mı oluşur?

Takva nedir, kimlere muttaki denir? Takvayı azaltan ve artıran davranışlar hangileridir? Takva insanın hangi azasında bulunur? Günümüz şartlarında muttaki insan olunabilir mi? Yeme, içme, uyuma takvaya tesir eder mi? Muttaki olmayan cehennemlik midir?

Takva nedir, kimlere muttaki denir? Takvayı azaltan ve artıran davranışlar hangileridir? Takva insanın hangi azasında bulunur? Günümüz şartlarında muttaki insan olunabilir mi? Yeme, içme, uyuma takvaya tesir eder mi? Muttaki olmayan insanlar cehennemlik midir? Cennet ehli sadece muttaki insanlardan mı oluşur?

İşte cevabı:

Takva Allah, korkusuyla günahlardan korunmak ve sakınmak demektir.

Muttaki ise takva üzere yaşayan insan demektir.

Takva insanın kalbinde bulunur. O halde kalbi Allah’tan uzaklaştıran her şeyden korumak gerekir. Takva, nefsani arzuları zayıflatmak, ruhani istidatları geliştirmek, Allah’la dostluk köprüleri kurmakla mümkündür. Allah’a yaklaşmak takvayı artırırken,  uzaklaşmak azaltır.  Muttaki insan hayatın gelgitlerine, heyulasına kapılmadan bir denge ve ölçü içerisinde, günahlardan sakınarak salih ameller içerisinde, huzur ile yaşayan insandır. Muttaki  insan Allah’a sığınıp, ahirette kendisine zarar ve elem verecek her türlü günahtan titizlikle kaçınır.  

TAKVÂ HAYATI NASIL YAŞANIR?

Mübarek zatların aktardığına göre onlar uyku basmadıkça uyumazlar, zorda kalmadıkça yemezler, mecbur kalmadıkça konuşmazlar, dilsizlik onların en önemli adetidir. Sadece Rablerinin yazgısı konuşturur onları. Muttaki insan büyük küçük bütün günahlardan sakınır. Kendisini şehvetin şerrinden korur. Dinin ölçülerine ifrat ve tefrite sapmadan harfiyen uyar. Kötü arkadaşa, şeytana, nefsani arzulara set çeker.

Takvâ hayatı yaşamak demek; Cenâb-ı Hakk’a dost olabilmek, cenneti kazanabilmek, cennetin güzelliklerinden, derinliklerinden, ilâhî ikramdan anlayabilecek bir kalbe dünyada sahip olabilmek demektir.

Bu sebeple takvâ; kulun, her davranışında, her hâlükârda, hattâ her nefeste Cenâb-ı Hakk’ın rızâsının aranmasıdır. Böylece kul, Allah Rasûlü’ne büyük bir aşk ve muhabbet ile bağlanacak, bütün mahlûkāta da Hâlık’ın nazarıyla merhamet ve şefkat ile bakacaktır. Velhâsıl insan, bir hiçken yoktan var edildiğini unutmayarak, insanlar nazarında îtibar sâhibi olmaktan ziyâde Allah katında sâlih kul olmanın gayreti içinde olmalı ve şu fânî âlemde en sağlam sığınak ve en çok muhtaç olduğumuz takvâya sımsıkı sarılmalıdır. Zira ancak takvâ sahibi kullar, tefekkürde derinleşir; açan çiçeklerin, öten kuşların, meyveli ağaçların lisânına âşinâ olurlar. Onlardaki zarâfet, incelik ve güzelliği, rûhânî hayatlarına aksettirirler. Çiçekler gibi ince ruhlu, meyveli ağaçlar gibi ikram sahibi olurlar. İşte bunlar, Allâh’ın, Kur’ân-ı Kerîm’de senâ ettiği bahtiyar kimselerdir.

KİMİN CENNETLİK KİMİN CEHENNEMLİK OLACAĞINI ALLAH BİLİR

Peki günümüz şartlarında takva  ehli olunabilir mi? Muttaki olmayan insanlar cehennemlik midir? Cennet ehli sadece muttaki insanlardan mı oluşur? Hayır…

Muttaki insanlar mutlaka cennete gidecek, muttaki olmayanlar cehenneme gidecek diye kesin bir kaide yoktur. Bazı muttakiler hayatının son deminde sapıtarak cehennemi boylayacağı  gibi; kimi günahkarlar da hayatlarının son deminde tövbeleri kabul olunarak Cenab-ı Allah’ın sonsuz rahmet ve mağfiretiyle cennete gidebilir. Kimlerin cennete, kimlerin cehenneme gideceğini yalnızca Allah (cc) bilir. Sonsuz kerem ve hikmet sahibi olan Yüce Allah. kul hakkı ve şirk haricinde bütün günahları affedebileceğini müjdelemektedir.

Yeter ki; onun lütuf, rahmet ve mağfiretinden ümit kesmeyelim. Günümüz şartlarında takva ehli olmaya  gelince…

Malum ahir zaman yaklaştıkça insanların takva ehli olması bir hayli zorlaşmaktadır. “Öyle bir dönem gelecek ki; imanı korumak, ateşten koru elde tutmaktan daha zor olacak.”

Peygamber Efendimizin bu ifadesi ahir zaman içindir. Yani kıyametin yaklaştığı dönemler için. Ama her şart altında muttaki insan olabilmek imkansız değildir. Günümüz de sayıları yok denecek kadar az da olsa muttaki insanlara rastlamak mümkündür. Zaten onlar pek fazla görünmezler.   
 

takva-sonson.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.