Ahmet Aydınsoy

Ahmet Aydınsoy

Sınavsız eğitim şart

Sınavsız eğitim şart

Düşünen, sorgulayan ve üreten bir nesil için sınavsız eğitim şart.

İlgi ve istidatlarına yönelik, kişilik ve hayalleri doğrultusunda, kabiliyetli ve becerikli bir nesil için sınavsız eğitim şart.

Bütçesinden aslan payını eğitime ayıran Türkiye'nin Üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri, Yeni Türkiye’ye asla yakışmıyor.

Alt yapı ve teknolojik yatırımlarda dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almasına rağmen, sonuçları itibariyle çok gerilerde olması, teknolojiyi üreten değilde çılgınca tüketen bir toplum olmamızda en büyük katkı, sınav cenderesine sıkışmış ruhsuz eğitim sistemimizdir.

Bu cendereden kurtulup insan odaklı bir eğitim için sınavsız eğitim şart. 

“Her insan bir alemdir.” gerçeğini unutarak, kişisel farlılıkları dikkate almadan her çocuğu bir sınavla ölçmeye kalkışmak, kişiliklerin, kabiliyetlerin, ümitlerin ve hayallerin cellatlığıdır.

Gelecek yüzyılın hayalini gerçekleştirecek nesiller için sınavsız eğitim şart.

Öğrencinin becerilerini törpüleyerek körelten, tüm kişisel farklılıklarını yok sayarak “Milli Öğütüme" dönüştüren eğitim sistemimizi, gerçekten Milli Eğitime dönüştürmek için sınavsız eğitim şart.

Okulu, öğretmeni üçüncü, beşinci plana iterek, okul dışı kurumları (dershane, etüt merkezi, özel ders, özel okul vb. gibi) özendiren, hatta bu kurumlara mahkum eden zihniyete, menfaat şebekelerine dur demek için;
Okulu, öğrenciyi ve öğretmeni eğitimin odağına yerleştirmek için sınavsız eğitim şart. 

Eğitimi sadece maddi kazanç hırsı için, daha iyi üniversite, daha iyi iş ve daha çok para kazanma aracına dönüştüren kalıplardan, hedeflerden kurtarıp, eğitimin asıl amacı olan daha iyi insan yetiştirmek için, adaleti, fedakarlığı, hoşgörüyü, cömertliği, diğerkâmlığı, yaşayarak öğreten bir eğitim sistemi için sınavsız eğitim şart. 

Bilgiyi ölçen değil, değeri üreten bir eğitim için;

Bilginin gücünü değil, ahlakını hedefleyen bir eğitim için;

Değerleri öğreten değil, üreten, davranışa dönüştüren bir eğitim için sınavsız eğitim şart. 

Öğretmen-öğrenci ilişkisinde; Öğrencinin ahlak ve kişilik gelişiminde en önemli rol model olma, ümitlerini, hayallerini süsleyen, geleceğini aşkla ve sevgiyle ilmek ilmek  dokuyan öğretmen modelinden uzaklaştırarak, sadece bilgi-not ilişkisine mahkum eden sınav sistemine inat sınavsız eğitim şart. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
SON YAZILAR