Sağlık Bakanlığı: Nişasta bazlı şeker kısıtlanmalı

Sağlık Bakanlığı: Nişasta bazlı şeker kısıtlanmalı

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle tatlandırıcı piyasasının NBŞ'cilere kalacağı eleştirileri yapılırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan çok önemli bir NBŞ uyarısı geldi: Kısıtlanmalı.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle tatlandırıcı piyasasının NBŞ'cilere kalacağı eleştirileri sürerken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan çok önemli bir NBŞ uyarısı geldi: Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kısıtlanmalı. 

NBŞ nedir; yanı nişasta bazlı şeker nedir? NBŞ sağlığa zararlı mı, NBŞ'nin sağlığa zararları neler?

İstanbul depremi uyarısıBakanlığı’nın “NBŞ’nin Sağlığa Etkileri” başlığında hazırladığı bilim kurulu raporunda “Halen yüzde 10 olan NBŞ kotasının artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması” gerektiği vurgulandı.  

NBŞ’nin Sağlığa Etkileri konulu raporunda özetle şu tespitler yer aldı: “Şekerli (sakaroz ve NBŞ) besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda gereğinden çok yeme davranışı, insülin direnci gelişmesi ve obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve eşlik eden  hastalıklara yol açtığı yönünde çalışmalar bulunuyor. Sakaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin gelişimine de zemin hazırlıyor. Halen yüzde 10 olan NBŞ kotasının artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması gerekiyor.”

Bilim Kurulu tarafından yapılan önerilerde, “Her türlü şeker tüketiminin azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması, yiyecek ve içecek etiketleri üzerindeki şeker içeriğinin, elde ediliş kaynağı ve früktoz oranı belirtilmesi, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanım miktarının asgari düzeye indirilmesine destek olunması” yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.