Öğrenci yurdu ve öğrenci evinde kalmanın avantajları ve dezavantajları neler? Üniversiteyi kazananlara tavsiyeler...

Öğrenci yurdu ve öğrenci evinde kalmanın avantajları ve dezavantajları neler? Üniversiteyi kazananlara tavsiyeler...

YKS 2018 Yerleştirme Sonuçları'nın açıklanmasından sonra binlerce genç ailesinden ayrılarak yeni bir şehire, farklı bir ortama giderek kazandığı bölümü okuyacak ve yeni bir düzen kurmaya çalışacak. Öğrenci evinde mi yoksa öğrenci yurdunda mı kalınmalı?

Öncelikle üniversiteyi kazanan gençleri ve ailelerini tebrik eder başarılarının devamını dileriz. Bir şekilde tercih hatasından dolayı veya başka sebeplerden dolayı herhangi bir bölüme, üniversiteye yerleşemeyen gençlere ve gençlerin ailelerine de dünyanın sonu olmadığını, önünüzde daha çok fırsat olduğunu ve hiçbir şey için geç olmadığını hatırlatmak isteriz.

Öğrenci evi mi yoksa öğrenci yurdu mu daha güzel? Öğrenci evinde kalmanın veya öğrenci yurdunda kalmanın avantajları ve dezavantajları neler? 

YKS yerleştirme sonuçları'nın açıklanmasından sonra başarı göstererek üniversite kazanan binlerce genç,aile evini terk ederek, kurulu düzenlerini bozarak bazı fedakarlıklar göstermek zorunda kalacak. Şehir dışında okumak zorunda kalacak olan gençleri bir takım zorluklar ve adaptasyon süreçleri bekliyor olacak. 

Üniversiteli gençler evet biliyoruz uzun bir süre emek verdiniz, hayal kurdunuz, stres yaşadınız ve artık sonuca ulaşarak üniversiteyi yaşadığınız şehirde değilde başka bir şehirde kazandınız. Sıra geldi; Nerede kalacağım? Beni nasıl bir ortam bekliyor? Şehir dışında okumak zor mu? gibi soruları kendinize sormaya..

Öncelikle sakin olun, arkanıza yaslanın ve derin bir nefes alın.. Siz artık üniversitelisiniz ve sizi çok büyük tecrübeler bekliyor. Yeni insanlarla tanışacak, yeni ortamlar görecek, yeni bilgiler öğrenecek, yeni kültürler keşfedecek, yeni alışkanlıklar edinecek, yeni sorumluluklar üstleneceksiniz.. Bunların hepsi sizi siz yapan şeyler olacak ve gelecek yıllarda işinize yarayacak çok faydalı tecrübeler kazanmış olacaksınız.

Biraz sakinleştiyseniz sözü daha fazla uzatmadan öğrenci yurdu ve öğrenci evi arasındaki farkları, avantajları ve dezavantajları konuşmaya başlayalım..

Öğrenci yurdu 

Öncelikle önünüzde iki seçenek olacak; 'devlet yurdu ve özel öğrenci yurdu'.. Bunlardan hangisini seçeceğiniz maddi durumunuza ve devlet yurdunda kalmak için sıranın size gelmesine bağlı. Ne olursa olsun öğrenci yurdunda kalmak nasıl olacak, size ne katacak, zorlanacak mısınız yoksa kolay mı?..

Eğer devlet yurdunda kalırsanız şehirden şehire farklılık gösterse de kaldığınız odayı en az 2 kişi en fazla 4 kişi paylaşacaksınız. Özel öğrenci yurdunda kalırsanız da isteğinize ve maddi durumunuza göre odanızı 2 kişi veya tek kişi olarak seçebilirsiniz.

Öğrenci yurdunda çoğu zaman tek kişi kalmayacağınız için bu durum tabi ki kolay olmayacak. Geceleri uyurken oda arkadaşınız horlayabilir, farklı sesler çıkartabilir, dişini gıcırdatabilir, uykusunda konuşuyor olabilir, uyurgezer olabilir.. Tüm bunlar ihtimaller dahilinde olduğu için şimdiden hazırlıklı olmanızda fayda var. Tabi bu bahsettiğimiz şeyleri siz de yapıyor olabilirsiniz ve oda arkadaşınızı rahatsız edebilirsiniz. Burada önemli olan nokta iki tarafın da karşılıklı olarak anlayış göstermesi, birbirini kırmadan durumu izah etmesi iki taraf için de avantaj sağlayacaktır.

Öğrenci yurdunda yemek yapmak, bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak, temizlik yapmak gibi dertleriniz olmayacağı için bu durum öğrenci evine göre ciddi bir avantaj ve kolaylık sağlıyor gibi görünse de bunları yapmıyor oluşunuz hayatın zorluklarını görmemenize sebep olabilir. 

Öğrenci Evi

Öğrenci evinde kalmak istiyorsanız acele etmeyin, ince eleyip sık dokuyun ve en az bir yıl öğrenci yurdunda kalarak, eve çıkmak isteyen arkadaşlarınızı tanıyın, alışkanlıklarını ve davranışlarını gözlemleyin ve ondan sonra çıkın. Çünkü öğrenci evi öğrenci yurdu gibi olmayacak.. Adı üstünde öğrenci evi, yani aile olacaksınız. Bir yuva kuracaksınız ve o yuvanın tüm sorumluluklarını arkadaşlarınızla paylaşacaksınız.

Öcelikle ev arayacaksınız, evi bulduktan sonra kira sözleşmesi yapacak, spotçudan eşya bulacaksınız, nakliyeci arayacaksınız, eşyalarınızı taşıyacak ve yerleştireceksiniz..

Gelelim diğer sorumluluklara;

Öğrenci evinde yemek yapacak, bulaşık yıkayacak, çamaşır yıkayacaksınız. Yıkanmış çamaşırları serecek, kurutacak ve sonra ütüleyeceksiniz. Su aboneliği, doğalgaz aboneliği, bina aidatı, internet faturası derken kendinizi ciddi bir karmaşanın içinde bulacaksınız.. Ama durun hemen korkmayın! Çünkü tüm bunlar sizi pişirecek, büyütecek ve kendi ayaklarınızın üstünde durmanıza yardımcı olacak. Birey olmanız konusunda büyük tecrübe katacak.

Ev arkadaşlarınızın ve sizin memleketleriniz farklı olacak, aile yapılarınız ve kültürleriniz değişkenlik gösterecek. Bu durum tabi ki beraberinde birtakım ufak çatışmaları, anlaşmazlıkları beraberinde getirecek. Burada yapmanız gereken şey oturup medeni bir şekilde konuşarak uzlaşmaya çalışmak ve anlayış göstermek. Olaya olumlu yönden bakarak 'tüm bunlar bana tecrübe katıyor, zorluklara göğüs geriyorum, evet ben büyüyorum!' diyebilmelisiniz.

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.