Semer artık dekor oldu

Semer artık dekor oldu

Altınköy’ün 52 yıllık semer ustası Ahmet Bak, artık sadece dekoratif semerler yapıyor.

Semerciliğin ata mesleği olduğunu mesleğinde 4’üncü kuşak çalışan olduğunu belirten Bak, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, çırak alamayan meslekler arasına girdiğini belirtti. Altınköy Açık Hava Müzesi’nde dönem dönem semercilik mesleğini yeni nesle öğreten Bak, 12 yaşından itibaren semer imalatı yaptığını söyleyerek, semerlerin artık dekoratif amaçlı kullanıldığını kaydetti.

UNUTULMAYA YÜZ TUTTU

Çok eskiden beridir süregelen bir meslek olan ve motorlu araçların yaygınlaşmasıyla bitme noktasına gelen semercilik, tıpkı tarakçılık, kaşıkçılık gibi unutulmaya yüz tutan ve çırak alamayan meslekler arasında yerini aldı. 64 yaşında olan ve 52 yıldır semercilik yapan Ahmet Bak ise günden güne yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan semercilik mesleğini gazetemize anlattı.

52 YILDIR SEMER İMAL EDİYOR

Semerciliğin ata mesleği olduğunu mesleğinde 4’üncü kuşak çalışan olduğunu belirten Bak, yük taşımak amacıyla eşek, katır, beygir gibi binek hayvanlarının sırtına yerleştirilen ağaç iskelet yastığa semer denildiğini kaydetti. 12 yaşından itibaren semercilik yaptığını söyleyen Bak, semerleri ağaç, metal, saz, deri, dokuma gibi malzemelerden hazırlamakta ve yapılan bu semerleri binek hayvanların üzerine bağlamak, yerleştirmek ve sabitlemek için de kolan, kayış veya kaytan gibi sağlam şeritler kullanıldığına dikkat çekti.

SAZLARDAN YAPILIYOR

Semerin ağaç, metal, saz, deri, dokuma gibi malzemelerden yapıldığına dikkat çeken Bak,  semer yapımını şöyle anlattı, “Semer çuvalın içerisine konulan sazlardan yapılır. Daha sonra içine koyunyününden keçe çekilir ve üzerine keçi derisi çekilerek ağaç parçalarıyla işlemi tamamlanır. Semerin arka işlemeleri ise beyaz keçe ile boyanarak yapılır. Sonrasında ise sarı kırmızı bir şekilde semer boyanır, burada yün boyası kullanılır. Boyanarak işlenen şekiller ise semere ayrı bir hava katar” ifadelerini kullandı.

DEKORATİF VE SÜS AMAÇLI KULLANILIYOR

Bir semerin imal aşamasının 3 gün sürdüğünü belirten Bak, eskiye oranla artık bu işi yapan kimselerin kalmadığına dikkat çekti. Motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla binek hayvanların kullanımının azalması gibi nedenlerin meslekte çırak bulamamalarına ve mesleğin unutulmaya yüz tutmasına neden olduğunu belirten Bak, mesleğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmesine rağmen mesleği bir şekilde kurtardıklarını belirtti. 52 yıllık usta şu ifadeleri kullandı, “Eskisi gibi revaçta bir meslek değil. Fakat günümüzde dekoratif ve süs amaçlı minyatür semerler yapıyoruz. Vatandaşlar minyatür semerlere büyük ilgi gösteriyorlar. Hediyelik eşya olarak büyük talep görüyor. Meslek bitmişti fakat bu hediyelik eşya işi bizi kurtardı” dedi.

ESKİ GELİR KAYBOLDU

Bak, “Biz Kula’da 13 tane semerci mesleğini icra eden esnaftık şimdi ise 2 kişi kaldık hepsi gitti.  Bizden sonrada bu işi öğretebileceğim bir başkası bulunmamaktadır. Bize bu meslek dedelerimizden bir hediye idi fakat bizde ne yazık ki son bulacak. Meslek bitiyor. Severek yapıyorum. Her ne kadar emeğimizin karşılığını alamasak da emek vermeyi seviyorum. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Eskiden bir kuzu bir semer parasıydı. Şimdi semer 200 lira kuzu 500 lira. Bu konuda dertliyiz. Eski gelir kayboldu” diye konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.