Salı günleri tatil olsun

Salı günleri tatil olsun

Sincanlı berber Mustafa Uyan, berberlerin pazar günü tatil olmasının işlerini düşürdüğünü belirterek, berberlerin de kadın kuaförleri gibi salı günleri tatil olmasını istiyor.

Sincan’da berber olan Mustafa Uyan hafta içi gündüz saatlerinde işlerinin sakin olduğunu ve kadın kuaförleri gibi kendilerinin de Salı günü tatil yaparak Pazar dükkân açılmasını istiyor. Akşamları 3-4 saatlik araya tüm işini sığdırmaya çalıştığını söyleyen Uyan çoğu müşteriyi de geri göndererek iş kaybına uğradığını söylüyor. Ayrıca Uyan, yeni seçilen Berberler Federasyonu Başkanı Sezai Kara’dan bu talepleri ile ilgilenmesini istiyor. 
 

İŞ KAYBIM OLUYOR

dsc_0759.jpg

Müşterilerin kendi iş saatlerinden dolayı belirli saat aralıklarında gelebildiğini söyleyen Uyan, “Hafta içi insanlar tıraş olmak istiyor. Fakat işlerine gittikleri için yoğunluk akşam saatine yığılıyor benimde ona zamanım yetmiyor. Gündüz bir yoğunluk olmadığı için sakin oluyoruz 3-4 saatlik arada herkes yığılıyor gece 12 de kapatmam gerekiyor müşteriyide göndermiyorum zor durumda kalıyorum.  Çoğu kişinin traşı kalıyor. Kuaförler olarak Salı günü kapalı olabiliriz. Cumartesi günü yetişmeyen traşları Pazartesi yapıyorum Salı günüde en sakin günümüz oluyor. Bu yüzden talebimiz bu günün berberlere tatil olmasıdır” şeklinde talebini iletti. 

RESMİ İŞLERİMİ YAPAMIYORUM

Pazar günleri tüm kurumlar ve dükkânların kapalı olduğunu söyleyen Uyan, “Hafta içi bir gün iznimiz olsa resmi işlerimizi de hallederiz. Biz esnafız sürekli dükkânın başında olmamız gerekir ben hafta içi babam olmasa hiç bir işimi yapamam. Örneğin tıraş makinem bozulsa onu dahi yaptırmaya götüremem. Ben hafta sonuda açmak istesem ruhsatımı alırım bunun da vergisi var ve bunu tek başımada yapamam toplu şekilde olursa daha uygun olur. Kadın kuaförleri bu uygulamayı yapıyorlar. Salı günü hepsi kapalıdır. Bu işin erkeği kadını olmaz sonuçta aynı işi yapıyoruz. Artık erkeklerde gün içersinde saçlarına bir şeyler yaptırmak istiyorlar.

VATANDAŞLAR DA İSTİYOR 

Berbere gelen vatandaşlar ise bu talebin doğru olduğunu söylerken gazetemize konuşan Burak Türkgücü, ” Ben pazarları gelmek istiyorum fakat kapalı. Cumartesi vaktim olmuyor bi Pazar günümüz boş oluyor onda da berber kapalı. Cumartesi gelicektim bugün Salı oldu. Bazı arkadaşlar hafta içi izin alıyorlar berbere gidelim diye. Herkes çalışıyor haftaiçi ve Cumartesi günleri fakat Pazar günü tam buraya gelinecek zaman dükkân kapalı” şeklinde konuştu. 

BERBERLİK SANATTIR

Her işte olduğu gibi bu meslekte de sahtekârların olduğunu yeterli bilgiye sahip olmayanların da dükkân açtığını söyleyen Uyan, “Eline makas alan berber dükkânı açıyor. Sahte berberler var çok küçük rakamlara iş yapıyorlar ve vatandaşı da mağdur ediyorlar. Fiyatı ucuz diye hemen gitmeyin diyorum bi tarafını yapıyorsa bi tarafını bozuyor 2-3 model traş yapıyorlar kişiye göre traş bilmiyorlar. Çoğu kişinin tekrar burada ben düzeltiyorum işlerini. Bu iş el emeğidir sanattır ustalıktır önüne gelen dükkân açtı iyiyle kötü birbirine karıştı. Ben 11 yaşımdan beri bu işteyim tam 19 sene oldu çıraklıktan bu güne geldim” ifadesinde bulundu.  

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Kendisinin de 11 yaşından beri çıraklıktan bu işi öğrendiğini söyleyen fakat şuan çırak yetişmediğini belirten Uyan, “Çırak yetişmiyor. Herkes hemen birşeyler olsun öğreneyim iş yapayım istiyor. Ustaya saygı kalmadı sabır kalmadı. Ben abimden öğrendim kendimi geliştirdim fakat şimdi bu işi aktaracak kimse bulamıyorum buda beni üzüyor” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.