Sıla-i Rahimi unutmayalım

Sıla-i Rahimi unutmayalım

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Kurban Bayramı tatilinin 5 yıldızlı otellerde heder edilmemesini önererek, “Tatil yerine sıla-i rahim yapalım, ana babamızın elini öpelim” dedi.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar yaklaşan Kurban Bayramı öncesi gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu; bayramda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili vatandaşları uyardı.   
Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları uyaran Bayraktutar, "Belediyelerimiz birçok alanda kurban kesme yerleri oluşturmaktadır. Kurban kesimi bu noktalarda yapılmalı ve asla çevreye zarar verilmemelidir. Kesilecek olan kurban ehil insanlarca dini kurullara uygun bir şekilde kesilmesi gerekmektedir.   Kendi yöntemleri ile kurban kesmeye çalışanlar kendilerine zarar verebilir onun için kesim mutlaka ehil insanlara bırakılmalıdır” dedi. 

KURBANLIK HAYVANLARDAKİ BU ÖZELLİKLERE DİKKAT 

Kurbanlık hayvanlarda aranacak kriterlerle ilgili de bilgi veren Bayrakturar, “Kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Kurbanlık hayvan bu yaşını doldurduğu halde dişini değiştirmemişse, yine de kurban edilebilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz” diye konuştu.  

KURBAN KESMEYİ BİR NİMET BİLMELİYİZ 

Bayraktutar,  Tirmizi’nin “Kim ki gönül hoşnutluğuyla ve kestiği kurbanın sevabını Allah’tan umarak kurban keserse, bu onun için Cehennem ateşine karşı perde olur” sözlerini hatırlatarak, “Kurban nisabına malik olan kimsenin kurban kesmesi vaciptir. Zaruretiz kurban kesmemek günah olur. Kurban kesmesi vacipken, içindekilerin kurban kesmediği ev, inleyerek sahibine beddua edip ‘kurban kesmediğin gibi, Cenab-ı Allah sana iyilik yapmayı nasip etmesin!’ der. O ev, o yıl belalara duçar kalır. Kurban kesenin evi ise memnun olur, sahibine hayır dua eder. Bu bakımdan kurban kesmeyi bir nimet bilmeliyiz. Kurban kesen Müslüman, kendini Cehennemden azat etmiş olur” şeklinde konuştu.

AİLEYİ, İHTİYAÇ SAHİBİNİ UNUTMAYIN

Kurban Bayramı tatilinde sıla-i rahimin asla unutulmaması gerektiğini kaydeden Bayraktutar, “Bayram tatilini beş yıldızlı otellerde heder etmek yerine sıla-i rahim yapıp büyüklerimizin elini öpelim, onlarla hasret giderelim. Toplumun kucaklaşmaya ihtiyacının olduğu bu günlerde kenetlenmek, bir ve bütün olmak varken, analarımızın babalarımızın elini öpmek dururken, ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalmak dururken bu uzun tatili ailelerimizden uzakta otel odalarında geçirmek büyük bir kayıptır” ifadelerini kullandı. 

KÜSLERİN BARIŞMASI İÇİN FIRSAT

Bu mübarek günlerde küslerin de barışması için çağrıda bulunan Bayraktutar, “Bayramlaşmak barışmak, kucaklaşmak ve yardımlaşmaktır. Bayramlar, paylaştıkça anlam kazanır. Bayramlarda dargınlıklar, küskünlükler unutulup bütün olumsuzluklar bir tarafa bırakılır. Onun için küslerin barışması için bayramlar büyük bir fırsattır” sözlerini aktardı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.