Parfüm kullananlar bu habere dikkat!

Parfüm kullananlar bu habere dikkat!

Doç. Dr. Didem Dinçer Rota, son zamanlarda sahte parfümlerin arttığına dikkat çekerek, ‘‘Orijinalleri dahi alerji yapabiliyor. Sahteleri daha da riskli. Tene sıkıldığı takdirde kurdeşen bile açabilirsiniz’’ diyerek vatandaşları uyardı.

Doç. Dr. Didem Dinçer Rota, son zamanlarda sahte parfümlerin arttığına dikkat çekerek, ‘‘Orijinalleri dahi alerji yapabiliyor. Sahteleri daha da riskli. Tene sıkıldığı takdirde kurdeşen bile açabilirsiniz’’ diyerek vatandaşları uyardı.

Parfümün zararları nelerdir?

Orijinal Parfüm fiyatlarının artmasıyla pek çok vatandaş sahte veya doldurma parfümleri kullanmaya başladı. Fakat denetimsiz olarak üretilen bu parfümlerin cilde büyük zararları var. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Didem Dinçer Rota bu zararları gazetemize anlattı.

Denetimli parfümde de risk var mı?

Tüm parfümlerin tene doğrudan sıkılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Rota, “Denetimden geçmiş parfümler dahi alerjen seviyesine artırır kısa ve uzun vadede sorunlara neden olabilir. Hele ki sahte dediğimiz ürünleri kullanırsanız alerjen seviyesini daha da artırmış olursunuz” dedi.  

Parfüm alerji yapar mı? Parfümün içinde neler var? Cilde parfüm sıkmak zararlı mı?


Parfüm ayırmaksızın hepsinin doğrudan tene temas ettirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Rota, “Ben hiçbir hastama tene parfüm sıkmasını önermiyorum. Kokular en fazla alerjen maddedir. Parfüm dediğimiz şey su alkol ve esansiyel yağlardan oluşuyor. O yağların bir kısmı doğal bir kısmı sentetik. Maalesef günümüzde daha çok sentetik olanlar kullanılıyor. Normalde parfümün kendisi potansiyel olarak alerjik potansiyele sahip bir üründür. Parfümün içerisinde 10 ila 300’e yakın koku bulunabiliyor. ”dedi. 

“ANINDA DA ÇIKABİLİR 20 GÜN SONRADA”

Ortaya çıkabilecek alerjilerin iki çeşitte değerlendirildiği bilgisini veren Doç Dr. Rota anında oluşan alerjen durumu şöyle anlattı:


“Eğer doğru ürün kullanılmazsa, alerjik egzamalar ortaya çıkabilir. Bunlardan birincisi parfümü teninize sıktığınız anda ortaya çıkan irritan egzama dediğimiz durumlardır. Tende yanıcı ve batıcı etki yaratır ayrıca kızarıklıkla beraber ortaya çıkar. Tabi bu sahte yahut orijinal parfüm diye çok ayırmak mümkün değildir. Burada kişinin alerjiye duyarlılığı da çok önemlidir” Kullanıldıktan belirli süre sonra ortaya çıkan alerjen durumu anlatan Doç. Dr. Rota, “Bir ürünü kullanmaya başladıktan sonra 14 ila 21 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Alerjik olaylar kaşıntı hâkimiyetinin ortaya çıktığı tablolardır. 

“KURDEŞENE BİLE NEDEN OLABİLİR”


Daha önce yaşanmış alerjen durumların beraberinde birçok hastalığı da duyarlılık kazandırdığını belirten Doç. Dr. Rota, “Halk arasında kurdeşen denen bir hastalık vardır. Ürtiker dediğimiz tablodur. Bir maddeye değdikten, temas ettikten sonra ortaya çıkan kızarık ve kabarıklıklarla seyreden kaşıntılı tablodur. Bunun da görülme şansını artırabilirsiniz.  Daha da kötüsü sistemik kontak dermatit tablo vardır. Daha önce duyarlandınız yani kullandığınız diyorsunuz ki ben bir daha kullanmayacağım. Ama eğer ortamda o tarz parçacıklar varsa illaki teninize temas etmesine gerek yok. Hava yoluyla bunu alarak aynı tablonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Deride kılcal damarların artışı, renk değişikliği hatta derinin normal bütünlüğünün yapısının bozulmasıyla seyreden bir sıkıntıyla karşılaşabilirsiniz. Bunun geri dönümü çok zordur. Hatta çoğu olayda geri döndürülemez vakaların yaşandığı da görülmüştür” diye konuştu. 


MESELE YIKAMAK DEĞİL DURULAMAK


Özellikle çocuk kıyafetlerinde durulamanın çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Rota anneleri şöyle uyardı:


“Deterjan maddelerin içerisinde kokular vardır esanslar vardır daha değişik kimyasallar vardır. O yüzden çocukların egzamasını ortaya çıkartabilirsiniz. Annelere en çok söylediğimiz yıkamaya gösterdiğiniz özenden fazlasını durulamaya gösterin. Basit sabunlar kullansınlar kıyafetin kiri çıkmış mı düşünmesin çocuğa ne kadar az zarar veriyor bunu düşünsünler.” 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.