Plastik ambalaj ve pet şişelerin altındaki numaraların anlamı ne?

Plastik ambalaj ve pet şişelerin altındaki numaraların anlamı ne?

Pet şişelerde ham maddesinin ne olduğu ve insan sağlığına etkisini gösteren minik semboller bulunduğunu biliyor muydunuz?

Gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan plastikleri hepimiz kullanıyoruz. Fakat bu plastikler sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Bazı plastiklerin kesinlikle güvenli olmadığı vurgulanırken, bazı plastiklerin diğerlerine göre daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Peki, hangi plastikler diğerlerine göre daha sağlıklı ve bunu nereden anlayabiliriz?

NUMARALAR ÜRÜNÜN HANGİ MALZEMEDEN ÜRETİLDİĞİNİ SİMGELİYOR

pet-sise.jpg

Günlük hayatta sık sık kullandığımız, hatta tekrar kullanılabilir olup olmadığını bilmeden defalarca kullandığımız bu plastiklerin üzerinde yazan numaraları çoğumuz görmüş, fakat ne olduğunu neyi işaret ettiğini ne yazık ki sorgulamamışızdır. Bütün plastik şişe, damacana, bidon gibi malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgene benzer bir ayırmaç içerisinde şişenin hangi malzemeden yapıldığına gösteren bir numara bulunur. Bu numaralar 1 ile 7 arasında olup oldukça önemlidir. Plastik malzemelerin üzerine işaretlenen numaralar ürünün hangi malzemeden üretildiğini simgeler. Eğer aldığınız plastik ürünün üzerinde bu işaret hiç yoksa kesinlikle bu plastikten uzak durulmalıdır.
Bu işaretlerin ne anlama geldiğine ve güvenli olup olmadıklarına bakacak olursak:

PETE veya PET 

Bu malzeme çok yumuşaktır ve gıdalarda sadece tek kullanım için güvenilir olduğu kabul edilir. Çoğu  içecek şişeleri bu malzemeden üretilir ve en yaygın kullanım oranına sahiptir. Mikrodalga fırında kullanılması, dondurulması ve bulaşık makinesinde yıkanması çok sakıncalıdır. İçerisindeki gıdaya herhangi bir zararlı madde sızdırmamasına rağmen yeterince temizlenemeyeceğinden dolayı  tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler üretir. Yani sağlığımız için bu pet şişeler kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.

HDP ya da HDPE

Daha çok süt, deterjan, yağ muhafazaları, oyuncak ve plastik torbaların imalatında kullanılan HDPE ya da HDP, suya herhangi bir kimyasal karıştırmıyor ve su söz konusu olduğunda uzmanlar tarafından en tercih edilesi plastik olarak gösteriliyor.

 V veya PVC 

İçinde bulunan zararlı maddeleri sızdırdığı için kesinlikle gıdalarda kullanılmaması gereken bir malzemedir. Suya iki toksin materyal karıştırabilen bu plastiğin kullanımı tavsiye edilmiyor.

LDPE

Bu malzeme de bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında kullanılabilir. Aynı zamanda HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Suya herhangi bir kimyasal karıştırmasa da, bu plastiğin su şişesi olarak kullanılması ise yasak. Yine de eğer paketinde bu plastiğin kullanıldığı bir gıda satın alıyorsanız iki kez düşünmeniz gerekiyor. Zira suya karıştırmadığı kimyasalları, gıdalara bulaştırabilme ihtimaline sahip.

PP veya PE 

İçerisindeki gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde olmayan bu malzeme en güvenli olarak kabul edilen plastik türüdür. 2 ve 4 numaralı maddeler bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halleridir.  Bu madde de bulaşık makinesinde yıkanabildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kullanılabilir.

PS

PS, çok farklı amaçlarla kullanılan ucuz ve hafif bir plastik türü. Genellikle kullan-at tarzda bardaklar ve kaplar, yumurta kapları vs. için kullanılıyor. Isındığı zaman kanserojen bileşikler yayabiliyor. Bu yüzden uzun süreli kullanımlarda kesinlikle tavsiye edilmiyor.

3 VE 7 RAKAMI OLAN DAMACANALAR RİSKLİ

Gıda Standartları Enstitüsü´ne göre, altında üçgen geri dönüşüm logosu içinde 3 veya 7 rakamı olan damacanalar sağlık açısından riskli. Bu rakamlar damacananın yüksek oranda kimyasal madde içerdiğini gösteriyor. ´Bieshenol A´ adlı bu madde kalp sağlını bozuyor ve diyabet riskini artırıyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.