Recep ayında hangi namazlar kılınır, nasıl kılınır, hangi dualar edilir?

Recep ayında hangi namazlar kılınır, nasıl kılınır, hangi dualar edilir?

Regaip Kandilinde hangi namaz kılınır, kaç rekâttır, mükâfatı nedir? Recep ayının fazileti nedir? Recep ayında hangi namazlar kılınır, kaç rekâttır, nasıl kılınır, hangi dualar edilir? Regaip Kandilinde melekler hangi duayı eder?

Ünlü mutasavvıf Abdülkadir Geylani Hazretlerinin Gunyet'üt Talibin adlı eserinden ve İmam-ı Gazali Hazretlerinin İhya-i ulumuddin adlı eserlerinden Recep ayı ve Regaip Kandilinin faziletini sizler için derledik.  

Regaip Kandilinde hangi namaz kılınır, kaç rekâttır, mükâfatı nedir? Recep ayının fazileti nedir? Recep ayında hangi namazlar kılınır, kaç rekâttır, nasıl kılınır, hangi dualar edilir? Regaip Kandilinde melekler hangi duayı eder?

İşte cevabı:

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) "Recep Allah'ın ayıdır; Şaban benim ayımdır; Ramazan ise ümmetimin ayıdır." Buyurunca, Resulullah (sav) efendimize soruldu: "Ya Resulullah Recep ayı Allah'ın ayıdır, diye anlatmanızın sebebi nedir? Şöyle buyurdu: "Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur. Bu ayda, halkın kan dökmesine mani vardır. Bu ayda, Allah-ü Teala, Peygamberlerinin tövbelerini kabul buyurmuştur. Allah-ü Teala bu ayda peygamberlerini düşmanlarından korumuştur. Bir kimse, Recep ayını oruçlu geçirirse Allah-ü Teala üç şeyi onun için gerekli kılar. Şöyle ki: a)Geçmiş günahlarının tümünü bağışlar. b)Kalan ömrünün temiz geçmesini temin eder. c)Büyük huzura çıkılan kıyamet gününün susuzluğundan da onu emin kılar. Ashaptan bazıları buna güçlerinin yetmeyeceğini söyleyince. Resulullah (sav): "O halde, ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan da bir gün tutarsın. Böyle ettiğin taktirde, ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira, yapılan iyilikler on misli sevap getirir. Ancak, siz, Recep ayının ilk Cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O öyle bir gecedir ki; melekler o geceyi: Regaib diye anlatırlar. Şöyle ki: O gecenin üçte biri geçtiği zaman; semalarda ve yerlerde ne kadar melek varsa , hemen hepsi, Kâbe ve civarında toplanır. Allah-ü Teala onların haline muttali olur ve şöyle buyurur: - Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise, benden dileyin. Melekler şöyle derler: Rabbimiz, senden dileğimiz odur ki, Recep ayında oruç tutanları bağışlayasın. Onların bu dileği üzerine, Allah-ü Teala şöyle buyurur: Bu dileğinizi yerine getirdim." (Abdulkadir Geylani /Gunyet'üt Talibin /sayfa 550 / 8. fasıl)

kan.jpg

REGAİP GECESİ NAMAZI

Bu geceyi ibadetle geçirmenin sevabı sınırsızdır. Bu gecede Peygamberimiz 12 rekâtlık özel bir namaz kılmıştır. Regaib gecesi namazı, mümkünse akşamla yatsı arasında veya yatsıdan sonra imsak vaktine kadar her iki rekâtta bir selâm verilerek kılınır. Bu namazın kılınışı şöyledir: Her rekâtta; bir defa Fatiha suresi, üç defa Kadir suresi, on iki defa İhlâs suresi okunur. Her iki rekâtta bir selam verilerek 12 rekât tamamlanır. On ikinci rekât kılınıp selam verildikten sonra yerinden kalkmadan yetmiş kere "Allahumme salli ala Muhammedinin nebiyyil ummiyyi ve ala alihi" denilir. Manası; Allah'ım Peygamberimiz Muhammed'e Salât ve selam eyle.  Sonra secdeye varılır. Secdede yetmiş kere " subbuhun kuddusun Rabbuna ve Rabb-ul melaiketi verruh" denir. Manası; Tam manası ile noksan sıfatlardan münezzeh, pek mukaddes olup, meleklerin ve ruhun Rabbıdır) Sonra secdeden kalkılarak tahiyatta oturulur. Ve yetmiş kere "Rabbiğfir verham ve tecavez amme ta'lem feinneke Aziz'ül- A'zam" denir Manası; Rabbim beni bağışla; merhamet eyle, Bildiğin günahlarımdan geç, sen Aziz'sin, Azim'sin. Sonra tekrar secde edilir. Secdede yetmiş kere " subbuhun kuddusun Rabbuna ve Rabb-ul melaiketi verruh" dedikten sonra, isteklerimizi âlemlerin Rabbine arz edilir. ( İhya-i ulumuddin, Bedir yayınları, 1974, c:1, s:555) 

RECEP AYI NAMAZI

Recep ayının 1'i ile 10'u arasında, 11'i ile 20'si arasında ve 21'i ile 30'u arasında olmak üzere 10'ar rekatlik bölümler halinde sadece birer defa kılınacak 30 rekat bir namaz vardır. Bunların üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak dualarda fark vardır. Bu duaları okumakta zorlananlar, Allah Rasulüne da salat ve selamı ihmal etmeden Yüce Allah'a diledikleri gibi dua edebilirler. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Münafıkları bu namazı kılamadıkları gelen vahid haberler arasındadır. 30 rekatlık bu Recep ayı namazı Resûlüllah Efendimiz'in (s.a.v.) berberi Selmân-ı Pâk-i Farîsi (r.a.) hazretleri tarafından haber verilmiştir. Her rekatte 1 Fâtiha, 3 Kâfirûn suresi - Kulyâ eyyühe'l-kâfirûn ve 3 İhlâs-ı şerif –Kulhüvellahü okuyup, 2 rekatte bir selâm verilir. Böylece 10 rekat tamamlanır. İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayr. Ve hüve alâ külli şey'in kadîr" denilip dualar yapılır. İkinci on gün içinde yani Receb'in 11'i ile 20'si arasında kılınan 10 rekatten sonra, 11 defa: "İlâhen vâhıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen dâimen ebedâ" denilip dualar yapılır.  Üçüncü on gün içinde, yani Receb'in 21'i ile 30'u arasında kılınan 10 rekatten sonra da 11 kerre, "Allâhümme lâ mânia limâ â'tayte, velâ mû'tiye limâ menâ'te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze'l-ceddi minke'l-ceddü. Sübhâne rabbiye'l-aliyyi'l-â'le'l-vehhâb. Sübhâne rabbiye'l-aliyyi'l-â'le'l-vehhâb. Sübhâne rabbiye'l-âliyyi'l-â'le'l-kerîmi'l-vehhâb. Yâ vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb" denilip duâlar yapılır. En makbul duanın, Müslüman'ın Müslüman'a yaptığı dua olduğunu, kişinin kendisine yaptığı duanın da kardeşine yaptığı dua hürmetine kabul edildiğini, hepsinden de önemlisi içinde Alemlere rahmet Hz. Muhammed'e salat ve selamın bulunmadığı duaların gök kapısından "bir paçavra gibi" geri çevrildiğini unutulmamalıdır. 

REGAİB KANDİLİNDE KILINAN NAMAZIN MÜKAFAATI

Rasulullah (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Allah’ın herhangi kadın veya erkek kulu bu namazı kılarsa Allahu Teâlâ onun bütün günahlarını bağışlar.
İsterse onun günahları deniz köpüğü kadar, kumların sayısı, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları, ağaçların yaprakları kadar olsun.
Ve o kimse kendi yakınlarından yedi yüz kişiye kıyamet günü şefaatçi olur.
Kabrine girdiğinin ilk gecesi bu namazın sevabı kendisine gelir; tatlı dilli, güler yüzlüdür.
Ona şöyle der:
– “Ey dostum, seni müjdelerim, bütün zorluklardan kurtuldun.”
O kimse bu gelene sorar:
– “Sen kimsin? Vallahi senin yüzünden daha güzel yüzlü birisini hiç görmedim. Senden daha tatlı konuşanı da hiç dinlemedim. Senin kokundan daha güzel kokulu birini de koklamadım.”
Şu cevabı alır:
– Ey dostum, ben senin namazının sevabıyım. Falan sene recep ayının şu gecesinde o namazı kılmıştın. 
Bu gece sana geldim ki arkadaşın olayım, yalnızlığını gidereyim, her ne işin varsa onu göreyim.
Kıyamet günü sura üflendiği zaman da, kıyamet günü toplanılan meydanda sana başının üstünde gölgelik edeceğim.
Seni müjdelerim, yüce Mevla’dan sana gelecek hayır hiç eksik olmayacak..”

REGAİB GECESİ’NDE MELEKLERİN DUASI

Rasulullah (s.a.v) buyururlar ki: Recep ayının ilk cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyiniz. O öyle bir gecedir ki melekler o geceyi “Regaib” diye anlatırlar. Şöyle ki:
O gecenin üçte biri geçtiği zaman semalarda ve yerlerde ne kadar melek varsa hemen hepsi Kabe ve civarında toplanır. 
Allah Teâlâ onların hallerine muttali olur ve şöyle buyurur:
– “Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise benden dileyin.”
Şöyle derler:
–“Rabbimiz, senden dileğimiz odur ki, recep ayında oruç tutanları bağışlayasın.”
Onların bu dileği üzerine Allahu Teâlâ şöyle buyurur:
– “Bu dileğinizi yerine getirdim.”

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.