Okuryazarlık seferberliğine ilgi artıyor

Okuryazarlık seferberliğine ilgi artıyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Türkiye genelinde başlatılan okuryazarlık seferberliğiyle okuma yazma öğrenmek isteyen kursiyer sayımız Cuma günü itibariyle 275 bin 282 kişiye ulaşmıştır" dedi.

Ankara Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi’nde "okuryazarlık seferberliği"nin açılış programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ankara Valisi Ercan Topaca’nın katılımıyla gerçekleşti.

Programda bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, 2003 yılında başlatılan ‘Haydi Kızlar Okula’ ve 2008 yılında başlatılan ‘Ana Kız Okuldayız’ kampanyalarından olumlu ve başarılı neticeler alındığını belirterek, “Bu proje de başarıya ulaşacak. Ülkemizde okuryazar olmayan hiç kimse kalmayacaktır. Eğitim hakkı insanın en temel hakkıdır. Okuryazarlık seferberliği çalışmalarının amacına ulaşması için Bakanlık bünyesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar konuyla ilgili genelgemiz doğrultusunda çalışmalarına başladı. Okuma yazma kursuna katılmakta ve devam etmekte zorluk yaşayanların karşılaşabilecekleri her türlü engelleri kaldırmaya yönelik tedbirler alındı, kursa katılanların kullanacağı ders materyalleri hazırlandı, kursiyerlere dağıtıldı. Okuma yazma öğreten mobil uygulama yazıldı. Cep telefonlarına akıllı tahta ve tablet bilgisayarlarda kullanılabilir hale getirildi. Örnek ders videoları çekildi. EBA üzerinden yayına verildi” ifadelerini kullandı.

"Kursiyer sayımız Cuma günü itibariyle 275 bin 282 kişiye ulaşmıştır"

2017 TÜİK verilerine göre nüfusun 80 milyon 810 bin olduğunu belirten Yılmaz, “Bu nüfusun 60 milyonu 14 yaşın üstünde. Bu nüfustan örgün eğitim çağına çıkmış olanlardan 2 milyon 462 bini, yani toplam nüfusun yüzde 4’ü halen okuma yazma bilmemektedir. Okuryazarlık seferberliği çalışmaları kapsamında 1-19 Şubat tarihleri arasında halk eğitim merkezleri tarafından il ve ilçelerdeki okuma yazma bilmeyen kişilerin tespiti amacıyla tarama faaliyetleri yapıldı. Halihazırda bin 12 kurumumuzda yetişkinlere kurslar açılmaktadır. MEB’e bağlı tüm okullarda kurslar açılabilecektir. Kursa bulunduğu yerde bir kişi dahi başvursa kurs açılacaktır. Türkiye genelinde başlatılan okuryazarlık seferberliğiyle okuma yazma öğrenmek isteyen kursiyer sayımız Cuma günü itibariyle 275 bin 282 kişiye ulaşmıştır. Okuryazarlık seferberliği kapsamında okuma yazma bilmeyen kişilere ulaşmak için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Önceden 120 saatle bu eğitimi veriyorduk fakat verilen eğitim içinde matematikte vardı. Dedik ki birinci aşamada temel okuryazarlık olsun. Bu sayıyı 80 saate düşürdük. Bir çocuğu eğitmeye karar verince işe ilk büyükannesinden başlamak gerekir diyenler de var. Büyüklerimiz, annelerimiz, ninelerimiz eğitimimizin ilk halkalarıdır. Onlar okuyacak, onlar bilecek ki evlatları da, torunları da bilsin. Onlar öncelikle öğrenecek ki evlatlarına da, torunlarına da öğretsin.”

15 yaş okuryazar alanında büyük mesafeler alındığını aktaran Yılmaz, “1935 yılında okuryazarlık oranı erkeklerde yüzde 30’du. Yani her 3 erkekten bir tanesi okuryazardı, hanımların ise her 100 kişiden 8’i okuryazardı. 2017’de erkeklerde yüzde 98.88, hanımlarda yüzde 94.10. Eğitimin her kademesinde okullaşma oranı arttı. 2002’de kızlarımızın okullaşması ortaöğretimde yüzde 58’di, şimdi yüzde 103. Bu rakamla Avrupa’da birinciyiz. Yükseköğretimde 2002’de kızların okullaşması oranı yüzde 19’du, şimdi yüzde 103. Kadını eğitirseniz toplum eğitimli olur. Kadını eğitirsen çocuklar da, erkekler de eğitimli olur. Bu dönemin önceliği kızlarımızın okullaşma oranını arttırmak. Bu tür okuryazarlık seferberliğiyle de Türkiye’de tek bir kişi kalmayana kadar yüzde 100’ün tamamını okuryazar kılacağız” dedi.

Bakan Yılmaz, Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi’nde 3 sınıfta 45 kişinin eğitim alacağını bildirdi.

“401 kurs açmayı planlıyoruz”

Ankara Valisi Topaca ise, Ankara’daki okuma yazma durumuyla ilgili rakamları paylaşarak, “2007 yılında Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan program öncesi Ankara’da 153 bin okuma yazma bilmeyen insanımız vardı. O program çerçevesinde 2012 yılına girdiğimizde bu rakam 101 bin civarına düşürüldü. Şimdi 2018 yılında başlatılan okuryazarlık seferberliğiyle bu 101 bin sayısını hedef sıfıra düşürmek. Kaydını yaptığımız 3 binin üzerindeki okuryazar olmayan ve ağırlıklı olarak bayanlardan oluşan grubu oluşturduk. Kurslarımız bugün itibariyle fiilen başladı. 401 kurs açmayı planlıyoruz. Açtık. hazırlıklarını yaptık. İnşallah okuryazar olmayan annelerimiz, kardeşlerimiz, amcalarımız, dedelerimiz bu kampanya çerçevesinde okur yazar duruma gelecek” açıklamasında bulundu.

“İnşallah başaracağım”

Kursiyerlerden 75 yaşındaki Resmiye Gök, programda yaptığı konuşmada kendilerine bu imkanı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a teşekkür ederek, “Çabalıyorum okuyamadım, imkanlarım olmadı. Bunu da görünce televizyonda hemen bir taksiye bindim atladım geldim, başladım. İnşallah başaracağım. Hepiniz duacı olun bana. Başarmaya uğraşacağım” dedi.

Postaneye aylık almaya gittiğinde kendisinden yazı yazmasını istediklerini, yazı yazmayı bilmediği için de kendisine parmak bastırdıklarını anlatan Gök, “O parmak basmam beni çok üzdü. O günden beri çok merak ediyorum. Bütün imkan sağlayanların hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Emine Erdoğan, Resmiye Gök’e sarılıp bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi’nden ayrılırken kendisini bekleyen vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Erdoğan, el sallayarak vatandaşları selamladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.