'Okula gitmeden önce aileme tek odalı da olsa bir ev tutmalıyım'

'Okula gitmeden önce aileme tek odalı da olsa bir ev tutmalıyım'

Küçük Emel Hamid ve ailesi, rejim ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak İdlib'de nispeten güvenli gördükleri bir ilçeye sığındı.

İdlibli küçük Emel Hamid, yoğun saldırılardan kaçarak sığındıkları Serakib ilçesinde, ailesini evde yaptığı kahveyi satarak geçindiriyor. Hamid, okula ancak ailesine ev kiraladıktan sonra gidebileceğini düşünüyor.

On yaşındaki Emel Hamid, babası ile iki ve sekiz yaşlarındaki kız kardeşleriyle yaşadığı Tel Eys köyünden İdlib'in Serakib ilçesine göç etti.

Hamid, rejim ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak nispeten güvenli gördükleri için sığındıkları ilçede, ailesinin geçimini sağlamak zorunda kaldı.

Emel Hamid, "Babamın elini yılan ısırdı. Tedavi edilmeyince çalışamaz hale geldi. Ben de evde yaptığım kahveyi sokakta satarak ailemi geçindirmeye karar verdim." diye konuştu.

"Aç kalsam da elimi harama uzatmam"

"Dilenmeden, elimizi harama uzatmadan, hırsızlık yapmadan kahve satıyoruz." diyen Hamid, şöyle devam etti:

"Babamın sağlığı yerinde olsaydı, o bize bakacaktı. Ben de kardeşlerimden büyük olduğum için çalışıp para getirmek zorundayım. Günde bin 500 Suriye lirası (15 Türk lirası) kazanıyorum. Aç kalsam da elimi harama uzatmam."

Hamid, okula gitmeyi istediğini, bunu ancak ailesine bir ev tutacak parayı kazandığında yapabileceğini söyledi.

"Ailem için tek odalı da olsa bir ev tuttuktan sonra okumak için önümde uzun bir ömür var." ifadelerini kullanan Hamid, "Suriye'de savaştan dolayı çocuklar okula gidemez oldu. Kendilerinden daha büyük yükler taşımaya başladılar. Ama ben bunları dert etmiyorum. Yardım isteyip de mahçup olmaktansa kendi paramı kazanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Hamid, şunları kaydetti:

"Ben savaş uçaklarından değil, sadece Allah'tan korkarım. İnsanoğlunun nefsi kötüdür. En iyisi Allah’a inanmaktır. Allah’a inananlar ne uçaktan ne başkasından korkar."

Hamid'in sığındığı Serakib'de ev kiraları 55-60 bin Suriye lirası (500 Türk lirası) civarında.

Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejim ve Rusya'nın saldırılarında 219'u kadın, 341'i çocuk, bin 282 sivil öldü. Saldırıların yoğun olduğu yerlerden nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı 1 milyon 42 bine ulaştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.