‘Ög’-‘Ana’Sergisi

‘Ög’-‘Ana’Sergisi

Ressam Meltem Demirci Katırancı Dünya Göz Hastanesi sanat galerisinde açtığı ‘ÖG’ adlı resim sergisiyle sanatseverlerle buluştu. ‘ÖG’ eski Türkçe’de ‘ANA’ anlamına geliyor.

Ressam Meltem Demirci Katırancı ‘ÖG’ adını verdiği eski Türkçe’ de ana anlamına gelen resim sergisiyle sanatseverlerle Dünya Göz Hastanesi sanat galerisinde buluştu. 21 Yağlı boyanın yer aldığı sergide temanın kendini duygusal olarak etkileyen kadınların ve çocukların yaşadığı sıkıntılar olduğunu belirten Katırcancı, serginin adının o yüzden ‘ÖG’ olduğunu söyledi. Öte yandan sergi iki hafta boyunca açık kalacak.  

‘ANA’ NIN MÜCADELESİNİ ANLATMAYA ÇALIŞTIM

cocuk-gelinnnnn.jpg

Yaptığı çalışmalarda anne ve çocuk temasının yoğun olarak işlediğini belirten Katırancı, “Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde anneler ve çocuklar her zaman sıkıntı çekiyor ve bu durumda beni derinden etkiliyor. Serginin adının ‘Ög’ olmasının da sebebi bu aslında. Bir ‘Ög’ün’ yani ‘ananın’, yaşama tutunabilmek adına başından geçenlerin veya geçeceklerle mücadelesi, onu, ög yapan değerlerden güç alması, yine bu büyük, fakat olağanüstü güçle ayakta kalma zorunluluğunu, kendi hislerimle betimleyerek anlatmaya çalıştım.  Eski Türkçe ’den günümüze öksüz olarak kalmış bir kelime ve bende bunu hatırlatmak istedim. Çalışmalarda kadının yaşadığı sıkıntılar görülürken aynı zamanda çocukların daha doğrusu çocuk gelinlerin de sıkıntısını resmetmek istedim” dedi.  

SANATI İCRA EDEN KADAR İZLEYENDE ÇOK ÖNEMLİ 

Sanatın günümüzdeki durumunu da gazetemize değerlendiren Katırcancı, sanat alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması gerektiğini söylerken, “ Sanatın istediğimiz seviyede olması için eğitimin her kademesinde sanata önem verilmesi gerekiyor. Sanat yalnızca resim dersi almak ve yapmak değildir, aynı zamanda sanatı iyi şekilde izleyende yetiştirmek gerekiyor. Öyle bir kültürde yaşıyoruz ki inanılmaz çok kültürel değerlerimiz, eserlerimiz, müzelerimiz maddi manevi kaynaklarımız çok fazla. Sahip çıkmak, anlamaya çalışmak gerekiyor bir çocuğun halıya basmaması gerektiğini onun el emeği olduğunu bilmesi o yüzden basmaması gerektiğini bilmesi lazım. Yani sanatı hayatın içine aktararak anlamak lazım” diye konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.