PKU hastalarına özel kafe

PKU hastalarına özel kafe

Yalnızca düşük proteinli gıdalarla beslenebilen ‘fenilketonüri’; yaygın ismiyle PKU hastası çocuklar, Hamamönü’ndeki İlkerim Kafe’de hem dilediklerini yiyebilecek hem de sosyalleşerek yeni arkadaşlar edinebilecekler.

Açılışında büyük emekleri olan projenin mimarları Ayşe ve Ahmet GÜVENÇ çifti yaklaşık dokuz ay önce çocuklarını kaybettiklerini onun adını yaşatmak adına kafeye İlkerim adını verdiklerini söylediler. Kafenin amacına yönelikte bilgi veren Ahmet Güvenç, “Amacımız çocuklarımızı sosyal alanın içerisine çekebilmek diğer bireyler gibi birlikte yaşayabilecek bir alan kurmaktı Allaha şükürler olsun bunu başardık. Hem çocuklarımızın hem ailelerimizin birlikte oturup yemek yiyebilecekleri bir yer burası. Sloganımızda şu, ‘Biz Sizinle Soframızı Paylaşıyoruz’ bizim yediğimizi o çocukların da yemesini istiyoruz birlikte yiyoruz. Ayakta kalmak dışında ticari hiçbir maksadı olmayan bu işletme siz bilinçli bireylerin sayesinde ayakta kalacak.” dedi.

Dışarıda İlk Defa Dilediğini Yiyebildi

20171118_151015.jpg

Açılıştaki katılımcılardan gazetemize konuşan Elif ARSLAN kafenin kendileri ve özellikle çocukları için büyük bir hizmet olduğunu belirterek, ”Çocuğumuz hayvansal ve tahıl ürünleri yiyemiyor. Markete, alışveriş merkezine gittiğimizde biz dilediğimizi yiyebilirken o yalnızca çantasındakileri ya da salata, meyve veya patates yiyebiliyor. Böyle bir yerin açılması bizim gibi aileler için çok büyük bir avantaj ve kolaylık. Çocuğum ilk defa sosyal bir alanda benimle aynı yemekleri yiyebiliyor bu çok güzel bir duygu özellikle çocuğun psikolojisi için çok faydalı.” İfadeleri ile memnuniyetini dile getirdi. 

Her Çeşit Hayvan Maması Varken Çocuğumun Yiyeceğini Bulamıyoruz

20171118_153539.jpg

Proteini azaltılmış özel gıdaları bulmakta sıkıntı çektiklerini ve yetkililere buna bir çözüm bulunması gerektiği şekilde seslenen Arslan, ”Ürünleri bulmakta inanılmaz zorluk çekiyorum her gittiğim markete başvuruda bulunuyorum. Proteini az gıdalar var fakat bunlar PKU hastaları için uygun değil her glütensiz proteini az gıda alamıyoruz maalesef. Lütfen gıda üreticileri sesimizi duysun bakın yurtdışında pirinç, makarna, un gibi temel besin maddeleri bulunuyorken bizim marketlerimizde bulunmuyor. Bende bir hayvan severim hayvanlarımızda var fakat markette her çeşit hayvan maması bulabilirken çocuğumun yiyeceklerini bulamamak beni çok üzüyor.” şeklinde konuştu. 

Tedavisi Ömür Boyu Diyet

Öte yandan PKU Aile Derneği temsilcisi Ege UÇAR hastalık ve tedavisi ile alakalı bilgiler verdi. Diyetin çok önemli olduğunu belirten Uçar ” PKU hastası çocuklar protein ağırlıklı beslendiği zaman vücuduna giren fenilalanin maddesini sindiremiyor bu madde kanda, beyin omurilik sıvısında birikiyor. Bu birikimin hiperaktivite, dikkat bozukluğu, zekâ geriliği hatta ölüme kadar varan sonuçlar meydana geliyor. Tedaviye gelirsek ömür boyut diyet yani fenilalanin maddesinden arındırılmış gıdalarla beslenmek. O yüzden diyoruz ki bu kafenin açılması bu çocuklar için çok çok önemli diledikleri herşey burada onlar için özel bir şekilde hazırlanıyor.” şeklinde konuştu.

Beslenme Sosyalleşmenin En Büyük Araçlarından Birisi

Bir ders vasıtasıyla PKU aileleri ile tanışan gönüllü olarak onlara psikolojik destekte bulunan Psikolog Emine ADBAY da kafenin psikolojik olarak çocuklara faydasını dile getirdi. Sosyalleşmenin en büyük aracının beslenme olduğunu söyleyen Adbay, “Toplumda sosyalleşmenin pek çok yöntemi var ama beslenme bunun çok büyük bir ayağı, bir yemeğe gidersiniz pek çok insanla tanışırsınız. İlkerim Kafe bu anlamda onlara çok büyük bir kapı açacak. Sürekli yemeğini yanında gezdiren çocuklar düşünün toplumsal alanda fazlaca sıkıntı çekiyorlar. Fakat burada kimse tarafından farklı karşılanmadan var olacaklar dolayısıyla aidiyet hisleri, özgüvenleri artacak. Bu yüzdendir ki burası çocuklarımız için çok kıymetli.” ifadelerinde bulundu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.